La geografia comercial de Barcelona en el període de consolidació industrial: 1848-1914

Author

Badenes Escudero, Carles

Director

Rodrigo Alharilla, Martín

Llonch, Montserrat

Date of defense

2020-03-06

ISBN

9788449094767

Pages

401 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social

Abstract

Aquest treball investiga el procés d'inserció del port de Barcelona en els mercats mundials en el període 1848-1914. L'objectiu és estudiar el grau de participació del port en la primera globalització. A partir d'un estudi quantitatiu en base a sèries temporals i dades de tall transversal s'estudien diverses dimensions de la integració en els mercats mundials: expansió de les xarxes comercials, coordinació amb cicles internacionals i convergència de preus en diversos productes. S'estudien els principals factors explicatius del procés d'internacionalització: la revolució dels transports, la política aranzelària, els desenvolupament econòmic regional i el comerç colonial. Els resultats permeten afirmar la plena participació del port català en les dinàmiques globals de creixement dels intercanvis i posen de manifest la incidència de factors escassament considerats en la literatura recent sobre la globalització al segle XIX, com són les relacions colonials o el desenvolupament del mercat interior.


Este trabajo investiga el proceso de inserción del puerto de Barcelona en los mercados mundiales en el período 1848-1914. El objetivo es estudiar el grado de participación del puerto en la primera globalización. A partir de un estudio cuantitativo en base a series temporales y datos de corte transversal, se estudian diversas dimensiones de la integración en los mercados mundiales: expansión de la redes comerciales, coordinación con ciclos internacionales y convergencia de precios para varios productos. Se estudian los principales factores explicativos del proceso de internacionalización: la revolución de los transportes, la política arancelaria, el desarrollo económico regional y el comercio colonial. Los resultados permiten afirmar la plena participación del puerto catalana en la dinámica globales de crecimiento de los intercambios y ponen de manifiesto la incidencia de factores escasamente considerados en la literatura reciente sobre la globalización del siglo XIX, tales como las relaciones coloniales o el desarrollo del mercado interior.


This dissertation investigates the process of integration of the port of Barcelona into world markets in the period 1848-1914. The objective is to study the degree of participation of the port in the first globalization. From a quantitative analysis based on time series and cross-sectional data, various dimensions of integration in world markets are considered: expansion of commercial networks, coordination with international cycles and convergence of prices for various products. The main explanatory factors of the internationalization process are studied: the transport revolution, tariff policy, regional economic development and colonial trade. The results allow to affirm the full participation of the Catalan port in the global dynamics of exchange growth and show the incidence of factors scarcely considered in the recent literature on the 19th century globalization, such as colonial relations or domestic market development.

Keywords

Globalització; Globalización; Globalization; Comerç; Comercio; Trade

Subjects

3 - Social Sciences

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

cbe1de1.pdf

8.870Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)