Adaptación, normalización y validación del programa integrado de exploración neuropsicológica test Barcelona-2 para su aplicación en población ecuatoriana en lengua castellana y quichuaa

Author

Castillo Valdiviezo, Carina

Director

Pretus Gómez, Clara

Sánchez Benavides, Gonzalo

Date of defense

2022-09-08

Pages

432 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psiquiatria;  

Abstract

Des de la creació del Test Barcelona el 1986 pel Dr. Jordi Peña-Casanova i després de convertir-se en el primer reactiu neuropsicològic espanyol publicat l'any (1991), s'han realitzat diversos estudis quant a l'ampliació i millorament de dades normatives, així com a diversos estudis de confiança i validesa que el sustenten com un instrument fiable i vàlid els resultats del qual gaudeixen d'un inqüestionable suport científic. Una de les versions més recents del Test Barcelona és l'adaptació, la normalització i la validació per a la seva aplicació en població equatoriana en llengua castellana i quichua. En aquesta tesi doctoral s'ha exposat el procés d'adaptació a aquesta nova versió del Test Barcelona-2. Les mostres normatives de cadascuna de les versions (castellà i quichua), van permetre la generació de dades referencials. Es van fer anàlisis de correlació entre les variables d'edat i l'escolaritat i el rendiment cognitiu dels participants. Per explorar la validesa i utilitat de la prova es va administrar la nova versió en llengua castellana a 25 subjectes amb diagnòstic d'Alzheimer, a més a més es va comparar el rendiment entre el grup Alzheimer i el grup control; finalment, es van generar perfils mitjans de la mostra, classificats segons l'Escala de Deteriorament Global (GDS) a les fases 4 i 5 (demència lleu i moderada).


Desde la creación del Test Barcelona en 1986 por el Dr. Jordi Peña-Casanova y tras convertirse en el primer reactivo neuropsicológico español publicado en el año (1991), se han realizado diversos estudios en cuanto a la ampliación y mejoramiento de datos normativos, así como diversos estudios de confiabilidad y validez que lo sustentan como un instrumento fiable y válido cuyos resultados gozan de un incuestionable respaldo científico. Una de las versiones más recientes del Test Barcelona es la adaptación, normalización y validación para su aplicación en población ecuatoriana en lengua castellana y quichua. En la presente tesis doctoral se ha expuesto el proceso de adaptación a esta nueva versión del Test Barcelona-2. Las muestras normativas de cada una de las versiones (castellano y quichua), permitieron la generación de datos referenciales. Se realizaron análisis de correlación entre las variables de edad y escolaridad y el rendimiento cognitivo de los participantes. Para explorar la validez y utilidad de la prueba se administró la nueva versión en lengua castellana a 25 sujetos con diagnóstico de Alzheimer, además se comparó el rendimiento entre el grupo Alzheimer y el grupo control, finalmente, se generaron perfiles promedios de la muestra, clasificados según la Escala de Deterioro Global (GDS) en las fases 4 y 5 (demencia leve y moderada).


Since the creation of the Barcelona Test in 1986 by Dr. Jordi Peña-Casanova and after becoming the first Spanish neuropsychological reagent published in the year (1991), various studies have been carried out regarding the expansion and improvement of normative data, as well as as various reliability and validity studies that support it as a reliable and valid instrument whose results enjoy unquestionable scientific support. One of the most recent versions of the Barcelona Test is the adaptation, normalization and validation for its application in the Ecuadorian population in Spanish and Quichua. In this doctoral thesis, the adaptation process to this new version of the Barcelona-2 Test has been exposed. The normative samples of each one of the versions (Spanish and Quichua), allowed the generation of referential data. Correlation analyzes were performed between the variables of age and education and the cognitive performance of the participants. To explore the validity and usefulness of the test, the new version in Spanish was administered to 25 subjects with a diagnosis of Alzheimer's, in addition, the performance between the Alzheimer's group and the control group was compared, finally, average profiles of the sample were generated, classified according to the Global Deterioration Scale (GDS) in phases 4 and 5 (mild and moderate dementia).

Keywords

Neuropsicologia; Neuropsicología; Neuropsychology; Test Barcelona; Barcelona test; Sicología transcultural; Psicología transcultural; Transcultural psychology

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

ccv1de1.pdf

4.864Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)