Immunogenètica i Immunopatogènia de la infecció pel VIH-1 en la població espanyola. Influència sobre la història natural de la infecció.

Author

Peraire Forner, Josep Joaquím

Director

Richart Jurado, Cristóbal

Codirector

Vidal i Marsal, Francesc

Date of defense

2008-11-24

ISBN

9788469194812

Legal Deposit

T-23-2009



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Tesi amb tres estudis immunogenètics, que tenen per objectiu determinar si les variants al·lèliques dels coreceptors majors (CCR5 i CXCR4) necessaris per a que el VIH-1 pugui entrar a l'interior de les cèl·lules hoste, i dels seus principals lligands naturals les quimiocines RANTES i SDF-1 respectivament, modulen els risc d'infecció i/o la història natural en una cohort de pacients blancs espanyols. Un quart estudi immunopatogènic investiga la possible relació entre el dany mitocondrial i l'apoptosi induïda pel VIH-1 en les cèl·lules mononuclears de sang perifèrica (CMSP). Els estudis immunogenètics no troben una associació de les variants al·lèliques de les citades quimiocines i coreceptors amb infección pel VIH-1 no progressiva. En l'estudi immunopatogènic es troba una associació entre el dany mitocondrial i l'apoptosi en les CMSP de pacients amb una replicació activa del VIH-1.


Tesis con tres estudios inmunogenéticos, que tienen por objetivo determinar si las variantes alélicas de los correceptores mayores (CCR5 y CXCR4) necesarios para que el VIH-1 pueda entrar al interior de las células huésped, y de sus principales ligandos naturales las quimiocinas RANTES y SDF-1 respectivamente, modulan el riesgo de infección y/o la historia natural en una cohorte de pacientes blancos españoles. Un cuarto estudio immnopatogénico investiga la posible relación entre el daño mitocondrial y la apoptosis, ambos inducidos por el VIH-1, en células mononuclerares de sangre periférica (CMSP). Los estudios immunogenéticos no encuentran una asociación de las variantes alélicas de las mencionadas quimiocinas y correceptores con la infección por el VIH-1 no progresiva. En el estudio immunopatogénico se encuentra una asociación entre el daño mitocondrial y la apoptosis en las CMSP de pacientes con una replicación activa del VIH-1.


Thesis based on 3 immunogenetics studies whose objective are to determine whether the major allelic variants of the main HIV-1 coreceptors through which HIV-1 enters into host cells (CCR5 and CXCR4) and their natural and respective ligands RANTES and SDF-1 chemokines, modulate the risk of infection and/or the natural history in a cohort of Spanish Caucasian patients. A fourth immunopathogenic study evaluates the posible relationship between mitochondrial damage and apoptosis, both HIV-1 induced, in peripheral blood mononuclear cells (PBMC). The immunogenetic studies do not find any association between chemokines allelic variants and HIV-1 coreceptors in long-term non progressor patients. In the immunopathogenic study an association between mitochondrial damage and apoptosis is found in the PBMCs of patients with active HIV-1 replication.

Keywords

historia natural VIH; apoptosi; coreceptors VIH; quimiocines; SIDA; VIH

Subjects

575 - General genetics. General cytogenetics; 577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics; 61 - Medical sciences; 616.9 - Communicable diseases. Infectious and contagious diseases, fevers

Documents

Peraire.pdf

11.00Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)