dc.contributor
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament d'Economia i Empresa
dc.contributor.author
Lloret Millan, Pilar
dc.date.accessioned
2025-05-20T10:05:19Z
dc.date.issued
2025-02-12
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/694473
dc.description.abstract
La tesi analitza la manipulació comptable, un fenomen que afecta la transparència financera i pot tenir greus conseqüències econòmiques.
Utilitzant metodologies estadístiques com Random Forest, s’identifiquen els senyals d’alerta amb més poder predictiu per detectar frau comptable. Es confirma que la combinació de variables qualitatives (com les pràctiques de govern corporatiu) i quantitatives (com la liquiditat i l’endeutament) millora la predicció del maquillatge comptable.
L’anàlisi també revela que els escàndols comptables es multipliquen en períodes posteriors a crisis financeres. La investigació destaca la importància d’identificar patrons complexos i validar tècniques de Machine Learning per millorar la detecció de fraus. Tot i les limitacions d’accés a dades internes, els resultats poden ser útils per auditors, reguladors i inversors.
Es proposen futures línies de recerca que integrin tècniques avançades com xarxes neuronals i NLP per reforçar la prevenció del frau i vincular-lo amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
ca
dc.description.abstract
La tesis analiza la manipulación contable, un fenómeno que afecta la transparencia financiera y puede tener graves consecuencias económicas.
Utilizando metodologías estadísticas como Random Forest, se identifican las señales de alerta con mayor poder predictivo para detectar fraudes contables. Se confirma que la combinación de variables cualitativas (como las prácticas de gobierno corporativo) y cuantitativas (como la liquidez y el endeudamiento) mejora la predicción del maquillaje contable.
El análisis también revela que los escándalos contables aumentan significativamente en períodos posteriores a crisis financieras. La investigación destaca la importancia de identificar patrones complejos y validar técnicas de Machine Learning para mejorar la detección de fraudes. A pesar de las limitaciones en el acceso a datos internos, los resultados pueden ser útiles para auditores, reguladores e inversores.
Se proponen futuras líneas de investigación que integren técnicas avanzadas como redes neuronales y NLP para reforzar la prevención del fraude y vincularlo con los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS).
ca
dc.description.abstract
The thesis examines accounting manipulation, a phenomenon that affects financial transparency and can have severe economic consequences.
Using statistical methodologies such as Random Forest, it identifies the most predictive warning signs for detecting accounting fraud. The study confirms that combining qualitative variables (such as corporate governance practices) and quantitative variables (such as liquidity and debt levels) improves fraud prediction.
The analysis also reveals that accounting scandals increase significantly in periods following financial crises. The research highlights the importance of identifying complex patterns and validating Machine Learning techniques to enhance fraud detection. Despite limitations in accessing internal company data, the findings can be useful for auditors, regulators, and investors.
Future research directions propose integrating advanced techniques such as neural networks and NLP to strengthen fraud prevention and link it to the Sustainable Development Goals (SDGs).
ca
dc.format.extent
199 p.
ca
dc.publisher
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Frau comptable
ca
dc.subject
Transparència financera
ca
dc.subject
Liquiditat (Economia)
ca
dc.subject
Models predictius
ca
dc.subject
Escàndols comptables
ca
dc.subject
Crisi financera
ca
dc.subject
Desenvolupament sostenible
ca
dc.subject.other
Economia
ca
dc.title
Identificació de senyals d’alerta de manipulació comptable amb més poder predictiu a través de Random Forest
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Arimany Serrat, Núria
dc.embargo.terms
6 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2025-08-11T01:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.description.degree
Dret, Economia i Empresa
ca