Evaluación del uso de cadáveres preservados mediante una solución libre de formol como herramienta de entrenamiento en un currículo estructurado multimodal en cirugía laparoscópica. Estudio clínico aleatorizado

Author

Rueda Esteban, Roberto Javier

Director

Targarona Soler, Eduardo Ma. (Eduardo María)

Date of defense

2022-12-19

Pages

170 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Cirurgia i Ciències Morfològiques

Abstract

OBJECTIU Avaluar la utilitat de cadàvers preservats amb una solució lliure de formol en l’adquisició i el desenvolupament d’habilitats per a la cirurgia laparoscòpica un cop s’hagin desenvolupat habilitats bàsiques mitjançant l’entrenament inicial en models secs. ANTECEDENTS Dins de les competències en educació per a residents de cirurgia general, el desenvolupament d’habilitats en cirurgia laparoscòpica és molt important. Actualment s’utilitzen diverses eines amb aquesta finalitat, com ara equips de realitat virtual, models sintètics, models animals i espècimens cadavèrics humans preservats per congelació. Tot i això, no s’ha reportat l’ús de cadàvers humans preservats per a l’ús de simulació quirúrgica a causa de l’ús del formol, que impossibilita la creació de pneumoperitoneu. MÈTODES Es va fer un assaig clínic aleatoritzat de tipus intervenció pedagògica, no controlat, cec simple en un únic centre. Els participants de la investigació que complien els criteris d’inclusió de l’estudi i van signar el consentiment informat van cursar un mòdul teòric i pràctic d’adquisició d’habilitats a laparoscòpia i van fer un pretest enfocat a enterorràfia intracorporea. Posteriorment van ser aleatoritzats per blocs en tres grups: Control Negatiu, Control Positiu, i d’Intervenció, continuant el seu entrenament en models d’adquisició de destreses, models silicónics o cadàvers preservats i finalment van fer un postest. Els participants van ser avaluats per mitjà de les escales GOALS i OSATS per a cirurgia laparoscòpica per dos avaluadors cecs. RESULTATS Es va obtenir un nombre de 37 participants. No es va trobar cap relació entre la intervenció i els resultats de les proves GOALS i OSATS a pre i postest, però, la prova estadística de Pillai’s Trace per al MANOVA (0.95, F(12, 54)=4.0988, p < 0.05) i (0.66, F(2, 31)=30.18, p < 0.05) indica que el nivell educatiu del participant si té una associació estadísticament significativa amb els resultats obtinguts al pre i postest. CONCLUSIÓ L’ús de cadàvers preservats amb la solució lliure de formol presentada és equiparable a altres models de simulació per adquirir habilitats en cirurgia de mínima invasió.


OBJETIVO Evaluar la utilidad de cadáveres preservados con una solución libre de formol en la adquisición y desarrollo de Habilidades para la Cirugía laparoscópica una vez se hayan desarrollado habilidades básicas mediante el entrenamiento inicial en modelos secos. ANTECEDENTES Dentro de las competencias en educación para residentes de cirugía general, el desarrollo de Habilidades en Cirugía laparoscópica es de suma importancia. Actualmente se utilizan diversas herramientas para tal fin, como equipos de realidad virtual, modelos sintéticos, modelos animales y especímenes cadavéricos humanos preservados por congelación. Sin embargo, no se ha reportado el uso de cadáveres humanos preservados para el uso de simulación quirúrgica debido al uso del formol, que imposibilita la creación de neumoperitoneo. METODOS Se realizó un ensayo clínico aleatorizado de tipo intervención pedagógica, no controlado, ciego simple en un único centro. Los participantes de la investigación que cumplían con los criterios de inclusión del estudio y firmaron el consentimiento informado cursaron un módulo teórico y práctico de adquisición de habilidades en laparoscopia y realizaron un pre-test enfocado en enterorrafia intracorporea. Posteriormente fueron aleatorizados por bloques en tres grupos: Control Negativo, Control Positivo, y de Intervención, continuando su entrenamiento en modelos de adquisición de destrezas, modelos silicónicos o cadáveres preservados y finalmente realizaron un postest. Los participantes fueron evaluados por medio de las escalas GOALS y OSATS para cirugía laparoscópica por dos evaluadores ciegos. RESULTADOS Se obtuvo un n de 37 participantes. No se encontró ninguna relación entre la intervención y los resultados de las pruebas GOALS y OSATS en pre y postest, sin embargo, la prueba estadística de Pillai’s Trace para el MANOVA (0.95, F(12, 54)=4.0988, p < 0.05) y (0.66, F(2, 31)=30.18, p < 0.05) indica que el nivel educativo del participante si tiene una asociación estadísticamente significativa con los resultados obtenidos en el pre y postest. CONCLUSION El uso de cadáveres preservados con la solución libre de formol presentada es equiparable a otros modelos de simulación para la adquisición de habilidades en cirugía de mínima invasión.


OBJECTIVE To evaluate the usefulness of cadavers preserved with a formalin-free solution in the acquisition and development of Skills for Laparoscopic Surgery once basic skills have been developed through initial training on dry models. BACKGROUND Within the competencies in education for general surgery residents, the development of Skills in Laparoscopic Surgery is of the utmost importance. Various tools are used for this purpose, such as virtual reality, synthetic models, animal models and human cadaveric specimens preserved by freezing. However, the use of preserved human cadavers for surgical simulation has not been reported due to the use of formalin, which makes it impossible to create pneumoperitoneum. METHODS This is a single-center, single-blind, randomized clinical trial of educational intervention. The research participants who met the inclusion criteria and signed the informed consent underwent a theoretical and practical module on the acquisition of skills in laparoscopy and took a pre-test focused on intracorporeal enterorrhaphy. Subsequently, they were randomized by blocks into three groups: Negative Control, Positive Control, and Intervention, continuing their training in skill acquisition models, silicone models, or preserved corpses, and finally they performed a post-test. Two blind assessors evaluated participants using the GOALS and OSATS scales for laparoscopic surgery. RESULTS N= 37 participants were obtained. No relationship was found between the intervention and the results of the GOALS and OSATS tests in pre and post-test. However, the Pillai’s Trace statistical test for the MANOVA (0.95, F(12, 54)=4.0988, p < 0.05) and (0.66, F(2, 31)=30.18, p < 0.05) indicates that the educational level of the participant does have a statistically significant association with the results obtained in the pre- and post-test. CONCLUSION The use of cadavers preserved with the presented formalin-free solution is comparable to other simulation models for the acquisition of skills in minimally invasive surgery.

Keywords

Simulació quirúrgica; Simulación quirúrgica; Surgical simulation; Educació mèdica; Educación médica; Medical education; Entrenament laparoscòpia; Entrenamiento laparoscopia; Laparoscopic training

Subjects

617 - Surgery. Orthopaedics. Ophthalmology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

rre1de1.pdf

9.007Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)