Alteracions electrocardiogràfiques en insuficiència cardíaca aguda: prevalença i impacte en el pronòstic

Author

Aguiló Pedret, Oriol

Director

Miró Andreu, Òscar

Codirector

Trullàs Vila, Joan Carles

Date of defense

2023-11-28

Pages

178 p.



Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Facultat de Medicina

Doctorate programs

Medicina i Ciències Biomèdiques

Abstract

La insuficiència cardíaca (IC) és una patologia crònica amb una elevada prevalença en la població de més de 65 anys i la morbimortalitat a causa de les seves descompensacions en forma d’insuficiència cardíaca aguda (ICA) continua incrementant-se. Això comporta consultes als serveis d’urgències i ingressos hospitalaris en nombroses ocasions. La cerca de models predictius i variables que permetin estratificar el risc i les possibles complicacions, constitueix una eina que permet millorar l’abordatge d’aquesta patologia per part dels professionals sanitaris. L’associació entre ICA i fibril·lació auricular ja ha estat àmpliament estudiada, però les alteracions de la conducció intraventricular, com els blocatges de branca, l’eixamplament del QRS i les alteracions de l’interval QT, han estat menys explorades. Els resultats de la tesi confirmen que aquestes alteracions són freqüents en els pacients amb ICA i la seva presència s’associa a un modest increment de la mortalitat per qualsevol causa i del risc d’hospitalització.


Heart failure (HF) is highly prevalent in people over the age of 65 years, and morbidity and mortality associated with decompensations (Acute heart failure [AHF]) increases further. This often leads to emergency department consultations and hospital admissions. The search for predictive and variable models that allow risk and possible complications to be stratified is a tool that allows healthcare professionals to improve the approach to this pathology. The association between AHF and atrial fibrillation has already been widely studied, but intraventricular conduction disturbances, such as bundle branch blocks, wide QRS, and QT interval disturbances, have been less explored. The results of this doctoral thesis, confirm that these conduction disturbances are common in patients with AHF and their presence is associated with a modest increase in all-cause mortality and risk of hospitalization.

Keywords

Insuficiència cardíaca; Mortalitat; Alteracions de la conducció intraventricular; Blocatge cardíac; Teràpia de resincronització cardíaca; Acute heart failure; Cardiac resynchronization therapy; Bundle branch block

Subjects

616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints

Knowledge Area

Salut

Documents

tesdoc_a2023_aguilo_oriol_alteracions_electrocardiografiques.pdf

47.24Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)