Análisis y antecedentes de la turismofobia. El caso de la ciudad de Palma

Author

Pomar Luque, Armando

Director

Serra Cantallops, Antoni

Date of defense

2021-06-10

Pages

233 p.



Abstract

[spa] El presente trabajo de investigación se ha centrado en analizar el término turismofobia y concluir si es una consecuencia de la sobreocupación (overtourism) humana y turística en la ciudad de Palma, Se revisa la literatura académica publicada; se analizan las ciudades europeas que están padeciendo la mal denominada turismofobia y se comparan con las críticas y manifestaciones de los colectivos sociales y vecinales de la ciudad de Palma. Se explican las razones de los actos agresivos del grupo juvenil Arran, que se manifestaron como turismofóbigos y que son la única organización que protagonizó dos acciones punibles y por las cuales la fiscalía pide penas de prisión. Se analizan las causas de la sobresaturación turística desde el punto de vista de los investigadores actuales y se relaciona con el uso y expansión de la utilización del término turismofobia en los Medios de Comunicación, promovida por las dos grandes filosofías económicas enfrentadas ante el negocio turístico: el liberalismo y el marxismo moderno. Se hace un estudio en profundidad de las variables que inciden en la calidad de vida de los residentes en la ciudad de Palma. En el trabajo de campo, la parte empírica, se ha dedicado a buscar las razones por las cuales existe una sensación de pérdida de la calidad de vida de los residentes, a causa de la sobreocupación turística.


[cat] El present treball de recerca s'ha centrat en analitzar el terme turismofòbia i concloure si és una conseqüència de la sobreocupació (overtourism) humana i turística a la ciutat de Palma, Es revisa la literatura acadèmica publicada; s'analitzen les ciutats europees que estan patint la mal anomenada turismofòbia i es comparen amb les crítiques i manifestacions dels col·lectius socials i veïnals de la ciutat de Palma. S'expliquen les raons dels actes agressius de el grup juvenil Arran, que es van manifestar com turismofóbigos i que són l'única organització que va protagonitzar dues accions punibles i per les quals la fiscalia demana penes de presó. S'analitzen les causes de la sobresaturació turística des del punt de vista dels investigadors actuals i es relaciona amb l'ús i expansió de la utilització de el terme turismofòbia en els Mitjans de Comunicació, promoguda per les dues grans filosofies econòmiques enfrontades davant el negoci turístic: el liberalisme i el marxisme modern. Es fa un estudi en profunditat de les variables que incideixen en la qualitat de vida dels residents a la ciutat de Palma. En el treball de camp, la part empírica, s'ha dedicat a buscar les raons per les quals hi ha una sensació de pèrdua de la qualitat de vida dels residents, a causa de la sobreocupació turistica.


[eng] This research work focuses on analyzing if the term 'tourism-phobia' responds to Palma city's overcrowding due to tourism. The goal is to compare the social collectives criticism in Palma with the already published studies and the situation that exist in other European cities with the misnamed 'tourism-phobia'. The reasons behind the performances carried by Arran (root or base in catalan), two of them prosecuted by the law, are explained. The causes of tourism oversaturation are analyzed from the point of view of current researchers and it is related to the use that the term tourism-phobia has had in the Media. The causes of the extension of the use of the term in the Media promoted by the two great economic philosophies faced with the tourist business are analyzed: liberalism and modern Marxism. An in-depth study is made of the variables that affect the quality of life of residents in the city of Palma. In the field work, the empirical part has been dedicated to finding the reasons why there is a feeling of loss of the quality of life of the residents, due to overt-tourism.

Keywords

Turismofòbia; Sobre-ocupació turística; Turismofóbics; Palma; Turismofobia; Sobreocupación turística; Turismofóbigos; Tourism-phobia; Overtourism; Arran; Palma

Subjects

3 - Social Sciences; 338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices

Knowledge Area

Actituds dels residents envers del turisme

Documents

Pomar_Luque_Armando.pdf

2.880Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)