Dietary and lifestyle determinants associated with the risk of colorectal cancer

Author

Barrubés Piñol, Laura

Director

Salas-Salvadó, Jordi

Babio Sánchez, Nancy Elvira

Date of defense

2020-10-13

Pages

214 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia

Abstract

Mundialment, el càncer colorectal (CCR) és el tercer càncer més incident i el segon en termes de mortalitat en ambdós sexes combinats. A més d'un envelliment de la població i de l’adquisició d’hàbits dietètics occidentalitzats dels països amb rendes altes, altres factors de risc modificables com l'obesitat, la inactivitat física i el tabaquisme augmenten el risc de desenvolupament de CCR. L'objectiu general d'aquesta tesi és avaluar els determinants dietètics i d'estil de vida de la incidència de CCR. Per tant, es van investigar les possibles associacions entre el consum de productes làctics amb el risc de CCR en el marc de la cohort PREvención con DIeta MEDiterránea (PREDIMED). D'altra banda, amb l'objectiu de corroborar els nostres resultats en relació amb la ingesta de productes làctics i la incidència de CCR, vam dur a terme una revisió sistemàtica i metanàlisi de les evidències disponibles procedents d’estudis de cohort prospectius i de casos-control en adults, amb l’objectiu d’estudiar les associacions entre el consum de diferents subtipus de productes làctics i el risc de CCR. D'altra banda, també es va avaluar la incidència de CCR en la població PREDIMED, associada a l'adherència a l’índex 2018 WCRF/AICR (recomanacions específiques de càncer) i a l’índex d'estil de vida de baix risc (LRL) (hàbit tabàquic, la ingesta d'alcohol, l’activitat física, la dieta i l’índex de massa corporal). Consumir productes làctics, com la llet baixa en greix, es va associar amb una disminució del risc de CCR en persones d’edat avançada amb risc cardiovascular elevat. D'altra banda, la revisió sistemàtica i metanàlisi realitzada en adults va mostrar associacions inverses amb el risc de CCR pel consum de llet i de formatge totals. Les associacions entre els diferents subtipus de productes làctics i el risc de CCR va diferir segons la localització del càncer de còlon. A més, seguir recomanacions específiques per la prevenció del càncer i patrons de dieta i estil de vida més saludables també va mostrar una disminució significativa del risc de CCR en persones grans amb elevat risc cardiovascular.


A nivel mundial, el cáncer colorrectal (CCR) es el tercer cáncer más frecuente y el segundo en términos de mortalidad en ambos sexos. Además del envejecimiento de la población y de la adquisición de hábitos dietéticos occidentalizados de los países con ingresos altos, otros factores de riesgo modificables como la obesidad, la inactividad física y el tabaquismo aumentan el riesgo de desarrollo del CCR. El objetivo general de esta tesis es evaluar los determinantes dietéticos y de estilo de vida del CCR. Por tanto, se investigaron las posibles asociaciones entre el consumo de productos lácteos con el riesgo de CCR en el marco de la cohorte PREvención con DIeta MEDiterránea (PREDIMED). Por otro lado, con el objetivo de corroborar nuestros resultados en relación con el consumo de productos lácteos y la incidencia de CCR, realizamos una revisión sistemática y meta-análisis de las evidencias disponibles sobre estudios prospectivos de cohorte y de caso-control en adultos, con el objetivo de estudiar las asociaciones entre el consumo de diferentes subtipos de productos lácteos y el riesgo de CCR. Por otro lado, también se evaluó la incidencia de CCR en la población PREDIMED, asociada con la adherencia al índice 2018 WCRF/AICR (recomendaciones específicas de cáncer) y al índice de estilo de vida de bajo riesgo (LRL) (hábito tabáquico, ingesta de alcohol, actividad física, dieta e índice de masa corporal). Consumir productos lácteos, como la leche baja en grasa, se asoció con una disminución del riesgo de CCR en personas de edad avanzada con alto riesgo cardiovascular. Por otro lado, la revisión sistemática y meta-análisis en adultos mostró asociaciones inversas con el riesgo de CCR asociado al consumo total de leche y queso. Las asociaciones entre los diferentes subtipos de productos lácteos y el riesgo de CCR difirieron según la localización del cáncer de colon. Además, seguir las recomendaciones específicas para la prevención del cáncer y un patrón de dieta y estilo de vida más saludable también mostró una disminución significativa del riesgo de CCR en personas mayores con alto riesgo cardiovascular.


Worldwide, colorectal cancer (CRC) is the third most incident cancer and the second in terms of mortality for both sexes combined. Besides an ageing population and the acquisition of westernized dietary habits of high-income countries, other modifiable risk factors such as obesity, physical inactivity and smoking increase the risk of CRC development. The general objective of this thesis was to evaluate dietary and lifestyle determinants of CRC incidence. Thus, the potential associations between dairy product consumption with the risk of CRC within the frame of the PREvención con DIeta MEDiterránea (PREDIMED) cohort were investigated. On the other hand, in order to support our results regarding dairy product intake and CRC incidence, we carried out a systematic review and metanalysis of the available evidence coming from prospective cohort and case-control studies in adults, to examine the associations between the consumption of specific types of dairy products and CRC risk. Furthermore, the associations between the adherence to the 2018 WCRF/AICR (cancer-specific recommendations) and the low-risk lifestyle (LRL) (this index comprises smoking status, alcohol consumption, physical activity, diet and body mass index) scores, and the incidence of CRC in the PREDIMED population were also assessed. Consuming dairy products such as low-fat milk might decreased CRC risk in elderly individuals with high cardiovascular disease risk. Moreover, our systematic review and meta-analyses conducted in adults showed inverse associations with CRC for the consumption of total milk and cheese. The associations between different subtypes of dairy products and CRC risk differed by colon cancer location and subsite. Besides, following cancer-specific recommendations and healthier dietary and lifestyle patterns contributed to decrease CRC risk in elderly individuals who are at high cardiovascular risk.

Keywords

càncer colorectal; làctics; estil de vida; cáncer colorrectal; lácteos; estilo de vida; colorectal cancer; dairy products; lifestyle

Subjects

61 - Medical sciences; 616 - Pathology. Clinical medicine; 663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Laura Barrubés Piñol.pdf

5.196Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)