Solidaridad y responsabilidad. La responsabilidad conjunta en el derecho español de daños

Author

Gómez Ligüerre, Carlos

Director

Salvador Coderch, Pablo

Date of defense

2005-05-27

ISBN

8468934054

Legal Deposit

B.33684-2005



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret

Doctorate programs

Programa de doctorat en Dret

Abstract

Con frecuencia, los daños que sufren las víctimas de accidentes pueden ser puestos a cargo de varias personas. Sin embargo, el ordenamiento jurídico español no dispone de un régimen que regule las relaciones de los corresponsables entre sí y las de éstos con la víctima. En el derecho español de daños, un numeroso grupo de leyes especiales y una jurisprudencia ya consolidada han optado por imponer el régimen jurídico de la solidaridad de deudores a los casos de corresponsabilidad por un daño. La importación de la solidaridad a los supuestos de cocausación de un daño ha significado, sin embargo, la aplicación de ese régimen jurídico a supuestos de hecho diferentes a los previstos en la parca regulación del Código civil. El trabajo analiza los efectos de la solución en la prevención de accidentes futuros y en el aseguramiento de las actividades sometidas a un régimen de responsabilidad solidaria.


Amb freqüència, els danys que sofreixen les víctimes dels accidents poden posar-se a càrrec de vàries persones. L'ordenament jurídic espanyol no disposa, però, d'un règim que reguli les relacions dels corresponsables entre sí i les d'aquests amb la víctima comú. En el dret espanyol de danys, un nombrós grup de lleis especials i una jurisprudència ja consolidada han optat per imposar el règim de la solidaritat de deutors als supòsits de corresponsabilitat per un dany. La importació de la solidaritat als casos de cocausació d'un danys ha significat l'ampliació d'aquell règim jurídic a situacions no previstes a la minsa regulació del Codi civil. El treball analitza els efectes de la solució a la prevenció d'accidents futurs i a l'assegurament de les activitats sotmeses a un règim de responsabilitat solidària.


Joint and several liability is almost the default rule in cases with multiple tortfeasors in the Spanish law of torts. The traditional justification of the rule thinks on the victims and the advantage of one rule that permits to the victims to attack a variety of debtors. Anyway, the joint and several liability rule has an effect on the deterrence and in the insurance market. The work proposes an analysis of the joint and several liability among multiple tortfeasors from the tortfeasor perspective.

Keywords

law of torts; responsabilidad civil; causalidad; causalitat; imputación objetiva; solidaritat de deutors; joint and several liability; imputació objectiva; responsabilitat civil; solidaridad de deudores; proximate causation; causation on fact

Subjects

347 - Civil law

Documents

tcgl1de1.pdf

1.752Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)