Políticas públicas, governança e turismo no vale do douro. O novo modelo de desenvolvimento turístico em Portugal

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia
dc.contributor.author
Cordeiro Gonçalves, Eduardo
dc.date.accessioned
2021-06-25T10:19:44Z
dc.date.available
2021-06-25T10:19:44Z
dc.date.issued
2021-05-03
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/671944
dc.description.abstract
L'objectiu bàsic del present estudi era examinar com la governança de les destinacions, amb un enfocament especial en un territori rural i de baixa densitat, pot contribuir al desenvolupament del turisme. Utilitzant la destinació Douro (Portugal) com a objecte d’estudi, a la llum d’un sentit territorial i d’una visió multinivell, intentem esbrinar com conciliar la tensió entre la competitivitat prevista de la destinació i el desenvolupament sostenible i la cohesió social de les comunitats residents. El turisme es presenta pel gruix territorial analitzat com un important motor del desenvolupament local, que contribueix a una valoració dels recursos endògens, especialment pel seu sentit de la complementarietat i la regeneració de la destinació. Després d’haver definit aquesta opció espacial, intentem percebre la manera d’organitzar-se i la tendència a la coordinació turística entre les autoritats públiques als seus diferents nivells, en articulació amb els agents del sector privat i la comunitat, i com aquesta coordinació pot apropiar-se de les polítiques públiques per el sector, a més de contribuir a la implementació d’estratègies de desenvolupament local i regional i garantir una major “transparència” en els processos de presa de decisions.
en_US
dc.description.abstract
El objetivo básico del presente estudio fue examinar cómo la gobernanza de los destinos, con especial énfasis en un territorio rural y de baja densidad, puede contribuir al desarrollo del turismo. Utilizando el destino Douro (Portugal como objeto de estudio, a la luz de un sentido territorial y una visión multinivel, buscamos encontrar cómo conciliar la tensión entre la competitividad pretendida del destino y el desarrollo sostenible y la cohesión social de las comunidades residentes. El turismo se presenta para el espesor territorial bajo análisis como un importante motor de desarrollo local, contribuyendo a la valoración de los recursos endógenos, especialmente por su sentido de complementariedad y regeneración del destino. Definida esta opción espacial, tratamos de percibir la forma de organización y tendencia de la coordinación turística entre las autoridades públicas en sus diferentes niveles, en articulación con los actores del sector privado y la comunidad, y cómo esta coordinación puede adecuar las políticas públicas a sector, además de contribuir a la implementación de estrategias de desarrollo local y regional y asegurar una mayor “transparencia” en los procesos de toma de decisiones.
en_US
dc.description.abstract
The main objective of the present study was to examine how the governance of destinations, with a special focus on a rural and low density territory, can contribute to the development of tourism. Using the destination Douro (Portugal) as the object of study, in the light of a territorial sense and a multilevel vision, we seek to find out how to reconcile the tension between the intended competitiveness of the destination and sustainable development and social cohesion of the resident communities. Tourism presents itself for the territorial thickness under analysis as an important driver of local development, contributing to an appreciation of endogenous resources, especially for its sense of complementarity and regenerating the destination. Having defined this spatial option, we try to perceive the way of organizing and the tendency of tourism coordination among public authorities at its different levels, in articulation with private sector stakeholders and the community, and how this coordination can appropriate public policies the sector, as well as contributing to the implementation of local and regional development strategies and ensuring greater “transparency” in decision-making processes.
en_US
dc.format.extent
292 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
por
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Destinació turística
en_US
dc.subject
Desenvolupament
en_US
dc.subject
Governança del Turisme
en_US
dc.subject
Destino turístico
en_US
dc.subject
Desarrollo
en_US
dc.subject
Gobernanza turística
en_US
dc.subject
Tourist destination
en_US
dc.subject
Development
en_US
dc.subject
Tourism Governance
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials i jurídiques
en_US
dc.title
Políticas públicas, governança e turismo no vale do douro. O novo modelo de desenvolvimento turístico em Portugal
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
en_US
dc.subject.udc
32
en_US
dc.subject.udc
572
en_US
dc.subject.udc
91
en_US
dc.contributor.authoremail
egoncalves@ismai.pt
en_US
dc.contributor.director
Gutiérrez Palomero, Aaron
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI Eduardo Cordeiro Gonçalves.pdf

8.152Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)