La digitalización de la vida y la emergencia de nuevas formas de subjetivación

dc.contributor.author
González García, Diego
dc.date.accessioned
2022-11-07T09:24:54Z
dc.date.available
2023-06-29T22:45:36Z
dc.date.issued
2022-06-29
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/675909
dc.description.abstract
La tesi indaga el fenomen contemporani que anomenem experiència digital o digitalització de la vida. Aquest fenomen està donat per la disseminació i expansió de les tecnologies digitals a la vida quotidiana. El treball analitza quatre qüestions principals que constitueixen l’experiència digital contemporània: 1- el naixement d’una manera de saber matritzada per les ciències cibernètiques, 2- una nova forma d’exercici del poder donat pel desenvolupament de tecnologies de govern algorísmiques, 3- un manera de subjectivar-se on l’individu clàssic es posa en qüestió a partir de la producció de dades i els subjectes humans són cridats a ser, alhora més i menys que individus, i 4- la immensa producció d’objectes digitals (dades, algorismes, plataformes ) que s’alimenten i existeixen gràcies a les conductes humanes. Des d’aquesta perspectiva d’anàlisi s’indaguen les pràctiques concretes del moviment Quantified Self, que a partir de l’ús de les tecnologies digitals del self-tracking constitueixen un dels retrats del fenomen de la digitalització de la vida. Finalment, la tesi suggereix la discussió d’un nou ascetisme consubstanciat amb les tecnologies, així ens podrem acostar a una reflexió crítica que redirigeixi el problema de la tècnica capitalista cap a altres camins que avizorin un món i no el col·lapse imminent.
en_US
dc.description.abstract
La tesis indaga el fenómeno contemporáneo que denominamos experiencia digital o digitalización de la vida. Este fenómeno está dado por la diseminación y expansión de las tecnologías digitales en la vida cotidiana. El trabajo analiza cuatro cuestiones principales que constituyen la experiencia digital contemporánea: 1- el nacimiento de un forma de saber matrizada por las ciencias cibernéticas, 2- una novedosa forma de ejercicio del poder dado por el desarrollo de tecnologías de gobierno algorítmicas, 3- un modo de subjetivarse donde el individuo clásico se pone en cuestión a partir de la producción de datos y los sujetos humanos son llamados a ser, la vez más y menos que individuos, y 4- la inmensa producción de objetos digitales (datos, algoritmos, plataformas) que se alimentan y existen gracias a las conductas humanas. Desde esta perspectiva de análisis se indagan las prácticas concretas del movimiento Quantified Self, quienes a partir del uso de las tecnologías digitales del self-tracking constituyen uno de los retratos del fenómeno de la digitalización de la vida. Por último, la tesis sugiere la discusión de un nuevo ascetismo consustanciado con las tecnologías, de este modo, nos podremos acercar a una reflexión crítica que redirija el problema de la técnica capitalista hacia otros caminos que avizoren un mundo y no el colapso inminente.
en_US
dc.description.abstract
The thesis explores the contemporary phenomenon that we refer to as the digital experience or digitalisation of life. This phenomenon is the result of the dissemination and expansion of digital technologies in everyday life. The study analyses four main issues that constitute the contemporary digital experience: 1- the birth of a form of knowledge matrixed by cybernetic sciences, 2- a new form of exercise of power given by the development of algorithmic governance technologies, 3- a way of subjectivation where the classical individual is questioned by the production of data and human subjects are called to be both more and less than individuals, and 4- the immense production of digital objects (data, algorithms, platforms) that are fed and exist thanks to human behaviours. From this perspective of analysis, we explore the concrete practices of the Quantified Self movement, who, through the use of digital self-tracking technologies, constitute one of the portraits of the phenomenon of the digitalisation of life. Finally, the thesis suggests the discussion of a new asceticism consubstantiated with technologies, in this way, we will approach a critical reflection that redirects the problem of the capitalist technique towards other paths that provide a world and not the imminent collapse.
en_US
dc.format.extent
179 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Filosofia de la tècnica
en_US
dc.subject
Filosofía de la técnica
en_US
dc.subject
Philosophy of technology
en_US
dc.subject
Subjectivació
en_US
dc.subject
Subjetivación
en_US
dc.subject
Subjectivation
en_US
dc.subject
Digitalització de la vida
en_US
dc.subject
Digitalización de la vida
en_US
dc.subject
Digitalisation of life
en_US
dc.subject.other
Ciències Humanes
en_US
dc.title
La digitalización de la vida y la emergencia de nuevas formas de subjetivación
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
en_US
dc.contributor.authoremail
dgonzalez@psico.edu.uy
en_US
dc.contributor.director
Tirado Serrano, Francisco Javier
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

dgg1de1.pdf

5.718Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)