Representación en Prensa Escrita del VIH/sida en Sudamérica: un análisis de la base de datos Factiva (2014 – 2018)

Author

Moggia Narváez, Leonardo Andrés

Director

Terrón Blanco, José Luis

Leonardini Aris, Carolina

Date of defense

2022-03-31

Pages

275 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Comunicació Audiovisual i Publicitat

Abstract

Investigació exploratòria - descriptiva longitudinal que estudia la representació en premsa escrita del VIH/sida a Sud-amèrica a través dels mitjans de major circulació amb presència a la base de dades Factiva entre l’1 gener de l’any 2014 al 31 de desembre del 2018. La mostra dóna un decreixement en el tractament del VIH/sida en el període i els mitjans d’un 270%. Un 54,82% dels documents fan un ús desaconsellat del llenguatge, afavorint l’estigmatització. Un 29,37% utilitza un llenguatge alarmista i dos de cada deu documents vinculen VIH/sida amb mort. Els grups claus de l’ONUSIDA s’aborden de manera escassa i una de les principals temàtiques que s’hi aborden és el tractament, a través d’un discurs centrat al TAAR. No es parla respecte als efectes secundaris dels tractaments, no es fa referència a indetectable igual a intransmissible, com tampoc a altres temàtiques de vital importància per a la desestigmatització.


Investigación exploratoria - descriptiva longitudinal que estudia la representación en prensa escrita del VIH/sida en Sudamérica a través de los medios de mayor circulación con presencia en la base de datos Factiva entre el 1 enero del año 2014 al 31 de diciembre del 2018. La muestra arroja un decrecimiento en el tratamiento del VIH/sida en el periodo y medios de un 270%. Un 54,82% de los documentos realiza un uso desaconsejado del lenguaje, favoreciendo la estigmatización. Un 29,37% utiliza un lenguaje alarmista y dos de cada diez documentos vinculan VIH/sida con muerte. Los grupos claves de la ONUSIDA se abordan de manera escasa y una de las principales temáticas que se abordan es el tratamiento, a través de un discurso centrado en el TAAR. No se habla respecto a los efectos secundarios de los tratamientos, no se hace referencia a indetectable igual a intransmisible, como tampoco a otras temáticas de vital importancia para la des-estigmatización.


Longitudinal exploratory - descriptive research that studies the representation in the written press of HIV/AIDS in South America. The sample includes the media with the highest circulation with presence in the Factiva database between January 1, 2014 and December 31, 2018. The research shows a decrease in the treatment of HIV/AIDS in the period and means of 270%. 54.82% of the documents make an inadvisable use of language, favoring stigmatization. 29.37% use alarmist language and two out of ten documents link HIV/AIDS with death. The key groups of UNAIDS are rarely addressed and one of the main topics addressed is treatment, through a discourse focused on the retroviral therapy. There is no talk about the side effects of the treatments, no reference is made to undetectable equal to un-transmittable, or to other issues of vital importance for de-stigmatization

Keywords

Comunicació; Comunicación; Communication; Salut; Salud; Health; VIH; HIV

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

lamn1de1.pdf

2.700Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)