La vertiente societaria del contrato de gestión hotelera

Author

Moguel Fernández, Jordi

Director

Barrón Arniches, Paloma de

Date of defense

2022-06-21

Pages

1818 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Dret Privat

Abstract

En aquest treball s’examina, amb l’ajuda d’un estudi de casos múltiples, la naturalesa societària que adquireix aquell contracte de gestió hotelera en què el prestador de serveis és una cadena que implanta el seu model d’empresa en una xarxa d’allotjaments a la qual s’incorpora l’establiment objecte d’aquella relació jurídica. En aquest marc, la perfecció de la modalitat contractual esmentada no només comporta que el gestor de l’allotjament hagi de vetllar pels interessos aliens, sinó també que hagi de salvaguardar i executar les regles que beneficien el conjunt d’explotacions hoteleres que comparteixen uns mateixos intangibles. És en aquest darrer àmbit on sorgeix el “grup de negocis” com una organització de caràcter jeràrquic que pot englobar-se en l’ampli fenomen dels grups de societats, la missió del qual és promoure el prestigi i l’òptim funcionament de la xarxa hotelera per a després traslladar tals beneficis als diferents allotjaments que s’incorporen a l’agrupació mitjançant contractes com el de gestió hotelera. Així mateix, dintre d’aquesta estructura grupal es mantenen relacions associatives entre els seus integrants, cosa que dona lloc a una societat interna en la qual els seus socis assumeixen el compromís de respectar i complir els estàndards de la cadena, així com els serveis grupals que aquesta estableixi amb tal propòsit. Aquesta tesi analitza en profunditat l’esmentada arquitectura jurídicosocietària des de la perspectiva del dret mercantil, prestant atenció principalment al dret de societats i al de la competència, sense deixar de costat el dret d’obligacions i contractes. A més, s’estudien amb deteniment els diferents conflictes intragrup que poden derivar-se de les vicissituds d’aquella complexa estructura organitzativa, davant dels quals es proposen diversos remeis jurídics a partir de solucions que ofereix el dret espanyol.


En este trabajo se examina, con la ayuda de un estudio de casos múltiples, la naturaleza societaria que adquiere aquel contrato de gestión hotelera en el que el prestador de servicios es una cadena que implanta su modelo de empresa en una red de alojamientos a la que se incorpora el establecimiento objeto de aquella relación jurídica. En este marco, la perfección de dicha modalidad contractual no solo conlleva que el gestor del alojamiento deba velar por los intereses ajenos, sino también que deba salvaguardar y ejecutar las reglas que benefician al conjunto de explotaciones alojativas que comparten unos mismos intangibles. Es en este último ámbito donde surge el “grupo de negocios” como una organización de carácter jerárquico que puede englobarse en el amplio fenómeno de los grupos de sociedades, y cuya misión es promover el prestigio y el óptimo funcionamiento de la red hotelera para luego trasladar tales beneficios a los distintos alojamientos que se incorporan a la agrupación mediante contratos como el de gestión hotelera. Asimismo, dentro de esta estructura grupal se mantienen relaciones asociativas entre sus integrantes, lo que da lugar a una sociedad interna en la que sus socios asumen el compromiso de respetar y cumplir los estándares de la cadena, así como los servicios grupales que esta establezca a tal propósito. Esta tesis analiza en profundidad la referida arquitectura jurídico-societaria desde la perspectiva del derecho mercantil, prestando atención principalmente al derecho de sociedades y al de la competencia, sin dejar de lado el derecho de obligaciones y contratos. Además, se estudian con detenimiento los distintos conflictos intragrupo que pueden derivarse de las vicisitudes de aquella compleja estructura organizativa, frente a los cuales se proponen diversos remedios jurídicos a partir de soluciones que ofrece el derecho español.


This doctoral dissertation examines, with the help of a multiple case study, the corporate nature acquired by that hotel management agreement in which the service provider is a hotel chain that implements its business model in a network of accommodations to which the hotel object of that contractual relationship is joined. In this framework, the conclusion of said contractual form not only entails that the hotel manager must watch over the interests of others, but also that he must safeguard and execute the rules that benefit the set of accommodation operations that share the same intangibles. It is in this last area where the “business group” emerges as a hierarchical organization that can be included in the broad phenomenon of corporate groups, and whose mission is to promote the prestige and optimal functioning of the hotel network and then transfer such benefits to the different accommodations that are integrated into the group through contracts such as hotel management agreement. Likewise, within this group structure, associative relationships are maintained between its members, which gives rise to an internal company in which its partners assume the commitment to respect and comply with the standards of the hotel chain, as well as the group services that this manager establishes to such purpose. This thesis analyzes in depth the aforementioned legal-corporate architecture from the perspective of commercial law, paying attention mainly to company and competition law, without neglecting the law of obligations and contracts. In addition, the different intragroup conflicts that may arise from the vicissitudes of that complex organizational structure are carefully studied, against which various legal remedies are proposed based on solutions offered by Spanish law.

Keywords

Contracte de gestió hotelera; Grup de societats; Conflictes intragrup; Contrato de gestión hotelera; Grupo de sociedades; Conflictos intragrupo; Hotel management agreement; Group of companies; Intragroup conflicts

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Knowledge Area

Dret Mercantil

Documents

Tjmf1de1.pdf

520.1Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)