Cel·lularitat immune als ganglis limfàtics axil·lars negatius en pacients amb càncer de mama

Author

Bosch Príncep, Ramon

Director

López Pablo, Carlos

Lejeune, Marylène

Date of defense

2020-12-02

Pages

135 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Introducció: Les cèl·lules tumorals poden modificar la resposta immune en tumors primaris i en els ganglis limfàtics axil·lars amb metàstasis (GLA+) en el càncer de mama (CM), la qual cosa influeix en l'evolució de la pacient. Investiguem si els patrons de cèl·lules immunes en el tumor primari i en els ganglis limfàtics axil·lars sense metàstasi (GLA-) difereixen entre les pacients diagnosticades sense GLA+ (pdGLA-) i amb GLA+ (pdGLA+) i les implicacions per a l'evolució clínica. Material i mètodes: Es van estudiar 11 marcadors immunes utilitzant immunohistoquímica, matrius multiteixit i anàlisi d'imatges digitals en 141 mostres de pacients amb CM (75 pdGLA+ i 66 pdGLA-). Es van elaborar dos models de regressió logística per identificar les variables clíniques, patològiques i immunològiques associades amb la presència de GLA+ en el moment del diagnòstic. Resultats: Les pdGLA+ van tenir tumors significativament més grans, percentatges més alts d'invasió limfovascular i perineural i un grau histològic més alt que les pdGLA-. Vam trobar diversos patrons immunes al GLA- associats amb la presència de GLA+ en el moment del diagnòstic. Els models de regressió van mostrar un petit subgrup de pdGLA+ amb patrons immunes al GLA- que eren més similars als de GLA- de les pdGLA-. Aquest petit subgrup també va mostrar un comportament clínic similar al de les pdGLA-. Es va trobar un altre petit subgrup de pdGLA- amb patrons immunes al GLA- més similars als del GLA- de les pdGLA+. Aquest petit subgrup va tenir un comportament clínic similar a les pdGLA+. Discussió: Aquestes dades suggereixen que algunes poblacions immunes presents en GLA- en el moment del diagnòstic estan associades a la presència de metàstasi al GLA en el moment de la diagnosi, però també queda palès que podrien influir en l'evolució clínica de les pacients amb CM.


Introducción: Las células tumorales pueden modificar la respuesta inmune en tumores primarios y en los ganglios linfáticos axilares con metástasis (GLA+) en el cáncer de mama (CM), lo que influye en la evolución de la paciente. Investigamos si los patrones de células inmunes en el tumor primario y en los ganglios linfáticos axilares sin metástasis (GLA-) difieren entre las pacientes diagnosticadas sin GLA+ (pdGLA-) y con GLA+ (pdGLA+) y las implicaciones para la evolución clínica. Material y métodos: Se estudiaron once marcadores inmunes utilizando inmunohistoquímica, matrices multitejido y análisis de imágenes digitales en 141 muestras de pacientes con CM (75 pdGLA+ y 66 pdGLA-). Se elaboraron dos modelos de regresión logística para identificar las variables clínicas, patológicas e inmunológicas asociadas con la presencia de GLA+ en el momento del diagnóstico. Resultados: Las pdGLA+ tuvieron tumores significativamente más grandes, porcentajes más altos de invasión linfovascular y perineural y un grado histológico más alto que las pdGLA-. Encontramos varios patrones inmunes en el GLA- asociados con la presencia de GLA+ en el momento del diagnóstico. Los modelos de regresión mostraron un pequeño subgrupo de pdGLA+ con patrones inmunes en el GLA- que eran más similares a los del GLA- de las pdGLA-. Este pequeño subgrupo también mostró un comportamiento clínico similar al de las pdGLA-. Se encontró otro pequeño subgrupo de pdGLA- con patrones inmunes en el GLA- más similares a los del GLA- de las pdGLA+. Este pequeño subgrupo tuvo un comportamiento clínico similar al pdGLA+. Discusión: Estos datos sugieren que algunas poblaciones inmunes presentes en GLA- en el momento del diagnóstico están asociadas a la presencia de metástasis en el GLA en el momento del diagnóstico, pero también queda patente que podrían influir en la evolución clínica de las pacientes con CM.


ntroduction: Tumor cells can modify the immune response in primary tumors and in the axillary lymph nodes with metastasis (ALN+) in breast cancer (BC), influencing patient outcome. We investigated whether patterns of immune cells in the primary tumor and in the axillary lymph nodes without metastasis (ALN-) differed between patients diagnosed without ALN+ ( pdALN-) and with ALN+ (pdALN+) and the implications for clinical outcome. Material and methods: Eleven immune markers were studied using immunohistochemistry, tissue microarray, and digital image analysis in 141 BC patient samples (75 pdALN+ and 66 pdALN-). Two logistic regression models were derived to identify the clinical, pathologic, and immunologic variables associated with the presence of ALN+ at diagnosis. Results: PdALN+ had significantly larger tumors, higher percentages of lymphovascular and perineural invasion and a higher histologic grade than pdALN-. We found several immune patterns in the ALN- associated with the presence of ALN+ at diagnosis. The regression models revealed a small subgroup of pdALN+ with ALN- immune patterns that were more similar to those of the ALN- of the pdALN-. This small subgroup also showed similar clinical behavior to that of the pdALN-. Another small subgroup of pdALN- with ALN- immune patterns was found whose members were more similar to those of the ALN- of the pdALN+. This small subgroup had similar clinical behavior to the pdALN+. Discussion: These data suggest that some immune populations present in ALN- at diagnosis are associated with having metastasis in the ALN at diagnosis but also highlight that they could influence the clinical outcome of BC patients.

Keywords

Càncer de mama; Gangli limfàtic axil·lar; Resposta immune; Cáncer de mama; Ganglio linfático axilar; Respuesta inmune; Breast cancer; Axillary lymph node; Immune response

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology; 611 - Anatomy. Human and comparative anatomy; 616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Ramón Bosch.pdf

3.021Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)