Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Antropologia Social i Cultural
Aquesta tesi doctoral es situa en la intersecció entre la sexualitat i la infància i té per objectiu conèixer com la sexualitat infantil és governada a les escoles de primària catalanes. Per això, ha analitzat les percepcions i vivències al voltant de la sexualitat de nens i nenes de sis a onze anys, explorant com s’hi articula el gènere en què aquestes persones són reconegudes i socialitzades. La investigació que dona lloc a aquesta tesi s’enquadra en el projecte SexAFIN: educació afectivosexual i reproductiva a les comunitats educatives desenvolupat des del 2017 fins al 2023 pel grup de Recerca AFIN de la UAB a set escoles de primària catalanes. S’ha dut a terme una metodologia inspirada en la investigació-acció-participativa que ha permès superar algunes dificultats que plantegen les investigacions sobre temes sensibles, produint, per una banda, dades a través de la generació de grups focals amb nens i nenes, professorat i famílies, i de l’altra, creant espais per a la construcció col·lectiva de coneixements. Els resultats, que són presentats sota un compendi de sis publicacions “tres articles publicats i tres articles en revisió”, mostren com la sexualitat infantil a les escoles és governada segons les representacions i discursos hegemònics sobre la infància i la sexualitat, tots dos travessats pel gènere, i visibilitzen la necessitat de comprendre els nens i nenes com a subjectes sexuals, atorgant a la infància el dret a tenir informació per poder prendre decisions sobre la seva pròpia sexualitat.
Esta tesis doctoral se sitúa en la intersección entre la sexualidad y la infancia y tiene por objetivo conocer cómo la sexualidad infantil es gobernada en las escuelas de primaria catalanas. Para ello, ha analizado las percepciones y vivencias entorno a la sexualidad de niños y niñas de seis a once años, explorando cómo se articula en ellas el género en el que estas personas son reconocidas y socializadas. La investigación que da lugar a esta tesis se encuadra en el proyecto SexAFIN: educación afectivosexual y reproductiva en las comunidades educativas desarrollado desde el 2017 hasta 2023 por el grupo de Investigación AFIN de la UAB en siete escuelas de primaria catalanas. Se ha llevado a cabo una metodología inspirada en la investigación-acción-participativa que ha permitido superar algunas dificultades que plantean las investigaciones sobre temas sensibles, produciendo, por un lado, datos a través de la generación de grupos focales con niños y niñas, profesorado y familias, y por el otro, creando espacios para la construcción colectiva de conocimientos. Los resultados, que son presentados bajo un compendio de seis publicaciones “tres artículos publicados y tres artículos en revisión”, muestran cómo la sexualidad infantil en las escuelas es gobernada según las representaciones y discursos hegemónicos sobre la infancia y la sexualidad, ambos atravesados por el género, y visibilizan la necesidad de comprender a los niños y niñas como sujetos sexuales, otorgando a la niñez el derecho a tener información para poder tomar decisiones sobre su propia sexualidad.
This doctoral thesis is situated at the intersection between sexuality and childhood, and aims to ascertain how children’s sexuality is governed in Catalan primary schools. It analyzes the perceptions and experiences around sexuality of children from six to eleven years old, and explores how their recognized and socialized gender is articulated in those perceptions and experiences. The research is part of the SexAFIN project conducted from 2017 to 2023 by the AFIN Research group of the UAB in seven Catalan primary schools. Its methodology was inspired by participatory action-research, which addresses some of the difficulties posed by research on sensitive topics. This study has not only produced innovative data through the generation of focus groups with children, teachers, and families, it has also created new spaces for the collective construction of knowledge. The results are presented in a compendium of six publications: three published articles and three articles under review. The articles show how children’s sexuality in schools is governed according to hegemonic representations and discourses on childhood and sexuality, both intersecting with gender. They also demonstrate the need to understand children as sexual beings and acknowledge their right to information that supports them to make decisions about their own sexuality.
Sexualitat; Sexualidad; Sexuality; Infància; Infancia; Childhood; Governança; Gobernanza; gobernance
572 - Physical anthropology
Ciències Socials
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.