Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Comunicació Audiovisual i Publicitat
La utilització del color pastís com a eina per crear emocions a l'audiència ha estat al llarg dels anys un tema no tan estudiat a profunditat com altres elements de la producció audiovisual. Amb aquesta investigació es pretén trobar com la utilització i la combinació de 6 colors pastissos (vermell, ataronjat, blau, verd, violeta i groc) pot influenciar la manera com l'audiència sent les emocions felicitat, ira, disgust, tristesa, por i sorpresa. Aquesta investigació compta amb un experiment quantitatiu de naturalesa psicomètrica i un de qualitatiu a manera d'entrevistes a profunditat. L'experiment psicomètric consisteix en la creació de 12 curtmetratges de 30 segons, un per cadascuna de les emocions estudiades en dues versions: color pastís i equivalent saturat. Després es presenta a una audiència els qui utilitzant una enquesta amb escala Likert mesuren els nivells d'emotivitat. Seguit es duen a terme una sèrie d'entrevistes a profunditat per tal de correlacionar si, en efecte, la utilització de certs colors en el disseny de producció audiovisual correspon a les emocions que els faedors audiovisuals volen influir en l'audiència. Finalment, els elements quantitatius i qualitatius són comparats entre si per treure conclusions que contestin les nostres preguntes de recerca. Al final d'aquesta investigació, trobem que no hi ha diferències estadísticament significatives entre l'ús d'un disseny de producció en colors pastissos o en colors saturats. En conclusió, cal la combinació dels altres elements que componen la posada en escena, com la música, les actuacions, els trets i els angles de cambra, l'edició o el guió, per evocar una resposta emotiva a l'audiència audiovisual.
La utilización del color pastel como herramienta para crear emociones en la audiencia ha sido a lo largo de los años un tema no tan estudiado a profundidad como otros elementos de la producción audiovisual. Con esta investigación se pretende encontrar cómo la utilización y la combinación de 6 colores pasteles (rojo, anaranjado, azul, verde, violeta y amarillo) puede influenciar la manera en que la audiencia siente las emociones felicidad, ira, disgusto, tristeza, miedo y sorpresa. Esta investigación cuenta con un experimento cuantitativo de naturaleza psicométrica y uno cualitativo a manera de entrevistas a profundidad. El experimento psicométrico consiste en la creación de 12 cortometrajes de 30 segundos, uno por cada una de las emociones estudiadas en dos versiones: color pastel y su equivalente saturado. Luego se le presenta a una audiencia quienes utilizando una encuesta con escala Likert miden los niveles de emotividad. Seguido se llevan a cabo una serie de entrevistas a profundidad con el fin de correlacionar si en efecto la utilización de ciertos colores en el diseño de producción audiovisual corresponde a las emociones que los hacedores audiovisuales quieren influenciar en la audiencia. Finalmente, los elementos cuantitativos y cualitativos son comparados entre sí para sacar conclusiones que contesten nuestras preguntas de investigación. Al final de esta investigación encontramos que no hay diferencias estadísticamente significativas entre el uso de un diseño de producción en colores pasteles o en colores saturados. En conclusión, es necesario la combinación de los demás elementos que componen la puesta en escena, como la música, las actuaciones, los tiros y ángulos de cámara, la edición o el guion, para evocar una respuesta emotiva en la audiencia audiovisual.
The use of pastel color as a tool to create emotions in the audience has been a topic over the years that has not been studied as in-depth as other elements of audiovisual production. This research aims to find out how the use and combination of 6 pastel colors (red, orange, blue, green, violet, and yellow) can influence the way in which the audience feels the emotions happiness, anger, disgust, sadness, fear and surprise. This research has a quantitative experiment of a psychometric nature and a qualitative experiment in the form of in-depth interviews. The psychometric experiment consists of the creation of 12 30-second short films, one for each of the emotions studied in two versions: pastel color and its saturated equivalent. Then it is presented to an audience who, using a survey with a Likert scale, measure the levels of emotionality. A series of in-depth interviews are then carried out to correlate whether in fact the use of certain colors in the audiovisual production design corresponds to the emotions that the audiovisual makers want to influence in the audience. Finally, the quantitative and qualitative elements are compared to each other to draw conclusions that answer our research questions. At the end of this research, we found that there are no statistically significant differences between the use of a production design in pastel colors or in saturated colors. In conclusion, the combination of the other elements that make up the staging, such as music, performances, camera shots and angles, editing or script, is necessary to evoke an emotional response in the audiovisual audience.
Teoria del color; Color theory; Teoría del color; Emoció; Emotions; Emociones; Comunicació audiovisual; Audiovisual communications; Comunicación audiovisual
77 - Photography and similar processes
Ciències Socials