Influencia de las matemáticas recreativas en la enseñanza y el aprendizaje de las matemáticas de la ESO en el Baix Llobregat y el Garraf - Catalunya

Author

Fernández Campos, Mariano José

Director

Estrada Roca, M. Asunción

Gómez i Urgellés, Joan

Date of defense

2021-02-08

Pages

488 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Matemàtica

Abstract

La finalitat d'aquesta tesi és disminuir el divorci existent entre l'alumnat de l'ESO i les matemàtiques, i per a això s'endinsa en l'estudi de la possible influència de les matemàtiques recreatives. Dins de les diferents proves i possibilitats s’interessa en les proves Cangur L’objectiu és indagar la influencia de les proves que es realitzen en les competicions més comuns en el procés d’ensenyament/aprenentatge de les matemàtiques. Aquest objectiu és d’interès en el àmbit educatiu i fonamentalment en entorns d’elevada complexitat escolar. La Metodologia es adequada presentant els instruments de recerca utilitzats :enquestes, vídeos, treballs dels estudiants principalment que donen compliment als objectius específics proposats. Els resultats obtinguts són d’interès en l’àmbit de l’Educació Matemàtica i com aportació rellevant destacaria el fet de que el rendiment acadèmic dels estudiants millora amb la participació a les proves.


La finalidad de esta tesis es disminuir el divorcio existente entre el alumnado de la ESO y las matemáticas, y para ello se adentra en el estudio de la posible influencia de las matemáticas recreativas. Dentro de las diferentes pruebas y posibilidades interesa en las pruebas Canguro El objetivo es indagar la influencia de las pruebas que se realizan en las competiciones más comunes en el proceso de enseñanza / aprendizaje de las matemáticas. Este objetivo es de interés en el ámbito educativo y fundamentalmente en entornos de elevada complejidad escolar. La Metodología se adecuada presentando los instrumentos de investigación utilizados: encuestas, vídeos, trabajos de los estudiantes principalmente que dan cumplimiento a los objetivos específicos propuestos. Los resultados obtenidos son de interés en el ámbito de la Educación Matemática y como aportación relevante destacaría el hecho de que el rendimiento académico de los estudiantes mejora con la participación en las pruebas.


The aim of this thesis is to reduce the existing divorce between ESO students and mathematics, and for this we delve into the study of the possible influence of recreational mathematics. Within the different tests and possibilities, she is interested in Kangaroo tests The aim is to investigate the influence of the tests that are performed in the most common competitions in the process of teaching / learning mathematics. This goal is of interest in the field of education and mainly in environments of high school complexity. The Methodology is appropriate by presenting the research tools used: surveys, videos, student work mainly that meet the specific objectives proposed. The results obtained are of interest in the field of Mathematics Education and as a relevant contribution I would highlight the fact that the academic performance of students improves with participation in tests.

Keywords

Didàctica; Matemàtiques; ESO; Didáctica; Matemáticas; Didactics; Mathematics; Secondary education

Subjects

37 - Education; 51 - Mathematics

Knowledge Area

Didàctica de la Matemàtica

Documents

Tmjfc1de2.pdf

15.07Mb

Tmjfc2de2.pdf

29.94Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)