Taxonomía y filogenia molecular de hongos procedentes de material vegetal sumergido de España

Author

Magaña Dueñas, Viridiana

Director

Cano Lira, José Francisco

Codirector

Stchigel Glikman, Alberto Miguel

Date of defense

2022-05-20

Pages

241 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

Durant els últims anys s'ha incrementat l'interès sobre la taxonomia dels fongs d'aigua dolça, particularment d'aquells que es reprodueixen a través de la generació d'ascospores i/o conidis dintre de cossos fructífers. En la present tesi es van caracteritzar, morfològica i filogenèticament 111 soques aïllades de mostres de material vegetal submergit en hàbitats d'aigua dolça d'Espanya, amb la finalitat de clarificar la seva taxonomia i la seva posició filogenètica. Els resultats van mostrar que el 62% de les soques estudiades s'ubicaren taxonòmicament a la classe del Dothideomycetes i dintre d'aquest grup el 95% corresponia als Pleosporales. La resta dels aïllats es va distribuir de la següent manera: el 30% en Sordariomycetes, el 4,5% en Letiomycetes i el 3,5% en els Euromycetes. Això va permetre la descripció i publicació d'un gran nombre de nous taxons per a la ciència, distribuïts en una àmplia diversitat de famílies i gèneres. La qual cosa, hem fet grans contribucions al coneixement de la taxonomia dels fongs presents en els hàbitats d'aigua dolça d'Espanya. Un altre de les grans aportacions és la troballa dels estats sexuals per a gèneres de fongs dels quals només es coneixen pel seu estat asexual i viceversa.


En los últimos años se ha incrementado el interés sobre la taxonomía de los hongos de agua dulce, particularmente de aquellos que se reproducen a través de la generación de ascosporas y/o conidios dentro de cuerpos fructíferos. En la presente tesis se caracterizaron, morfológica y filogenéticamente 111 cepas aisladas de muestras de material vegetal sumergido en hábitats de agua dulce de España, con la finalidad de clarificar su taxonomía y posición filogenética. Los resultados mostraron que el 62% de las cepas estudiadas se ubicaron taxonómicamente en la clase de los Dothideomycetes y dentro de éste grupo el 95% correspondía a los Pleosporales. El resto de los aislados se distribuyó de la siguiente manera: el 30% en Sordariomycetes, 4.5% en Leotiomycetes y el 3.5 % en los Eurotiomycetes. Esto permitió la descripción y publicación de un gran número de taxones nuevos para la ciencia, distribuidos en una amplia diversidad de familias y géneros. Con lo cual, hemos hecho importantes contribuciones al conocimiento de la taxonomía de los hongos presentes en hábitats de agua dulce de España. Otra de las grandes aportaciones es el hallazgo de los estados sexuales para géneros de hongos tan solo conocidos por su estado asexual y viceversa.


In the past few years, interest in the taxonomy of freshwater fungi, and particularly in those that reproduce through the generation of ascospores and/or conidia within fruiting bodies, has increased. In this thesis, 111 strains isolated from vegetal material samples submerged in freshwater habitats of Spain were characterized morphologically and phylogenetically in order to clarify their taxonomy and phylogenetic position. The results showed that 62% of the studied strains were taxonomically placed in the Dothideomycetes class and within this group, 95% were included under the Pleosporales order. The rest of the isolates were distributed as follows: 30% in Sordariomycetes, 4.5% in Leotiomycetes and 3.5% in Eurotiomycetes. This led to the description and publication of a large number of new taxa to science, distributed in a wide diversity of families and genera. Thus, we have made great contributions to the knowledge related to the taxonomy of fungi that settle in freshwater habitats in Spain. Moreover, another great contribution is the finding of sexual states for fungal genera only known by their asexual state and vice versa.

Keywords

Aigua dolça; Ascomicets; Taxonomia; Agua Dulce; Ascomicetos; Freshwater; Ascomycetes; Taxonomy

Subjects

5 - Natural Sciences; 504 - Threats to the environment; 575 - General genetics. General cytogenetics; 579 - Microbiology

Knowledge Area

Ciències

Documents

TESI Viridiana Magaña Dueñas.pdf

25.95Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)