La influencia de una intervención educativa biopsicosocial a través de las TICs, en las creencias y las actitudes de los profesionales de Atención Primaria sobre el dolor lumbar crónico inespecífico: estudio de método mixto

Author

García-Martínez, Ester

Director

Valenzuela Pascual, Francesc

Ortega Bravo, Marta

Tutor

Blanco Blanco, Joan

Date of defense

2023-11-08

Pages

331 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

Antecedents: Les conviccions personals sobre el dolor generen creences errònies entre els professionals sanitaris, que influeixen en els seus consells i actituds cap al tractament dels pacients amb dolor lumbar crònic inespecífic. Objectiu: Explorar les creences errònies i les actituds cap al tractament dels professionals sanitaris d'atenció primària sobre el dolor lumbar crònic inespecífic per a, posteriorment, desenvolupar una plataforma educativa en internet utilitzant la neurofisiologia del dolor, i avaluar els seus efectes sobre les creences i actituds relacionades amb el dolor lumbar crònic inespecífic i els coneixements en neurofisiologia del dolor dels professionals sanitaris d'Atenció Primària. Metodologia: Es va dissenyar un estudi exploratori seqüencial de mètode mixt. Els participants van ser els professionals de medicina i d’infermeria que treballen en centres d'Atenció Primària de la província de Lleida, Espanya. En la fase qualitativa es van realitzar entrevistes individuals semiestructurades i un grup de discussió. La informació obtinguda es va utilitzar per a desenvolupar la plataforma web i el material educatiu. En la fase quantitativa es va dur a terme un estudi controlat aleatoritzat. Resultats: La fase qualitativa va revelar que els professionals sanitaris atribueixen l'origen i el significat del dolor lumbar crònic a les alteracions estructurals i fisiològiques de la columna lumbar, i el seu tractament es centra en la prescripció farmacològica, recomanant limitar les activitats físiques i/o ocupacionals i millorar la higiene postural. La fase quantitativa va evidenciar que una intervenció educativa biopsicosocial en internet basada en la neurofisiologia del dolor, redueix de manera significativa i clínicament rellevant les creences de por-evitació sobre l'activitat física (p=0.01) i el treball (p=0.02) en els professionals sanitaris d'Atenció Primària, en comparació amb una intervenció educativa basada en les guies de pràctica clínica. Conclusió: Els professionals sanitaris d'Atenció Primària tenen una visió unifactorial del dolor lumbar crònic i basen el seu abordatge en el model biomèdic. Una intervenció educativa biopsicosocial en internet per a professionals sanitaris basada en la neurofisiologia del dolor va demostrar ser més efectiva que una intervenció educativa basada en les guies de pràctica clínica per a reduir les creences de por-evitació en els professionals sanitaris d'Atenció Primària.


Antecedentes: Las convicciones personales sobre el dolor generan creencias erróneas entre los profesionales sanitarios, que influyen en sus consejos y actitudes hacia el tratamiento de los pacientes con dolor lumbar crónico inespecífico. Objetivo: Explorar las creencias erróneas y las actitudes hacia el tratamiento de los profesionales sanitarios de atención primaria sobre el dolor lumbar crónico inespecífico para, posteriormente, desarrollar una plataforma educativa en internet utilizando la neurofisiología del dolor, y evaluar sus efectos sobre las creencias y actitudes relacionadas con el dolor lumbar crónico inespecífico y los conocimientos en neurofisiología del dolor de los profesionales sanitarios de Atención Primaria. Metodología: Se diseñó un estudio exploratorio secuencial de método mixto. Los participantes fueron los profesionales de medicina y de enfermería que trabajan en centros de Atención Primaria de la provincia de Lleida, España. En la fase cualitativa se realizaron entrevistas individuales semiestructuradas y un grupo de discusión. La información obtenida se utilizó para desarrollar la plataforma web y el material educativo. En la fase cuantitativa se llevó a cabo un estudio controlado aleatorizado. Resultados: La fase cualitativa reveló que los profesionales sanitarios atribuyen el origen y el significado del dolor lumbar crónico a las alteraciones estructurales y fisiológicas de la columna lumbar, y su tratamiento se centra en la prescripción farmacológica, recomendando limitar las actividades físicas y/u ocupacionales y mejorar la higiene postural. La fase cuantitativa evidenció que una intervención educativa biopsicosocial en internet basada en la neurofisiología del dolor reduce de forma significativa y clínicamente relevante las creencias de miedo-evitación sobre la actividad física (p=0.01) y el trabajo (p=0.02) en los profesionales sanitarios de Atención Primaria, en comparación con una intervención educativa basada en las guías de práctica clínica. Conclusión: Los profesionales sanitarios de Atención Primaria tienen una visión unifactorial del dolor lumbar crónico inespecífico y basan su enfoque en el modelo biomédico. Una intervención educativa biopsicosocial en internet basada en la neurofisiología del dolor demostró ser más efectiva que una intervención educativa basada en las guías de práctica clínica para reducir las creencias de miedo-evitación en los profesionales sanitarios de Atención Primaria.


Background: Personal beliefs about pain generate erroneous beliefs among healthcare professionals, which influence their advice and attitudes towards treating patients with non-specific chronic low back pain. Objective: To explore the erroneous beliefs and attitudes towards the treatment of primary care health professionals about non-specific chronic low back pain to subsequently develop an educational platform on the Internet using the neurophysiology of pain and to evaluate its effects on the beliefs and attitudes related to non-specific chronic low back pain and the knowledge of the neurophysiology of pain of primary care health professionals. Methodology: A sequential exploratory mixed-method exploratory study was designed. Participants were medical and nursing staff working in primary care centres in the province of Lleida, Spain. In the qualitative phase, semi-structured individual interviews and a focus group discussion were conducted. The information obtained was used to develop the web platform and educational material. In the quantitative phase, a randomised controlled trial was conducted. Results: The qualitative phase revealed that health professionals attributed the origin and significance of chronic low back pain to structural and physiological alterations of the lumbar spine, and its treatment focuses on pharmacological prescription, recommending limiting physical and/or occupational activities and improving postural hygiene. The quantitative phase showed that a biopsychosocial educational intervention on the internet based on the neurophysiology of pain significantly and clinically relevantly reduces fear-avoidance beliefs about physical activity (p=0.01) and work (p=0.02) in Primary Care health professionals compared to an educational intervention based on clinical practice guidelines. Conclusion: Primary care health professionals have a unifactorial view of non-specific chronic low back pain and base their approach on the biomedical model. An internet-based biopsychosocial educational intervention based on the neurophysiology of pain was more effective than clinical practice guidelines-based educational intervention in reducing fear-avoidance beliefs in primary care providers.

Keywords

Dolor de la Regió Lumbar; Atenció Primària de Salut; Personal de Salut; Dolor de la Región Lumbar; Atención Primaria de Salud; Personal de Salud; Low Back Pain; Primary Health Care; Health Personnel

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Fisioteràpia

Documents

This document contains embargoed files until 2024-11-07

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)