Estudio longitudinal de la carga externa en partidos de fútbol profesional de 1ª y 2ª división española durante 4 temporadas, para la optimización del rendimiento condiconal del jugador

Author

Pons Alcalà, Eduard

Director

Peirau i Terés, Xavier

Cos Morera, Francesc de Paula

García Calvo, Tomás

Date of defense

2021-07-30

Pages

105 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

L'objectiu fonamental d'aquesta tesi va ser analitzar longitudinalment i comparar la càrrega externa durant 4 temporades (2015/16 - 2018/19) en competició amb tots els equips de la 1ª divisió i 2ª divisió del futbol professional espanyol analitzant les variables locomotores: la distància total, distàncies en diferents rangs, entre 14-21 km/h, 21-24 km/h, superiors a 24 km/h, el nombre d’esprints entre 21 i 24 km/h i superiors a 24 km/h. També hem comparat amb dades de competició els 2 sistemes emprats actualment en el futbol professional, per al control de la càrrega externa, el Vídeo Tracking System (VTS), que s'utilitza durant els partits i el sistema de Geolocalització Global Position System (GPS), d'ús més comú durant les sessions d'entrenament comparant les variables locomotores i mecàniques: acceleracions i desacceleracions, amb la finalitat que les dades de tots dos sistemes es poguessin interrelacionar. Els resultats dels estudis són: evolutivament es demostra una disminució en la distància total i un augment en les variables d'alta intensitat, amb valors més alts en 1ª Divisió. Les dades de VTS i GPS es poden interrelacionar per al control de la càrrega i que tota aquesta informació es pot implementar en les metodologies d'entrenament.


El objetivo fundamental de esta tesis fue analizar longitudinalmente y comparar la carga externa durante 4 temporadas (2015/16-2018/19) en competición con todos los equipos de la 1ª división y 2ª división del fútbol profesional español analizando las variables locomotoras: la distancia total, distancias en diferentes rangos, entre 14-21 km/h, 21-24 km/h, superiores a 24 km/h, el número de esprintes entre 21 y 24 km/h y superiores a 24 km/h. También hemos comparado con datos de competición los 2 sistemas empleados actualmente en el fútbol profesional, para el control de la carga externa, el Vídeo Tracking System (VTS), que se utiliza durante los partidos y el sistema de Geolocalización Global Position System (GPS), de uso más común durante las sesiones de entrenamiento comparando las variables locomotoras y mecánicas: aceleraciones y desaceleraciones, con el fin de que los datos de ambos sistemas se pudiesen interrelacionar. Los resultados de los estudios son: el evolutivo demuestra una disminución en la distancia total y un aumento en las variables de alta intensidad, con valores mas altos en 1ª División. Los datos de VTS y GPS se pueden interrelacionar para el control de la carga y que toda esta información se puede implementar en las metodologías de entrenamiento.


The main objective of this thesis was to analyze the evolution and comparison of the external load during 4 seasons (2015 / 16-2018 / 19) in competition with all the teams of the 1st and 2nd division of Spanish professional football, analyzing the locomotive variables: the total distance, distances in different ranges, between 14-21 km / h, 21-24 km / h, greater than 24 km / h, the number of sprints between 21 and 24 km / h and greater than 24 km / h. We have also compared with competition data the 2 systems currently used in professional football, to control external load, the Video Tracking System (VTS), which is used during matches, and the Global Position System (GPS) Geolocation system. , most commonly used during training sessions, comparing locomotive and mechanical variables: accelerations and decelerations, so that the data from both systems could be interrelated. The results of the studies are: the evolutionary one shows a decrease in the total distance and an increase in the high intensity variables, with higher values in the first division. VTS and GPS data can be interrelated for load control and all this information can be implemented in training methodologies.

Keywords

Futbol; Càrrega externa; Longitudinal; Fútbol; Carga externa; Longitudinal; Football; External load; Longitudinal

Subjects

79 - Recreation. Entertainment. Games. Sport

Knowledge Area

Educació Física i Esportiva

Documents

Tepa1de1.pdf

4.147Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)