Periodismo transmedia para alfabetizar mediáticamente: Hacia la formación de audiencias críticas y activas

dc.contributor.author
Robledo Dioses, Kelly Lydia
dc.date.accessioned
2024-12-29T07:43:22Z
dc.date.available
2024-12-29T07:43:22Z
dc.date.issued
2024-11-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/693166
dc.description.abstract
L'ecosistema mediàtic, amb els seus diversos actors, tecnologies de la comunicació i abundants continguts, es troba en constant creixement i canvi. El que es tradueix, alhora, en una incessable generació d'oportunitats i desafiaments per a les persones i les institucions. Un d'ells, necessari i urgent, és l'alfabetització mediàtica de la societat. Les persones manquen de les eines i el criteri per a fer front als mitjans i la informació. Partint d'aquesta realitat, la present tesi doctoral proposa al periodisme transmèdia com una estratègia idònia per a expandir la formació en competències mediàtiques entre la població. Això és, reconeix a la narrativa transmèdia i al periodisme com dos aliats de l'alfabetització mediàtica sota el model “periodisme transmèdia que alfabetitzi en mitjans”. Una proposta que uneix a les tres àrees amb una fi última: aportar a l'apoderament de la societat i a l'enfortiment de l'opinió pública. D'aquesta manera, la recerca es va plantejar com a objectiu general determinar la viabilitat i conveniència de l'execució de projectes periodístics transmèdia per a alfabetitzar. Es va utilitzar a una metodologia qualitativa que va incloure, d'una banda, l'aplicació de 20 entrevistes semiestructurades a experts, acadèmics i professionals en les àrees d'interès d'aquesta recerca i, per un altre, l'estudi de 5 casos de projectes actuals alineats amb la proposta d'aquesta tesi. A partir de totes dues tècniques, es van establir els punts de confluència entre la narrativa transmèdia, el periodisme i l'alfabetització mediàtica, reconeixent que són àrees anomenades naturalment a col·laborar entre si, perquè es necessiten i enforteixen. Es va determinar llavors que el model “periodisme transmèdia que alfabetitzi en mitjans” propícia una sèrie d'oportunitats en benefici d'una societat que ha de ser crítica i activa en l'actual ecosistema mediàtic. Alhora, es van identificar els elements basi, característiques i recursos que doten d'identitat pròpia als projectes que es gesten sota aquest model. Tot aquest recorregut va permetre, per tant, no sols determinar la viabilitat de la proposta inicial, sinó també dissenyar un directori de recomanacions dirigit, principalment, a mitjans informatius perquè puguin emprendre projectes de periodisme transmèdia que tinguin com a fi alfabetitzar mediàticament.
dc.description.abstract
El ecosistema mediático, con sus diversos actores, tecnologías de la comunicación y abundantes contenidos, se encuentra en constante crecimiento y cambio. Lo que se traduce, a su vez, en una incesable generación de oportunidades y desafíos para las personas y las instituciones. Uno de ellos, necesario y urgente, es la alfabetización mediática de la sociedad. Las personas carecen de las herramientas y el criterio para hacer frente a los medios y la información. Partiendo de esta realidad, la presente tesis doctoral propone al periodismo transmedia como una estrategia idónea para expandir la formación en competencias mediáticas entre la población. Esto es, reconoce a la narrativa transmedia y al periodismo como dos aliados de la alfabetización mediática bajo el modelo “periodismo transmedia que alfabetice en medios”. Una propuesta que une a las tres áreas con un fin último: aportar al empoderamiento de la sociedad y al fortalecimiento de la opinión pública. De esta manera, la investigación se planteó como objetivo general determinar la viabilidad y conveniencia de la ejecución de proyectos periodísticos transmedia para alfabetizar. Se recurrió a una metodología cualitativa que incluyó, por un lado, la aplicación de 20 entrevistas semiestructuradas a expertos, académicos y profesionales en las áreas de interés de esta investigación y, por otro, el estudio de 5 casos de proyectos actuales alineados con la propuesta de esta tesis. A partir de ambas técnicas, se establecieron los puntos de confluencia entre la narrativa transmedia, el periodismo y la alfabetización mediática, reconociendo que son áreas llamadas naturalmente a colaborar entre sí, pues se necesitan y fortalecen. Se determinó entonces que el modelo “periodismo transmedia que alfabetice en medios” propicia una serie de oportunidades en beneficio de una sociedad que ha de ser crítica y activa en el actual ecosistema mediático. A su vez, se identificaron los elementos base, características y recursos que dotan de identidad propia a los proyectos que se gestan bajo este modelo. Todo este recorrido permitió, por lo tanto, no solo determinar la viabilidad de la propuesta inicial, sino también diseñar un directorio de recomendaciones dirigido, principalmente, a medios informativos para que puedan emprender proyectos de periodismo transmedia cuyo fin es alfabetizar mediáticamente.
dc.description.abstract
The media ecosystem, with diverse actors, communication technologies and a wealth of content, is constantly growing and changing. This, in turn, translates into a never-ending generation of opportunities and challenges for people and institutions. One of them, necessary and urgent, is the media literacy of society. People lack the tools and criteria to face the media and information. Taking this reality as a starting point, this doctoral thesis proposes transmedia journalism as an idoneous strategy to spread media literacy training among the population. That is, it recognises transmedia storytelling and journalism as two allies of media literacy under the "transmedia journalism for media literacy" model. A proposal that joins the three areas with an aim: to contribute to the empowerment of society and the strengthening of public opinion. In this way, the general objective of this research was to determine the feasibility and convenience of implementing transmedia journalism projects for media literacy. It was used a qualitative methodology, which included, on the one hand, the application of 20 semi-structured interviews with experts, academics and professionals, in the areas of interest of this research and, on the other hand, the study of 5 cases of current projects aligned with the proposal of this thesis. Based on both techniques, the points of confluence between transmedia storytelling, journalism and media literacy were established, recognising that they are areas naturally called to collaborate with each other, as they need and strengthen each other. Thus, it was determined that the " transmedia journalism for media literacy" model provides a series of opportunities for the benefit of a society that needs to be critical and active in the current media ecosystem. At the same time, the basic elements, characteristics and resources that give the projects developed under this model their own identity were identified. This whole process allowed, therefore, not only to determine the feasibility of the original proposal, but also to design a recommendations directory aimed mainly at the informative media so that they can develop transmedia journalism projects whose purpose is to promote media literacy.
dc.format.extent
529 p.
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Alfabetització mediàtica
dc.subject
Media literacy
dc.subject
Alfabetización mediática
dc.subject
Periodisme
dc.subject
Journalism
dc.subject
Periodismo
dc.subject
Narrativa transmèdia
dc.subject
Transmedia storytelling
dc.subject
Narrativa transmedia
dc.subject.other
Ciències Socials
dc.title
Periodismo transmedia para alfabetizar mediáticamente: Hacia la formación de audiencias críticas y activas
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-12-29T07:43:21Z
dc.subject.udc
70
dc.contributor.director
Pulido, Cristina
dc.contributor.director
Tejedor, Santiago
dc.contributor.tutor
Tejedor, Santiago
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Comunicació i Periodisme


Documents

klrd1de1.pdf

16.64Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)