Estructura de costos y economías de escala en Universidades Un estudio comparativo en el sistema chileno

Author

Aguirre Álvarez. Juan Pablo

Director

Gallizo Larraz, José Luis

Tutor

Blanc Altemir, Antonio

Date of defense

2021-04-26

Pages

212 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals

Abstract

La present investigació, es refereix a les institucions d'educació superior pertanyents a Consell de Rectors de les Universitats Xilenes (CRUCH), conegudes a Xile com «universitats tradicionals». És un grup integrat per 27 universitats, públiques i privades que per pertànyer a Consell reben aportacions financeres de l'Estat. Sobre aquesta base, la tesi investiga l'eficiència amb què s'administren els recursos de l'Estat lliurats a aquestes entitats. Hi ha estudis previs que han abordat amb diferents enfocaments l'administració de l'educació superior a Xile. Però la major part es refereixen a diferents anàlisis de la distribució de despeses, sense mostrar dades sobre els resultats de la gestió i, per tant, sense donar solucions per tal de ser més eficients en l'ús dels recursos públics. La nostra investigació té la característica de diferenciar la propietat de les universitats en un intent d'obtenir conclusions respecte de l'existència de les economies d'escala i la qualitat de l'administració en la gestió pública i privada. Els resultats indiquen que les universitats estatals i privades evolucionen amb la mateixa tendència pel que fa a l'ús d'economies d'escala. En concret, s'observa que hi ha economies d'escala per als productes titulats i publicacions, mentre que l'indicador de l'producte matriculats es troba en el nivell de deseconomies d'escala. Addicionalment, en contra de l'afirmació que el sector estatal administra amb menor eficiència que el sector privat, es comprova que tot i que les universitats privades tenen més pressupost per alumne i menys burocràcia administrativa que les institucions estatals, no són més eficients en costos en totes les seves línies de producció. El treball realitzat té implicacions socials per a la direcció dels centres d'ensenyament superior aportant eines per a la millora de la gestió universitària. De les nostres conclusions, es dedueix que una millor gestió basada en la nostra metodologia permetria als decisors dirigir els recursos de l'Estat a les universitats amb major eficiència i planificar el seu creixement amb un òptim mix de productes. Les millores en la gestió, d'implementar, portarien amb si conseqüències positives d'un millor ús del finançament públic. Es podrien alliberar recursos ociosos i facilitar amb això l'accés a l'educació superior a un major nombre d'estudiants. Aquests recursos millor utilitzats també permetrien assolir un major desenvolupament de la innovació i investigació. Aquest és el primer estudi basat en l'educació superior a Xile en el qual es concreta el desenvolupament de la teoria de Cohn, Rhine i Santos referit a l'avaluació d'economies d'escala utilitzant funcions multivariades.


La presente investigación, se refiere a las instituciones de educación superior pertenecientes al Consejo de Rectores de las Universidades Chilenas (CRUCH), conocidas en Chile como «universidades tradicionales». Es un grupo integrado por 27 universidades, públicas y privadas que por pertenecer al Consejo reciben aportaciones financieras del Estado. Sobre esta base, la tesis investiga la eficiencia con la que se administran los recursos del Estado entregados a dichas entidades. Existen estudios previos que han abordado con diferentes enfoques la administración de la educación superior en Chile. Pero la mayor parte se refieren a diferentes análisis de la distribución de gastos, sin mostrar datos sobre los resultados de la gestión y, por tanto, sin dar soluciones con el fin de ser más eficientes en el uso de los recursos públicos. Nuestra investigación tiene la característica de diferenciar la propiedad de las universidades en un intento de obtener conclusiones respecto de la existencia de las economías de escala y la calidad de la administración en la gestión pública y privada. Los resultados indican que las universidades estatales y privadas evolucionan con la misma tendencia en cuanto al uso de economías de escala. En concreto, se observa que existen economías de escala para los productos titulados y publicaciones, mientras que el indicador del producto matriculados se encuentra en el nivel de deseconomías de escala. Adicionalmente, en contra de la afirmación de que el sector estatal administra con menor eficiencia que el sector privado, se comprueba que aun cuando las universidades privadas poseen mayor presupuesto por alumno y menos burocracia administrativa que las instituciones estatales, no son más eficientes en costos en todas sus líneas de producción. El trabajo realizado tiene implicaciones sociales para la dirección de los centros de enseñanza superior aportando herramientas para la mejora de la gestión universitaria. De nuestras conclusiones, se deduce que una mejor gestión basada en nuestra metodología permitiría a los decisores dirigir los recursos del Estado a las universidades con mayor eficiencia y planificar su crecimiento con un óptimo mix de productos. Las mejoras en la gestión, de implementarse, llevarían consigo consecuencias positivas de un mejor uso de la financiación pública. Se podrían liberar recursos ociosos y facilitar con ello el acceso a la educación superior a un mayor número de estudiantes. Esos recursos mejor utilizados también permitirían alcanzar un mayor desarrollo de la innovación e investigación. Este es el primer estudio basado en la educación superior en Chile en el que se concreta el desarrollo de la teoría de Cohn, Rhine y Santos referido a la evaluación de economías de escala utilizando funciones multivariadas.


The present research addresses the higher education institutions belonging to the Council of Rectors of Chilean Universities (CRUCH), known in Chile as "traditional universities". It is a group integrated by 27 universities, public and private; since they belong to such council, they receive financial contributions from the State. On this basis, this thesis investigates the efficiency with which the State’s resources given to these entities are administered. There are previous studies that have addressed the administration of higher education in Chile with different approaches. Nevertheless, most of them refer to different analyses of the distribution of expenses, without showing data on the results of the management and, therefore, they do not provide any solutions in order to be more efficient in the use of public resources. This research has the characteristic of differentiating the ownership of universities in an attempt to obtain conclusions regarding the existence of economies of scale and the quality of administration in public and private management. The results indicate that state and private universities are evolving with the same trend in terms of the use of economies of scale. In particular, it is observed that economies of scale exist in “degree products” (i.e. graduates, people that are successful earning their degree) and publications in journals, while the indicator of the “enrolled product” is at the level of diseconomies of scale. Additionally, contrary to the assertion that the state sector administers less efficiently than the private sector, it is found that even though private universities have a larger budget per student and less administrative bureaucracy than state institutions, they are not more cost-efficient in all of their lines of production. The present work has social implications for the management of higher education institutions that consist of providing tools for the improvement of university management. From our conclusions, it can be deduced that if such tools were applied, they would allow decision-makers to direct state resources to universities in a more efficient way and to plan their growth with an optimal product mix. The improvements in management, if implemented, would have positive consequences for a better use of public funding. A better allocation of funding would free up resources and consequently facilitate access to higher education for a greater number of students, and, would also allow for greater development of innovation and research. This is the first study based on higher education in Chile in which the theory of Cohn, Rhine and Santos referred to the evaluation of economies of scale using multivariate functions is developed upon.

Keywords

Economies d'Escala; Estructura de Cost; Funció de Cost; Economías de Escala; Estructura de Costo; Función de Costo; Economies of Scale; Cost Structure; Cost Function

Subjects

33 - Economics. Economic science

Knowledge Area

Economia Aplicada

Documents

Tjpaa1de1.pdf

3.693Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)