Los viajes reproductivos transfronterizos de las mujeres y parejas francesas en Barcelona

Author

Desy, Alexandra

Director

Marre, Diana

Tutor

Marre, Diana

Date of defense

2025-04-08

Pages

186 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Antropologia Social i Cultural

Abstract

Aquesta tesi explora els viatges reproductius transfronterers de dones i parelles franceses que creuen la frontera espanyola per accedir a tractaments de reproducció mèdicament assistida. El primer objectiu era comprendre l'origen, el desenvolupament i l'impacte d'aquesta mobilitat reproductiva. Per respondre a aquesta pregunta, vaig dur a terme una recerca qualitativa basada en entrevistes semiestructurades amb aquestes dones i parelles, així com en observació participant en una clínica de fertilitat privada a Barcelona. Atès que aquest projecte es va desenvolupar en el marc d'una beca de doctorat industrial, el segon objectiu era crear un servei d'acompanyament antropològic, integrat dins la clínica i destinat tant als i les pacients com al personal. Aquest servei va permetre dur a terme un treball de transferència contínua dels resultats al llarg de la investigació i provar-ne l'aplicabilitat. Així, aquest projecte va demostrar que l'antropologia social té el potencial de contribuir directament al treball assistencial, mitjançant la millora de la seva inclusivitat. El format d'aquesta tesi és el d'un compendi de sis publicacions, quatre de les quals estan publicades i dues en procés de revisió. En aquestes aportacions, exploro els mecanismes de governança reproductiva que originen l'exclusió d'aquestes dones i parelles, el treball reproductiu invisible que duen a terme per tirar endavant el seu projecte i els obstacles als quals s'enfronten. Així, aquesta recerca contribueix a posar de manifest que aquests viatges van més enllà del desplaçament geogràfic, ja que també són emocionals, físics, socials i culturals.


Esta tesis explora los viajes reproductivos transfronterizos de mujeres y parejas francesas que cruzan la frontera española para acceder a tratamientos de reproducción médicamente asistida. El primer objetivo era comprender el origen, desarrollo e impacto de esta movilidad reproductiva. Para responder a esta pregunta, realicé un trabajo de investigación cualitativa compuesto por entrevistas semiestructuradas con estas mujeres y parejas, así como observación participante en una clínica de fertilidad privada en Barcelona. Dado que este proyecto se llevó a cabo en el marco de una beca de doctorado industrial, el segundo objetivo era desarrollar un servicio de acompañamiento antropológico, insertado en el seno de la clínica y destinado tanto a los y las pacientes como al personal. Este servicio permitió realizar un trabajo de transferencia continua de los resultados a lo largo de la investigación y probar su aplicabilidad. Este proyecto demostró así que la antropología social tiene el potencial de contribuir directamente al trabajo asistencial, a través de la mejora de su inclusividad. El formato de esta tesis es el del compendio de seis publicaciones, de las cuales cuatro están publicadas y dos están en revisión. En estas aportaciones, exploro los mecanismos de gobernanza reproductiva que originan la exclusión de estas mujeres y parejas, el trabajo reproductivo invisible que realizan para llevar a cabo su proyecto y los obstáculos a los que se enfrentan. Así, esta investigación contribuye a poner de manifiesto que estos viajes van más allá del desplazamiento geográfico, puesto que también son emocionales, físicos, sociales y culturales.


This doctoral thesis explores the cross-border reproductive journeys of French women and couples who cross the Spanish border to access medically assisted reproductive treatments. The first objective was to understand the origin, development and impact of this reproductive mobility. To answer this question, I conducted qualitative research consisting of semi-structured interviews with these women and couples, as well as participant observation in a private fertility clinic in Barcelona. Given that this project was carried out within the framework of an industrial doctorate grant, the second aim was to develop an anthropological support service, integrated within the clinic and aimed at both patients and staff. This service allowed for a continuous transfer of results throughout the research and for the testing of their applicability. Thus, this project demonstrated that social anthropology has the potential to contribute directly to care work, through the improvement of its inclusivity. The format of this thesis is that of a compendium of six publications, of which four have been published and two are under review. In these contributions, I explore the mechanisms of reproductive governance that cause the exclusion of these women and couples, the invisible reproductive work they undertake to fulfil their project and the obstacles they face. This research therefore contributes to revealing that these travels go beyond geographical displacement, as they are also emotional, physical, social and cultural.

Keywords

Reproducció; Reproduction; Reproducción; Reproducció assistida; Assisted reproduction; Reproducción asistida; Infertilitat; Infertility; Infertilidad

Subjects

572 - Anthropology

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

This document contains embargoed files until 2027-04-08

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)