Las Mujeres colombianas construyen la paz. Tres experiencias de acciones colectivas. (1996-2018)

Author

Blandón Díaz, María Eugenia

Director

Martínez Martínez, Luz María

Tutor

Pujal i Llombart, Margot

Date of defense

2023-02-17

Pages

217 p.



Abstract

Les dones colombianes han construït pau des de les organitzacions de dones i feministes, la seva feina ha estat determinant en el sosteniment de la vida i els llaços familiars en un conflicte armat de més de 50 anys. Aquesta investigació presenta tres experiències de treball per la pau i la justícia dut a terme des de la subalternitat. Aquestes són: la posició de mares, la diàspora-exili i el simbolisme, la ritualitat i l’espiritualitat portats a l’espai públic. Construir la pau enmig de tanta violència i patiments ha estat una aposta arriscada no només perquè les seves vides han corregut perill, sinó també pel cost emocional i psicològic que ha suposat escollir la pau al mig de la guerra. Va valdre la pena escollir la pau.


Las Mujeres colombianas han construido paz desde las organizaciones de mujeres y feministas, su trabajo ha sido determinante en el sostenimiento de la vida y los lazos familiares en un conflicto armado de más de 50 años. Esta investigación presenta tres experiencias de trabajo por la paz y la justicia llevado a cabo desde la subalternidad. Estas son: la posición de madres, la diáspora- exilio y el simbolismo, la ritualidad y la espiritualidad llevados al espacio público. Construir la paz en medio de tanta violencia y sufrimientos ha sido una apuesta arriesgada no solamente porque sus vidas han corrido peligro, sino también por el costo emocional y psicológico que ha supuesto escoger la paz en medio de la guerra. Valió la pena escoger la paz.


Colombian Women have built peace from women’s and feminist organizations, their work has been decisive in sustaining life and family ties in an armed conflict of more than 50 years. This research presents three experiences of work for peace and justice carried out from subalternity. These are: the position of mothers, the diaspora-exile and the symbolism, rituality and spirituality taken to the public space. Building peace in the midst of so much violence and suffering has been a risky gamble not only because their lives have been in danger, but also because of the emotional and psychological cost of choosing peace in the midst of war. It was worth choosing peace.

Keywords

Feminismes; Feminismos; Feminisms; Pau; Paz; Peace; Accions col·lectives; Acciones colectivas; Class actions

Subjects

39 - Cultural anthropology. Ethnography. Customs. Manners. Traditions. Way of life

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

mebd1de1.pdf

3.644Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

This item appears in the following Collection(s)