Factores de riesgo asociados con la mortalidad de los pollos de engorde durante la primera semana de vida

dc.contributor.author
Yerpes Ron, Marta
dc.date.accessioned
2021-03-02T09:25:54Z
dc.date.available
2021-10-09T02:00:13Z
dc.date.issued
2020-10-09
dc.identifier.isbn
9788449094392
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/670986
dc.description.abstract
La taxa de mortalitat durant la primera setmana de vida és un dels indicadors més utilitzats per avaluar el benestar de les aus de producció. L’objectiu general de la present tesi doctoral va ser estudiar els principals factors que contribueixen a augmentar la mortalitat dels pollets d’engreix durant la primera setmana de vida (MPSV). A la planta d’incubació la MPSV va estar relacionada amb la temperatura cloacal dels pollets (P = 0,0132), de manera que la MSPV pot augmentar fins a 3 vegades quan la temperatura cloacal està per sota del rang òptim (<39,7ºC). L’edat de les reproductores, el sexe dels pollets, el procés d’incubació, el temps d’espera a la planta d’incubació i el sistema de ventilació de la sala d’expedició van tenir un efecte significatiu sobre la temperatura cloacal (P < 0,05). Tanmateix, aquests factors no van tenir un efecte directe sobre la MSPV. Durant el transport es va trobar una correlació significativa entre la MSPV, per una banda, i el sexe dels pollets i la quantitat de pollets carregats per l’altre (P = 0,0082 i P = 0,0087; respectivament). Els pollets mascle van tenir una MSPV major que els pollets femella i com mes gran va ser la carrega de pollets per viatge major va ser la MSPV. La humitat relativa (HR) al vehicle de transport i la duració del viatge van tenir un efecte significatiu sobre la pèrdua de pes dels pollets (P = 0,0006 i P = 0,0188; respectivament). Finalment, els factors propis de la granja que van tenir un efecte significatiu sobre la MSPV van ser l’edat de les reproductores, el sexe i l’estirp dels pollets, el tipus de nau, la presencia o no de recuperador de l’abeurador, els dies d’emmagatzematge dels ous, l’any d’estudi i l’estació (P < 0,05). Es conclou que la MSPV té un marcat caràcter multifactorial. Per la qual cosa, cal identificar els factors que tenen un efecte sobre la MSPV per implementar mesures correctores i millorar el benestar dels pollets.
en_US
dc.description.abstract
La tasa de mortalidad durante la primera semana de vida es uno de los indicadores más utilizados para evaluar el bienestar de las aves de producción. El objetivo general de la presente tesis doctoral fue estudiar los principales factores que contribuyen a aumentar la mortalidad de los pollitos de engorde durante la primera semana de vida (MPSV). En la planta de incubación la MPSV estuvo relacionada con la temperatura cloacal de los pollitos (P = 0,0132), de modo que la MPSV puede aumentar hasta 3 veces cuando la temperatura cloacal está por debajo del rango óptimo (<39,7ºC). La edad de las reproductoras, el sexo de los pollitos, el proceso de incubación, el tiempo de espera en la planta de incubación y el sistema de ventilación de la sala de expedición tuvieron un efecto significativo sobre la temperatura cloacal (P < 0,05). Sin embargo, estos factores no tuvieron un efecto directo sobre la MPSV. Durante el transporte se encontró una correlación significativa entre la MSPV, por una parte, y el sexo de los pollitos y la cantidad de pollitos cargados por otra (P = 0,0082 y P = 0,0087; respectivamente). Los pollitos machos tuvieron una MPSV mayor que los pollitos hembra y cuanto mayor fue la carga de pollitos por viaje mayor fue la MSPV. La humedad relativa (HR) en el vehículo de transporte y la duración del viaje tuvieron un efecto significativo sobre la pérdida de peso de los pollitos (P = 0,0006 y P = 0,0188; respectivamente). Finalmente, los factores propios de la granja que tuvieron un efecto significativo sobre la MPSV fueron la edad de las reproductoras, el sexo y la estirpe de los pollitos, el tipo de nave, la presencia o no del recuperador del bebedero, los días de almacenamiento de los huevos, el año de estudio y la estación (P < 0,05). Se concluye que la MPSV tiene un marcado carácter multifactorial. Por lo que, es necesario identificar los factores que tienen un efecto sobre la MPSV para implementar medidas correctoras y mejorar el bienestar de los pollitos.
en_US
dc.description.abstract
The mortality rate during the first week of life is one of the most widely used indicators to assess the welfare of poultry production. The general objective of this thesis was to study the main factors contributing to the increase of mortality in broilers during the first week of life (FWM). In the hatchery the FWM was related to the cloacal temperature of the chicks (P = 0.0132), so FWM can increase up to 3 times when the cloacal temperature is below the optimum range (<39.7°C). The age of the breeders, the sex of the chicks, the incubation process, the waiting time in the hatchery and the ventilation system in the expedition room all had a significant effect on the cloacal temperature (P < 0.05). However, these factors did not have a direct effect on FWM. During transport, a significant correlation was found between FWM on the one hand and the gender of the chicks and the number of chicks loaded on the other (P = 0.0082 and P = 0.0087; respectively). Male chicks had a higher FWM than female chicks and the greater the quantity of chicks loaded per journey the higher the FWM. The relative humidity (RH) in the transport vehicle and the duration of the journey had a significant effect on chick weight loss (P = 0.0006 and P = 0.0188; respectively). Finally, farm-specific factors that had a significant effect on FWM were breeder age, chick gender, breed, type of house, presence or absence of drinker drip cup, days of egg storage, year of study and season (P < 0.05). It is concluded that FWM has a strong multifactorial character. Therefore, it is necessary to identify the factors that have an effect on FWM in order to implement corrective measures and improve the welfare of the chickens.
en_US
dc.format.extent
136 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Pollet d'engreix
en_US
dc.subject
Pollito de engorde
en_US
dc.subject
Broiler day-old chick
en_US
dc.subject
Mortalitat
en_US
dc.subject
Mortalidad
en_US
dc.subject
Mortality
en_US
dc.subject
Benestar
en_US
dc.subject
Bienestar
en_US
dc.subject
Welfare
en_US
dc.subject.other
Ciències de la Salut
en_US
dc.title
Factores de riesgo asociados con la mortalidad de los pollos de engorde durante la primera semana de vida
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
619
en_US
dc.contributor.authoremail
martayerpes@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Manteca Vilanova, Xavier
dc.embargo.terms
12 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Producció Animal


Documents

myr1de1.pdf

1.418Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)