Los animales y las medidas coercitivas de carácter procesal

Author

Fructuoso González, Iván

Director

Giménez-Candela, Teresa

Date of defense

2021-01-29

Pages

323 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global

Abstract

La configuració legal dels animals com a éssers sentents, a la llum de la declaració continguda en l’art. 13 de el Tractat de Funcionament de la Unió Europeu, contrasta amb la situació de l’animal-cosa de l’ordenament jurídic espanyol. Les reformes proposades en èpoques recents s’han centrat en el reconeixement dels animals com a éssers sentents; però, en matèria de Dret processal, no han anat més enllà de la declaració d’inembargabilitat de l’animal de companyia. En conseqüència, els animals poden ser objecte de mesures coercitives de caràcter processal, com l’embargament, el dipòsit, la intervenció i el decomís, i es poden veure afectats per altres mesures com ara llançaments, ordres de protecció i resolucions adoptades en processos de separació i divorci. Amb independència de la consideració de l’animal com ser que sent o com cosa, la seva naturalesa d’ésser viu li fa creditor d’una regulació específica que fugi de preceptes ideats per a objectes inanimats. En el present treball s’abordaran totes aquelles mesures de caràcter processal que puguin arribar a afectar un animal: embargament, dipòsit, intervenció i decomís, llançaments, resolucions adoptades en matèria de família i ordres de protecció. En tots aquests supòsits, es tractarà d’oferir una solució òptima basada en la normativa existent, intentant adaptar-la a l’especial naturalesa dels animals com a éssers vius. No obstant això, la inexistència d’un marc normatiu específic aboca a la necessària reforma de les lleis processals espanyoles. Per això, es conclourà el treball amb una proposta de modificació de determinats preceptes de les lleis d’enjudiciament civil i criminal, que recullin el supòsit particular que un animal sigui objecte d’una mesura coercitiva de caràcter processal.


La configuración legal de los animales como seres sentientes, a la luz de la declaración contenida en el art. 13 del Tratado de Funcionamiento de la Unión Europeo contrasta con la situación del animal-cosa del ordenamiento jurídico español. Las reformas propuestas en épocas recientes se han centrado en el reconocimiento de los animales como seres sentientes; sin embargo, en materia de Derecho procesal, no han ido más allá de la declaración de inembargabilidad del animal de compañía. En consecuencia, los animales pueden ser objeto de medidas coercitivas de carácter procesal, como el embargo, el depósito, la intervención y el decomiso, y pueden verse afectados por otras medidas tales como lanzamientos, órdenes de protección y resoluciones adoptadas en procesos de separación y divorcio. Con independencia de la consideración del animal como ser sentiente o como cosa, su naturaleza de ser vivo le hace acreedor de una regulación específica que huya de preceptos ideados para objetos inanimados. En el presente trabajo se abordarán todas aquellas medidas de carácter procesal que puedan llegar a afectar a un animal: embargo, depósito, intervención y decomiso, lanzamientos, resoluciones adoptadas en materia de familia y órdenes de protección. En todos esos supuestos, se tratará de ofrecer una solución óptima basada en la normativa existente, intentando adaptarla a la especial naturaleza de los animales en tanto que seres vivos. Sin embargo, la inexistencia de un marco normativo específico aboca a la necesaria reforma de las leyes procesales españolas. Por ello, se concluirá el trabajo con una propuesta de modificación de determinados preceptos de las leyes de enjuiciamiento civil y criminal, que recojan el supuesto particular de que un animal sea objeto de una medida coercitiva de carácter procesal.


The legal configuration of animals as sentient beings, in the light of the proclamation contained in art. 13 of the Treaty of the Functioning of the European Union contrasts with the situation of the animal-thing of the Spanish legal system. All the proposed reformations in recent times have focused on the recognition of the animals as sentient beings; however, in the matter of procedure law, they have go as far as declaring the company animals can´t be the object of a seizure. In essence, animals can be the object of procedural coercive measures like seizure, deposit and confiscation, and can be affected by other measures such as evictions, protection orders and rulings adopted in separation and divorce procedures. With independence of the animal’s recognition as sentient being or their consideration as things, their living being nature makes them creditors of a specific regulation running away from regulation conceived for inanimate objects. In the present work, all the procedural measures that may affect an animal will be covered and analyzed: seizure, deposit, confiscation, eviction, rulings adopted in family procedures and protection orders. In all those cases, we´ll try to offer a solution based on the actual legal system, attempting to adapt it to the special nature of the animals as living beings. However, the inexistence of a specific legal framework dooms to the necessary reformation of the Spanish procedural laws. Because of that situation, we´ll conclude this work with a proposal of reformation of the civil and criminal procedure laws that incorporates the particularity of the animals as object of procedural coercive measures.

Keywords

Procés; Proceso; Procedure; Animals; Animales; Mesures coercitives; Medidas coercitivas; Corcive measures

Subjects

3 - Social Sciences

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

ifg1de1.pdf

1.991Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)