A Sensorial Glimpse at the Islamic Aljafería: Through the Lenses of Architecture and Culture

Author

Domyati, Haneen Walid

Director

Carrero Santamaría, Eduardo

Tutor

Carrero Santamaría, Eduardo

Date of defense

2023-07-12

Pages

278 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història de l'Art i Musicologia

Abstract

Aquest estudi de recerca aprofundeix en la captivadora correlació entre el disseny arquitectònic dels palaus i patis de la Península Islàmica i les activitats culturals cerimonials de la seva vida real a la cort. El palau de l'Aljaferia de la taifa de Banu Hud, que s'erigeix com el millor conservat del petit grup de palaus taifes que van sobreviure, va ser elegit com a centre d'estudi. L'Aljafería ofereix una oportunitat excepcional per investigar el paper de l¿espai arquitectònic en un estat de Taifa. Partint d'una realització fonamental, parteix de la idea inicial de concebre l'arquitectura com a reflex de la realitat històrica i cultural andalusa. La tesi té com a objectiu explorar la relació entre l'arquitectura palatina de l'Aljaferia islàmica i les pràctiques de vida cortesana assumides pels seus governants, els reis Banu Hud Taifa, i com aquesta relació va modelar l'experiència perceptiva del palau. Per assolir aquest objectiu, es va dur a terme una anàlisi exhaustiva de l'Aljaferia islàmica a través de tres enfocaments, és a dir, arquitectònic, cultural i sensorial, amb cada enfocament descobrint una capa emocionant de la complexa i rica història del palau. La literatura àrab es va utilitzar com a instrument central per comprendre les ideologies culturals i religioses imbuïdes al palau. En analitzar l'arquitectura del palau de taifes en relació amb les creences i les pràctiques culturals de l'època, la tesi ha assumit un viatge multisensorial de l'experiència perceptiva de l'espectador del segle XI al llarg del palau de taifes de l'Aljaferia.


Este estudio de investigación profundiza en la cautivadora correlación entre el diseño arquitectónico de los palacios y patios de la Península Islámica y las actividades culturales ceremoniales de su vida real en la corte. El palacio de la Aljafería de la taifa de Banu Hud, que se erige como el mejor conservado del pequeño grupo de palacios taifas que sobrevivieron, fue elegido como centro de estudio. La Aljafería ofrece una oportunidad excepcional para investigar el papel del espacio arquitectónico en un estado de Taifa. Partiendo de una realización fundamental parte de la idea inicial de concebir la arquitectura como reflejo de la realidad histórica y cultural andaluza. La tesis tiene como objetivo explorar la relación entre la arquitectura palaciega de la Aljafería islámica y las prácticas de vida cortesana asumidas por sus gobernantes, los reyes Banu Hud Taifa, y cómo esta relación moldeó la experiencia perceptiva del palacio. Para lograr este objetivo, se llevó a cabo un análisis exhaustivo de la Aljafería islámica a través de tres enfoques, a saber, arquitectónico, cultural y sensorial, con cada enfoque descubriendo una capa emocionante de la compleja y rica historia del palacio. La literatura árabe se utilizó como instrumento central para comprender las ideologías culturales y religiosas imbuidas en el palacio. Al analizar la arquitectura del palacio de taifas en relación con las creencias y prácticas culturales de la época, la tesis ha asumido un viaje multisensorial de la experiencia perceptiva del espectador del siglo XI a lo largo del palacio de taifas de la Aljafería.


This research study delves into the captivating correlation between the architectural design of palaces and courtyards of Islamic Iberia and the cultural ceremonial activities of their royal court life. The Aljafería palace of the Taifa of Banu Hud, which stands as the best preserved among the small group of Taifa palaces that survived, was chosen as the center of the study. The Aljafería offers an exceptional opportunity to investigate the role of architectural space in a Taifa state. Drawing on a fundamental realization starts from the initial idea of viewing architecture as a reflection of the Andalusian historical and cultural reality. The dissertation aims to explore the relationship between the palatial architecture of the Islamic Aljafería and the court life practices assumed by its rulers, the Banu Hud Taifa kings, and how this relationship shaped the perceptual experience of the palace. To achieve this aim, a comprehensive analysis of the Islamic Aljafería was conducted through three approaches, namely architectural, cultural, and sensorial, with each approach uncovering an exciting layer of the complex rich history of the palace. Arabic literature was utilized as a core instrument to comprehend the cultural and religious ideologies imbued in the palace. By analyzing the architecture of the Taifa palace in relation to the cultural beliefs and practices of the time, the dissertation has assumed a multisensorial journey of the perceptual experience of the eleventh-century beholder throughout the Taifa palace of the Aljafería.

Keywords

L'Aljaferia; The Aljafería; La Aljafería; Multisensorial; Architecture; Arquitectura; Taifa; Multisensory; Banu hud

Subjects

72 - Architecture; 94 - General history

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

hado1de1.pdf

31.43Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)