Diseño, aplicación y evaluación de un programa CLIL y EPI de Música en inglés, en el ciclo superior de Educación Primaria

Author

Asensio Arjona, Verónica

Director

Atienza Cerezo, Encarna

González Mediel, Olga

Date of defense

2022-04-05

Pages

273 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Traducció i Ciències del llenguatge

Doctorate programs

Programa de doctorat en Traducció i Ciències del Llenguatge

Abstract

Esta investigación tiene como objeto de estudio la elaboración, aplicación y evaluación de un programa de mejora del nivel de inglés a partir de una propuesta CLIL en Música, desde un enfoque plurilingüe integrador de las lenguas (Programa CLILPLU). Dicho programa se llevó a cabo, de modo transversal, de 2014 a 2017 con un grupo (muestra de 18 estudiantes) de ciclo superior de educación primaria, en un centro escolar público. El programa se efectuó a demanda de la dirección del centro. Derivado de lo anterior, el objetivo principal de esta tesis es: elaborar, aplicar y evaluar un programa para mejorar las competencias en Inglés y Música, fomentar el desarrollo de la competencia plurilingüe y el aprendizaje cooperativo, en el ciclo superior de educación primaria. Con la adopción de la metodología CLIL (Música en inglés), el uso de una pedagogía musical activa y el trabajo por proyectos plurilingües, se alcanza el objetivo marcado, y los resultados obtenidos permiten constatar un aumento no solo de las competencias en el nivel de inglés, sino en la materia de Música, el fomento del desarrollo de la competencia plurilingüe y la cooperación entre iguales. Los datos cuantitativos que permiten constatar este aumento de competencias provienen tanto de evaluaciones externas (PCBE para la evaluación del nivel de inglés), como de las internas del centro (PICA). Los datos cualitativos que corroboran también esta mejora competencial provienen del análisis documental (recogido durante los tres cursos) y las entrevistas realizadas a todos los agentes educativos (familia, alumnado y profesorado), permitiendo concluir que el programa desarrollado, implementado y evaluado (CLILPLU en el texto) responde con éxito a la hipótesis inicialmente, esto es, a través del enfoque CLIL, unido con el EPI, se puede conseguir un programa muy eficaz y eficiente: eficaz porque se aumenta el dominio competencial en Inglés y Música, y eficiente, porque únicamente se requiere aplicar la metodología del trabajo por proyectos plurilingües y la pedagogía activa de la música, el enfoque CLIL y el EPI. Como resultados no previstos más relevantes, cabe destacar, entre otros, el aumento de la mejora competencial en las otras lenguas curriculares y la mejora de las relaciones interpersonales del grupo de estudiantes.


Aquesta recerca té com a objecte d'estudi l'elaboració, aplicació i avaluació d'un programa de millora del nivell d'anglès a partir d'una proposta CLIL en Música, des d'un enfocament plurilingüe integrador de les llengües (Programa CLILPLU). Aquest programa es va dur a terme, de manera transversal, de 2014 a 2017 amb un grup (mostra de 18 estudiants) de cicle superior d'educació primària, en un centre escolar públic. El programa es va efectuar a demanda de la direcció del centre. Derivat de l'anterior, l'objectiu principal d'aquesta tesi és: elaborar, aplicar i avaluar un programa per a millorar les competències en Anglès i Música, fomentar el desenvolupament de la competència plurilingüe i l'aprenentatge cooperatiu, en el cicle superior d'educació primària. Amb l'adopció de la metodologia CLIL (Música en anglès), l'ús d'una pedagogia musical activa i el treball per projectes plurilingües, s'aconsegueix l'objectiu marcat, i els resultats obtinguts permeten constatar un augment no sols de les competències en el nivell d'anglès, sinó en la matèria de Música, el foment del desenvolupament de la competència x plurilingüe i la cooperació entre iguals. Les dades quantitatives que permeten constatar aquest augment de competències provenen tant d'avaluacions externes (PCBE per a l'avaluació del nivell d'anglès), com de les internes del centre (PICA). Les dades qualitatives que corroboren també aquesta millora competencial provenen de l'anàlisi documental (recollit durant els tres cursos) i les entrevistes realitzades a tots els agents educatius (família, alumnat i professorat), permetent concloure que el programa desenvolupat, implementat i avaluat (CLILPLU en el text) respon amb èxit a la hipòtesi inicialment, això és, a través de l'enfocament CLIL, unit amb l’EPI, es pot aconseguir un programa molt eficaç i eficient: eficaç perquè s'augmenta el domini competencial en Anglès i Música, i eficient, perquè únicament es requereix aplicar la metodologia del treball per projectes plurilingües i la pedagogia activa de la música, l'enfocament CLIL i l'EPI. Com a resultats no previstos més rellevants, cal destacar, entre d’altres, l'augment de la millora competencial en les altres llengües curriculars i la millora de les relacions interpersonals del grup d’estudiants.


The purpose of this research is to explore the development, implementation, and evaluation of a program to improve the level of English from a CLIL proposal in Music, from a multilingual approach integrating languages (the CLILPLU Program). This program was carried out from 2014 to 2017 with a group (sample of 18 students) of the upper cycle of primary education (5th and 6th grades), in a public school. The program was carried out at the request of the center's management. The main objective of this thesis is to develop, implement and evaluate a program to improve competencies in English and Music, foster the development of multilingual competence and cooperative learning in the upper cycle of primary education. Combining active music pedagogy and multilingual project work using CLIL methodology (Music in English) resulted in an increase of music and English skills, the promotion of the development of multilingual competence and cooperation among equals. An increase in competencies were confirmed both quantitatively and qualitatively. Quantitative data included the external evaluation PCBE for the evaluation of English as well as the internal evaluation of the center PICA. Qualitative data was derived from documentary analysis collected during the three courses and the interviews conducted with all educational parties involved (family, students and teachers). This study showed that the CLILPLU program responds to the initial hypothesis and it was very effective and efficient in improving the proficiency of English and music skills of the students included in this study by implementing the CLIL approach and EPI. In addition to this, we also demonstrated, as the most relevant unplanned results, an improvement in competency of other curricular languages as well as an increase of interpersonal relations between the students in the group.

Keywords

Educación primaria; CLIL; EPI

Subjects

81 - Linguistics and languages

Documents

tvaa.pdf

5.518Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)