Early region-specific impact of adjuvant radiation therapy on cognition and quality of life in adult patients with primary brain tumors

Author

Gutiérrez García, Beatriz

Director

Balaña Quintero, Maria Carmen

Villà Freixa, Salvador

Tutor

Ribera Santasusana, J. M. (José María)

Date of defense

2023-09-08

Pages

228 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina

Abstract

Introducció i objectiu. Tot i que els tractaments dels tumors cerebrals primaris en adults augmenten la supervivència, les seqüeles cognitives preocupen els investigadors. La neurocognició té una distribució anatòmica que la fa susceptible al dany cerebral. Aquest estudi pretén avaluar la contribució de la radioteràpia sobre el deteriorament cognitiu a curt termini. Material i mètodes. A partir d'una base de dades prospectiva de telerehabilitació cognitiva en 78 adults intervinguts de tumor cerebral primari, s'ha fet una subanàlisi retrospectiva de la contribució de la radioteràpia als resultats. S'han contornejat 34 subdivisions de 12 regions anatòmiques associades a neurocognició en els 48 pacients irradiats i en els 30 pacients no irradiats. En els primers s'ha avaluat la correlació entre dosi rebuda per cada regió i grau de deteriorament, i en el total de pacients s'ha avaluat com afecta la relació amb el tumor i els canvis postquirúrgics a la disfunció, comparant-se amb la resposta dosidepenent. Resultats. La correlació entre estatus cognitiu i dosi de radiació és especialment forta i significativa a l'hemisferi esquerre i en subdivisions concretes com ara l'hipocamp posterior o el còrtex prefrontal dorsolateral, prevalent la dominància esquerra sobre la posterior en la majoria dels dominis cognitius. La memòria és el domini més afectat en acabar la radioteràpia, mentre que l'atenció ho és tres mesos després. L'hipocamp està involucrat en diversos dominis cognitius a més de la memòria. Les subregions prefrontals i el genu del cos callós semblen més afectades per la relació amb la malaltia i els canvis quirúrgics que no pas per la radiació rebuda. Els pacients irradiats no es beneficien de la rehabilitació cognitiva. Conclusions. Hi ha una correlació entre la dosi de radiació rebuda per diverses regions encefàliques d'interès i el grau de deteriorament cognitiu específic de domini a curt termini, considerant altres factors de risc i la intervenció rehabilitadora.


Introducción y objetivo. Mientras los tratamientos del tumor cerebral primario en adultos aumentan la supervivencia, sus secuelas cognitivas preocupan a los investigadores. La neurocognición tiene una distribución anatómica que la hace susceptible al daño cerebral. Este estudio pretende evaluar la contribución de la radioterapia sobre el deterioro cognitivo a corto plazo. Material y métodos. A partir de una base de datos prospectiva de telerehabilitación cognitiva en 78 adultos intervenidos de tumor cerebral primario, se ha realizado un subanálisis retrospectivo de la contribución de la radioterapia a los resultados. Se han contorneado 34 subdivisiones de 12 regiones anatómicas asociadas a neurocognición en los 48 pacientes irradiados y en los 30 pacientes no irradiados. En los primeros se ha evaluado la correlación entre dosis recibida por cada región y grado de deterioro, y en el total de pacientes se ha evaluado cómo afecta la relación con el tumor y cambios postquirúrgicos a la disfunción, comparándose con la respuesta dosis-dependiente. Resultados. La correlación entre estatus cognitivo y dosis de radiación es especialmente fuerte y significativa en el hemisferio izquierdo y en subdivisiones concretas como el hipocampo posterior o el córtex prefrontal dorsolateral, primando la dominancia izquierda sobre la posterior en la mayoría de dominios cognitivos. La memoria es el dominio más afectado justo al acabar la radioterapia, mientras que la atención lo es tres meses después. El hipocampo está involucrado en diversos dominios cognitivos además de memoria. Las subregiones prefrontales y el genu del cuerpo calloso parecen más afectadas por la relación con la enfermedad y los cambios quirúrgicos que por la radiación recibida. Los pacientes irradiados no se benefician de la rehabilitación cognitiva. Conclusiones. Existe una correlación entre la dosis de radiación recibida por varias regiones encefálicas de interés y el grado de deterioro cognitivo dominio-específico a corto plazo, considerando otros factores de riesgo y la intervención rehabilitadora.


Introduction and objective. While treatments for primary brain tumors in adults increase survival, researchers are concerned about their cognitive sequelae. Neurocognition has an anatomical distribution that makes it susceptible to brain damage. This study aims to evaluate the contribution of radiotherapy to short-term cognitive impairment. Material and methods. Using a prospective database of cognitive telerehabilitation in 78 adults who had undergone surgery for a primary brain tumor, a retrospective sub-analysis of the contribution of radiotherapy to the results has been performed. Thirty-four subdivisions of 12 anatomical regions associated with neurocognition have been delineated in the 48 irradiated patients and in the 30 non-irradiated patients. In the first group, the correlation between dose received by each region and degree of deterioration has been evaluated, and in the totality of patients the impact of the relationship with tumor and postsurgical changes on dysfunction has been calculated and compared with dose-dependent response. Results. The correlation between cognitive status and radiation dose is especially strong and significant in the left hemisphere and in specific subdivisions such as the posterior hippocampus or the dorsolateral prefrontal cortex, with left prevailing over posterior dominance in most cognitive domains. Memory is the most affected domain right after the end of radiotherapy, while attention is the most affected domain three months later. The hippocampus is involved in various cognitive domains in addition to memory. The prefrontal subregions and the genu of the corpus callosum are more affected by the relationship with disease and surgical changes than by the radiation received. Irradiated patients do not benefit from cognitive rehabilitation. Conclusions. There is a correlation between dose of radiation received by several encephalic regions of interest and degree of short-term domain-specific cognition decline, considering other factors of risk and cognitive rehabilitation.

Keywords

Neurocognició; Neurocognition; Neurocognición; Radioteràpia; Radiotherapy; Radioterapia

Subjects

61 - Medical sciences; 616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

bgg1de1.pdf

14.91Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)