Ecuadorian smes’ export activities and environmental responsibility

Author

Cervantes Figueroa, Michelle Alexandra

Director

Rialp Criado, Àlex

Date of defense

2022-12-02

Pages

263 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Creació i Gestió d'Empreses

Abstract

La tesi doctoral és una recopilació de quatre articles, que giren al voltant de la relació entre la internacionalització i les activitats d’exportació i la responsabilitat ambiental corporativa. El segon capítol és una revisió sistemàtica de la literatura, que examina l’estat de l’art sobre la relació entre la internacionalització i les pràctiques ambientals entre 1998 i novembre de 2019. Hem inclòs 91 articles de revistes Q1, Q2, Q3 i Q4. El tercer capítol analitza la influència dels coneixements previs, l’actitud, el compromís i el compromís del directiu amb el medi natural en l’adopció d’estratègies ecològiques dins de l’empresa. Però una de les troballes va ser que la manca de recursos financers i humans a què s’enfronten les pimes equatorianes és una limitació important per a la implementació de plans ecològics dins de les empreses. En aquest capítol s’ha utilitzat un enfocament qualitatiu per estudiar la perspectiva del gestor sobre les activitats d’exportació i la seva relació amb els problemes ambientals. El quart capítol investiga la influència de les activitats i el comportament d’exportació en l’adopció d’estratègies ambientals, l’ecoinnovació i el comportament ambiental. Es va utilitzar una metodologia quantitativa per provar la hipòtesi aplicant l’anàlisi SEM. El programari emprat va ser STATA 14 i es van prendre 100 respostes vàlides des d’abril de 2021 fins a juny de 2021. Els resultats van mostrar que la relació d’exportació no influeix positivament en els PES, l’ecoinnovació i el rendiment ambiental. Tanmateix, el compromís de l’alta direcció i la capacitat d’aprenentatge organitzacional tenen una relació positiva amb les tres variables dependents. Finalment, el cinquè treball va estudiar la influència de les estratègies ambientals, l’ecoinnovació, les certificacions internacionals i la mida de l’empresa en el creixement dels ingressos d’exportació. Com en el capítol anterior, aquesta investigació va utilitzar tècniques quantitatives per comprovar la hipòtesi. Els resultats van mostrar que l’ecoinnovació, les certificacions internacionals, l’orientació ecològica i la mida de l’empresa tenen una relació significativa i positiva amb els ingressos d’exportació. En altres paraules, quan una empresa posseeix totes les variables esmentades anteriorment pot augmentar els seus ingressos d’exportació. En resum, la tesi doctoral va demostrar que les activitats d’exportació i les accions mediambientals estan interrelacionades. dins de les pimes exportadores equatorianes. La destinació dels productes també és rellevant, perquè els clients de les regions desenvolupades tenen regulacions ambientals estrictes que els països en desenvolupament.


La tesis doctoral es una compilación de cuatro artículos, que giran en torno a la relación entre la internacionalización y las actividades exportadoras y la responsabilidad ambiental de las empresas. El segundo capítulo es una revisión sistemática de la literatura, que examina el estado del arte sobre la relación entre internacionalización y prácticas ambientales entre 1998 y noviembre de 2019. Se incluyeron 91 artículos de revistas Q1, Q2, Q3 y Q4. El tercer capítulo analiza la influencia del conocimiento previo, la actitud, el compromiso y el compromiso del gerente con el entorno natural en la adopción de estrategias ecológicas dentro de la empresa. Uno de los hallazgos fue que la falta de recursos financieros y humanos que enfrentan las PYMES ecuatorianas es una importante limitante para la implementación de planes verdes al interior de las firmas. Este capítulo utilizó un enfoque cualitativo para estudiar la perspectiva del gerente sobre las actividades de exportación y su relación con los problemas ambientales. El cuarto capítulo investiga la influencia de las actividades y el comportamiento exportador en la adopción de estrategias ambientales, la ecoinnovación y el desempeño ambiental. Se utilizó una metodología cuantitativa para probar la hipótesis mediante la aplicación de análisis SEM. El software empleado fue STATA 14 y hubo 100 respuestas válidas tomadas desde abril de 2021 hasta junio de 2021. Los hallazgos mostraron que la tasa de exportación no influye positivamente en los PSA, la ecoinnovación y el desempeño ambiental. Sin embargo, el compromiso de la alta dirección y la capacidad de aprendizaje organizacional tienen una relación positiva con las tres variables dependientes. Finalmente, el quinto artículo estudió la influencia de las estrategias ambientales, la ecoinnovación, las certificaciones internacionales y el tamaño de las empresas en el crecimiento de los ingresos por exportaciones. Al igual que en el capítulo anterior, esta investigación utilizó técnicas cuantitativas para probar la hipótesis. Los hallazgos mostraron que la innovación ecológica, las certificaciones internacionales, la orientación ecológica y el tamaño de la empresa tienen una relación significativa y positiva con los ingresos por exportaciones. En otras palabras, cuando una empresa posee todas las variables mencionadas anteriormente, puede aumentar sus ingresos por exportaciones. En suma, la tesis doctoral mostró que las actividades exportadoras y las acciones ambientales están interrelacionadas. dentro de las PYMES ecuatorianas exportadoras. El destino de los productos también es relevante, porque los clientes de las regiones desarrolladas tienen regulaciones ambientales más estrictas que los países en desarrollo.


The doctoral dissertation is a compilation of four articles, which revolve around the relationship between internationalization and export activities and corporate environmental responsibility. The second chapter is a systematic literature review, which examines the state-of-art about the relation between internationalization and environmental practices between 1998 and November 2019. We included 91 articles of Q1, Q2, Q3 and Q4 journals. The third chapter analyzes the influence of the manager’s prior knowledge, attitude, engagement, and commitment towards the natural environment in the adoption of eco-friendly strategies within the firm. But one of the findings was that the lack of financial and human resources Ecuadorian SMEs face is an important limitation for the implementation of green plans inside the firms. This chapter used a qualitative approach to study the manager’s perspective about the export activities and its relationship with environmental issues. The fourth chapter investigates the influence of export activities and behavior in the adoption of environmental strategies, eco-innovation and environmental performance. A quantitative methodology was used to test the hypothesis by applying SEM analysis. The software employed was STATA 14, and there were 100 valid answers taken from April 2021 to June 2021. The findings showed that export ratio does not influence positively on PES, eco-innovation, and environmental performance. However, top management commitment and organizational learning capability have a positive relation with the three dependent variables. Finally, the fifth paper studied the influence of environmental strategies, eco-innovation, international certifications and firm’s size on the growth of export revenues. As in the previous chapter, this research used quantitative techniques to test the hypothesis. The findings showed that eco-innovation, international certifications, eco-friendly orientation, and firm’s size have a significant and positive relationship with export revenues. In other words, when a firm possesses all the variables mentioned above it might rise their export revenues. In sum, the doctoral dissertation showed that export activities and environmental actions are interrelated. within exporting Ecuadorian SMEs. The destination of products is relevant as well, because customers of developed regions have strict environmental regulations than developing countries.

Keywords

Responsabilitat ambiental corporativa; Responsabilidad medio ambiental; Corporate environmental responsibility; Internacionalització; Internacionalización; Internationalization; Developing country

Subjects

65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

macf1de1.pdf

2.055Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)