Effect of food extracts and bioactive food compounds on the mechanism of atherosclerosis and nutritional biomarkers

Author

Catalán Santos, Úrsula

Director

Solà Alberich, Rosa Maria

Date of defense

2012-07-13

Legal Deposit

T.1058-2012

Pages

223 p.Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Primera, estudiar los efectos de un extracto de cacahuete rico en polifenoles y de compuestos bioactivos (alfa-tocoferol) en modelos celulares a nivel de inflamación (células monocíticas THP-1) y disfunción endotelial (células endoteliales de aorta humana; HAEC), respectivamente. Segunda, optimizar el volumen sanguíneo caracterizando el perfil de metabolitos acuosos y lipídicos, la composición de ácidos grasos, la detección de subclases de lipoproteínas y de polifenoles en plasma y glóbulos rojos. El extracto de cacahuete ejerce efectos anti-inflamatorios mediante la inhibición de la proteína del TNF-α extracelular, a través de la inhibición de la activación del factor de transcripción c-Jun. El alfa-tocoferol mejora la función endotelial mediante la inhibición de la VCAM-1 y en menor grado sobre la E-selectina e ICAM-1. El plasma y glóbulos rojos aportan información metabolómica complementaria y se elegirá uno u otro en función del objetivo de los estudios en humanos.


The thesis addresses two major issues. Firstly: The study the effects of polyphenol-rich peanut extract and bioactive compounds (alpha-tocopherol) in cellular models of inflammation (monocytic cells; THP-1) and on endothelial dysfunction (human aortic endothelial cells; HAEC), respectively. Secondly: The optimisation of blood sampling for human studies to characterise the profile of aqueous and lipid metabolites, fatty acid composition, lipoprotein subclasses, and polyphenol content of plasma and red blood cells. Peanut extract exerts anti-inflammatory effects by inhibiting extracellular TNF-α protein via the inhibition of c-Jun transcription factor activation. Alpha-tocopherol improves endothelial function by inhibiting VCAM-1 and, to a lesser extent, E-selectin and ICAM-1. Analyses of metabolites in plasma and red blood cells generate complementary information. The measurements may need to be performed in either, or both, matrices, depending on the objectives of the study.

Keywords

HAEC; THP-1; TNF-alfa; Eritrocits; Extracte de cacahuet; Alfa-tocoferol; Models cel·lulars; Metabolòmica

Subjects

57 - Biological sciences in general; 576 - Cellular and subcellular biology. Cytology

Documents

Thesis_UrsulaCatalan_2012.pdf

12.19Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)