Rescat axil·lar després de quimioteràpia neoadjuvant en pacients cN1 de càncer de mama: tècnica combinada gangli sentinella-roll axil·lar

Author

Fuertes Manuel, Jordi

Director

Gumà Padró, José

Date of defense

2022-07-08

Pages

135 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Estudiar la viabilitat i utilitat de la tècnica combinada biòpsia del gangli sentinella (BSGS)-biopsia radioguiada del gangli patològic (ROLL axil·lar) en pacients amb càncer de mama i afectació axil·lar sotmeses a quimioteràpia neoadjuvant (QTNA). Material i mètodes: Estudi prospectiu de pacients amb càncer de mama i estadificació clínica axil·lar cN1 amb indicació de QTNA. El gangli biopsiat es va marcar amb un clip metàl·lic (GBM) abans del tractament de QTNA. Després de completar la QTNA es va valorar la resposta axil·lar amb ecografia. En cas de bona resposta ecogràfica la pacient era candidata a realitzar-se BSGS (99mTc-nanocol·loides) i biòpsia radioguiada (ROLL axil·lar) del GBM (99mTc-macroagregats albúmina). Es procedia a limfadenectomia axil·lar (LA) si el gangli sentinella (GS) i/o el GBM contenien cèl·lules tumorals. Es van avaluar la taxa de localització-exèresi del GS i del GBM i la taxa de falsos negatius (TFN) i valor predictiu positiu (VPP) de la BSGS sola.


Objetivo: Estudiar la viabilidad y utilidad de la técnica combinada biopsia selectiva de ganglio centinela (BSGC)-biopsia radioguiada del ganglio patológico en pacientes con cáncer de mama y afectación axilar sometidas a quimioterapia neoadyuvante (QTNA). Material y métodos: Estudio prospectivo en el que se incluyeron 30 pacientes con cáncer de mama y estadificación axilar cN1, con indicación de QTNA. El ganglio biopsiado se marcó (GBM) mediante un clip, antes del tratamiento QTNA. Tras completar este se valoró la respuesta axilar con ecografía. En caso de buena respuesta ecográfica se procedió a realizar BSGC (99mTc-nanocoloides) y disección axilar dirigida mediante biopsia radioguiada del GBM (99mTc-macroagregados albúmina). Se procedía a realizar una linfadenectomía axilar si el ganglio centinela (GC) y/o el GBM contenían células tumorales. Se evaluaron las tasas de localización-exéresis del GC y del GBM. También se evaluaron la tasa de falsos negativos y el valor predictivo positivo de la BSGC sola.


Objective: To study the feasibility and usefulness of the combined technique selective sentinel lymph node biopsy (SLNB)-radioguided biopsy of the pathological lymph node in patients with breast cancer and axillary involvement undergoing neoadjuvant chemotherapy (NAC). Material and methods: Prospective diagnostic study of 30 patients with breast cancer and cN1 axillary staging with NACT indication. Before NACT, the biopsied node was marked with a clip (MBN). After NACT an ultrasound was performed and in case of good response a SLNB (99mTc-nanocolloids) plus targeted axillary dissection MBN pathologic node radioguided biopsy (99mTc-albumin macroaggregates) was performed. Axillary lymph node dissection was performed if SLNB and/or MBN were positive for tumor cells. The localization-removal rate of the sentinel lymph node (SLN) and MBN were evaluated. False-negative rate and positive predictive value of SLNB alone were also evaluated.

Keywords

Càncer de mama; Afectació axil·lar; Neoadjuvància; Afectación axilar; Neoadyuvancia; Breast cancer; Axillary involvement; Neoadjuvant

Subjects

61 - Medical sciences; 616 - Pathology. Clinical medicine; 618 - Gynaecology. Obstetrics

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Jordi Fuertes Manuel.pdf

4.668Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)