L'arpa i la lira a Mallorca: iconografia, simbolisme i relació amb la poesia de Costa i Llobera i Joan Alcover

Author

Artigues Florit, Francesca

Director

Ballester i Gibert, Jordi

Pizà, Antoni, 1962-

Date of defense

2022-11-17

Pages

375 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història de l'Art i Musicologia

Abstract

El present treball és un estudi sobre la iconografia de l’arpa i la lira, dos instruments musicals presents en la plàstica des de l’època medieval fins al segle XXI. Veurem la representació d’aquests cordòfons en la pintura i en l’escultura a Mallorca i la relacionarem amb la poesia de Miquel Costa i Llobera i Joan Alcover i Maspons, ja que hem observat l’evocació reiterada d’aquests instruments musicals en la seva obra. Per altra part, l’anàlisi de la iconografia d’aquests instruments ens permet determinar una evolució morfològica de l’arpa i establir diferents tipologies de la lira. També constatem que a través de la seva representació es contribueix a desvetllar la capacitat d’aquests cordòfons de ser dotats d’un profund contingut simbòlic, manifestat també en la poesia. Hem advertit que gran part de la representació de l’arpa s’ubica en contextos religiosos, en conseqüència deduïm la forta influència del poder eclesiàstic. No obstant això, també és evident la influència de la cultura clàssica, perquè observem com, sobretot la lira, és un atribut que porten personatges mitològics i pagans.


El presente trabajo es un estudio sobre la iconografía musical de dos instrumentos musicales, el arpa y la lira en la pintura y la escultura desde la Edad Media hasta el siglo XXI. Veremos cómo aparecen las imágenes de estos cordófonos en la plástica en Mallorca y cómo los podemos relacionar con la poesía de Miquel Costa i Llobera y Joan Alcover i Maspons. Observaremos que estos escritores evocan el arpa y la lira en su obra. Además, el análisis de la iconografía de estos instrumentos nos permite apreciar la evolución morfológica del arpa, así como establecer diferentes tipologías de la lira. Por otra parte, descubrimos que estas imágenes poseen un profundo contenido simbólico, manifestado también en la poesía. Constatamos cómo la mayoría de las imágenes del arpa están vinculadas a contextos religiosos, de lo que se deduce una fuerte influencia del poder eclesiástico. No obstante, la influencia de la cultura clásica es evidente en las representaciones de la lira, ya que este instrumento es atributo de personajes paganos y mitológicos.


This work is a study of the iconography of the two musical instruments, the harp and the lyre, in the art of the Medieval Age up until the twenty first century. We will see the representation of the images of these string instruments in paintings and sculptures in Mallorca and how we relate them to the poetry of Miquel Costa i Llobera and Joan Alcover i Maspons, and we will observe how these musical instruments appear in their work. Furthermore, the analysis of the iconography of these instruments, allow us to notice the morphological evolution of the harp to establish different typologies of the lyre. We also realize that their images contribute to the discovery of the profound symbolic significance manifested also in the poetry. We see that most of the representations of the harp are in religious contexts, and for this reason we realise the strong influence of the ecclesiastic power. However, the influence of classical culture is also evident, because we observe that, especially the lyre is an attribute that mythological and pagan characters carry.

Keywords

Iconografia; Iconografía; Iconography; Simbolisme; Simbolismo; Symbolism; Poesia; Poesía; Poetry

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

faf1de1.pdf

10.43Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)