Timely insights into the COVID-19 pandemic using real-world data

Author

Roel Herranz, Elena

Director

Prieto Alhambra, Daniel

Duarte Salles, Talita, 1985-

Tutor

Bolibar i Ribas, Ignasi

Date of defense

2023-05-10

Pages

241 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Metodologia de la Recerca Biomèdica i Salut Pública

Abstract

Tres anys després de la seva aparició, la malaltia del coronavirus 2019 (COVID-19) continua sent una causa destacada de morbiditat i mortalitat en el món. Durant la pandèmia, les dades del món real (en angles, real-world data) han estat extensament utilitzades per omplir mancances de coneixement en el camp de la COVID-19. L’objectiu d’aquesta tesi va ser caracteritzar les persones amb malalties preexistents i COVID-19 i investigar factors associats amb la infecció per COVID-19 i les seves complicacions, així com amb la cobertura vacunal i la seguretat de les vacunes contra la COVID-19 fent servir dades del món real. En primer lloc, vam descriure les característiques de les persones amb COVID-19 que pateixen obesitat o que tenen un antecedent de càncer. Després, vam investigar la relació entre el càncer i la privació socioeconòmica amb el risc d’infecció i complicacions per COVID-19, així com la relació entre la privació socioeconòmica i la cobertura vacunal a Catalunya. Finalment, vam investigar els riscos d’esdeveniments tromboembòlics després de la infecció i la vacunació contra la COVID-19. En línia amb altres estudis, hem observat que les persones amb obesitat i càncer són més susceptibles a patir la COVID-19 i les seves complicacions. Els pacients amb un diagnòstic recent de càncer i amb càncers hematològics van ser especialment vulnerables a la COVID-19. Abans de l’inici de la vacunació massiva a Catalunya, les persones que viuen en zones urbanes socialment desfavorides tenien també més riscos d’infecció i hospitalització per COVID-19. No obstant això, malgrat desigualtats socioeconòmiques en la cobertura vacunal, les desigualtats en la infecció per COVID-19 van disminuir sis mesos després de l’inici de la vacunació. Finalment, els riscos de patir esdeveniments tromboembòlics després de la infecció van ser molt més alts que després de la vacunació contra la COVID-19. Els resultats d’aquesta tesi subratllen el valor de les dades del món real en l’àmbit de l’epidemiologia així com el seu paper per recolzar la presa de decisions en salut pública, especialment en moments d’emergència. Els nostres resultats també destaquen la importància d’abordar les malalties no transmissibles i les desigualtats socioeconòmiques per reduir la càrrega de la COVID-19 i millorar la salut de la població.


Tres años después de su aparición, la enfermedad por coronavirus 2019 (COVID-19) sigue siendo una causa destacada de morbilidad y mortalidad en el mundo. A lo largo de la pandemia, los datos del mundo real (en inglés, real-world data han sido una importante fuente de información para generar evidencia sobre la COVID-19. El objetivo de esta tesis fue caracterizar a las personas con COVID-19 con enfermedades subyacentes e investigar factores asociados con padecer COVID-19 y sus complicaciones, así como con la cobertura vacunal y la seguridad de las vacunas contra la COVID-19 usando datos del mundo real. En primer lugar, describimos las características de personas con COVID-19 con antecedente de obesidad, así como las características de las personas con COVID-19 y antecedente de cáncer. Después, investigamos la relación entre el cáncer y la privación socioeconómica con el riesgo de infección y complicaciones por COVID-19, así como la relación entre la privación socioeconómica y la cobertura vacunal en Cataluña. Finalmente, analizamos los riesgos de eventos tromboembólicos después de la infección y la vacunación contra la COVID-19. En línea con otros estudios, observamos que las personas con obesidad y cáncer fueron más susceptibles a la infección y a desarrollar complicaciones. Los pacientes con un diagnóstico reciente de cáncer y con cánceres hematológicos fueron especialmente vulnerables a la COVID-19. Antes del inicio de la vacunación masiva en Cataluña, las personas que vivían en zonas urbanas socialmente desfavorecidas tuvieron también más riesgo de infección y hospitalización por COVID-19. Sin embargo, a pesar de desigualdades socioeconómicas en la cobertura vacunal, las desigualdades en la infección por COVID-19 disminuyeron seis meses después del inicio de la vacunación. Por último, los riesgos de sufrir acontecimientos tromboembólicos después de la infección fueron mucho mayores que después de la vacunación. Los hallazgos de esta tesis subrayan el valor de los datos del mundo real en el campo de la epidemiología, así como su relevancia para apoyar la toma de decisiones en salud pública, especialmente en momentos de emergencia. Nuestros resultados también destacan la necesidad de abordar las enfermedades no transmisibles, así como las desigualdades sociales para reducir la carga de la COVID-19 y mejorar la salud de la población.


Three years after its emergence, the coronavirus disease 2019 (COVID-19) continues to be a major cause of morbidity and mortality worldwide. Throughout the pandemic, real-world data (RWD) have been extensively used to fill evidence gaps in the field of COVID-19. The aim of this Thesis was to characterise individuals with underlying conditions and COVID-19 infection and to investigate factors associated with COVID-19 infection and severity as well as with COVID-19 vaccine uptake and safety using RWD. First, we provided a multi-national description of the baseline characteristics and outcomes of interest of individuals with COVID-19 infection living with obesity and with cancer history. Then, we investigated the associations between cancer and socioeconomic deprivation with COVID-19 infection and severity, as well as the associations between socioeconomic deprivation and COVID-19 vaccine uptake in Catalonia, Spain. Finally, we analysed the risks of thromboembolic events following COVID-19 infection and vaccination. Consistent with prior research, we found that individuals living with obesity and with cancer were more susceptible to COVID-19 infection and to develop severe COVID-10. Patients with a recent cancer diagnosis and with haematological cancers were particularly vulnerable to poor COVID-19 outcomes. People living in socioeconomically deprived urban areas were also more likely to be infected and hospitalised with COVID-19 prior to the advent of COVID-19 vaccines in Catalonia. However, despite socioeconomic inequalities in COVID-19 vaccine uptake, inequalities in COVID-19 infection decreased six months after the vaccine rollout. Lastly, we found that the risks of thromboembolic events were much higher following COVID-19 infection than following COVID-19 vaccination. The findings of this Thesis underscore the value of RWD to conduct epidemiological research and inform public health policies, particularly during emergencies. Our findings also highlight the need to address non communicable diseases and socioeconomic inequalities to reduce the burden of COVID-19 and improve the population’s health.

Keywords

COVID-19; Dades del món real; Datos del mundo real; Real-world data

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

elrohe1de1.pdf

26.07Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

This item appears in the following Collection(s)