Estilos de Respuesta y Correlaciones Residuales: Efectos Correcciones y Consecuencias

Author

Hernández Dorado, Ana

Director

Ferrando Piera, Pere Joan

Vigil Colet, Andrés

Date of defense

2024-01-22

Pages

150 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia

Abstract

L'interès per controlar la variància relacionada amb el contingut en les mesures de personalitat guanya cada cop més interès, però els estudis realitzats solen centrar-se en estudiar un únic determinant, i l'avaluació de l'impacte combinat de diverses fonts d'error sembla haver quedat en segon pla. És per això, que cal determinar el possible impacte de dos determinants no associats al contingut quan aquests es presenten de forma conjunta. Les fonts d'error més comunes són l’aquiescència i els residuals correlacionats. Ambdós, de forma individual, són potencialment capaços de distorsionar l'estimació de paràmetres i l'avaluació de l'ajustament en una solució factorial, i la seva presència és força plausible. Per estudiar aquest l'impacte conjunt, es van desenvolupar i implementar dos procediments que detectaven i controlaven l’aquiescència (SIREN) i els residuals correlacionats (MORGANA). A partir d’aquests dos mètodes anteriors, es va proposar un procediment combinat i es van comparar els tres tipus de detecció en bases de dades que presentaven simultàniament aquiescència i residuals correlacionats.


El interés por controlar la varianza relacionada con el contenido en medidas de personalidad gana cada vez más interés, pero los estudios realizados se suelen centrar en estudiar un único determinante y la evaluación del impacto combinado de varias fuentes de error parece haber quedado en segundo plano. Es por eso que se necesita determinar el posible impacto de dos determinantes no asociados al contenido cuando estos se presentan de forma conjunta. Las fuentes de error más comunes son la aquiescencia y los residuales correlacionados. Ambos de forma individual son potencialmente capaces de distorsionar la estimación de parámetros y evaluación del ajuste y cuya presencia es potencialmente plausible. Para estudiar el impacto conjunto se desarrollaron e implementaron dos procedimientos que detectaban y controlaban la aquiescencia (SIREN) y los residuales correlacionados (MORGANA). A partir de los dos métodos anteriores, se propuso un procedimiento combinado y se compararon los tres tipos de detección en bases de datos que presentaban simultáneamente aquiescencia y residuales.


As of today, the interest in controlling variance related to content in personality measures remains prominent. However, studies typically focus on examining a single determinant, and the assessment of the combined impact of multiple sources of error seems to have taken a back seat. That is why it is necessary to determine the potential impact of two non-content-related determinants when they occur simultaneously. The most common sources of error are acquiescence and correlated residuals. Both individually have the potential to distort parameter estimation and assessment of fit, and their presence is plausible. To study the joint impact, two procedures were developed and implemented in R to detect and control acquiescence (SIREN) and correlated residuals (MORGANA). Starting from these two methods, a combined procedure was proposed, and the three types of detection were compared in databases that simultaneously presence acquiescence and residuals.

Keywords

Psicologia; Psicometria; Teoria de testos; Teoría de test; Psychology; Psychometric; Test Theory

Subjects

159.9 - Psychology; 311 - Statistics as a science. Statistical theory

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Ana Hernández Dorado.pdf

23.41Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)