Vehículos autónomos: responsabilidad civil y seguro

Author

Elizalde Salazar, Idoia

Director

Salvador Coderch, Pablo

Ramos González, Sonia

Date of defense

2021-06-15

Pages

448 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret

Doctorate programs

Programa de doctorat en Dret

Abstract

Una transformación en la movilidad terrestre es previsible durante los próximos años. El conductor, causante de la mayoría de los accidentes actualmente, dejará de ser imprescindible para el funcionamiento de un vehículo a motor. Los vehículos autónomos prescindirán de esta figura. En este trabajo planteo los retos jurídicos que derivan de la introducción de este tipo de vehículos en el mercado. En concreto, la necesidad de adaptar la ley vigente española en materia de responsabilidad civil y seguro que identifica al conductor como principal responsable de los accidentes de circulación. Analizo también los retos jurídicos que la comercialización de este tipo de vehículos plantea en relación con la aplicación de la Directiva sobre responsabilidad del fabricante por producto defectuoso, dado que se prevé que el defecto del vehículo como causa de los accidentes de circulación aumente en proporción a la totalidad de accidentes.


Una transformació en la mobilitat terrestre és previsible durant els propers anys. El conductor, causant de la majoria dels accidents actualment, deixarà de ser imprescindible per al funcionament del vehicle a motor. Els vehicles autònoms prescindiran d'aquesta figura. En aquest treball plantejo els reptes jurídics que deriven de la introducció d’aquest tipus de vehicles al mercat. En concret, la necessitat d'adaptar la llei vigent espanyola en matèria de responsabilitat civil i assegurança que identifica el conductor com a principal responsable dels accidents de circulació. Analitzo també els reptes jurídics que la comercialització d'aquest tipus de vehicles planteja en relació amb l'aplicació de la Directiva sobre responsabilitat de fabricant per producte defectuós, tenint en compte que es preveu que el defecte del vehicle com a causa dels accidents de circulació augmenti en proporció a la totalitat d'accidents.

Keywords

Vehículos autónomos; Responsabilidad civil; Seguro

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Documents

ties.pdf

3.668Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)