e-SAEPEF: sistema de actividades para propiciar la evaluación formativa en la enseñanza de la física

Autor/a

Hernández Calzada, Aymeé

Director/a

Negre Bennásar, Francisca

Fecha de defensa

2013-11-13

Páginas

342 p.



Departamento/Instituto

Universitat de les Illes Balears. Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l'Educació

Resumen

La presente tesis está destinada a propiciar la función formativa con la integración de las TIC en el proceso de evaluación de la enseñanza-aprendizaje de la Física en la Universidad de las Ciencias Informáticas. Para ello se presenta un sistema de actividades con la integración de las TIC (e-SAEPEF), que asume la Teoría General de los Sistemas y el concepto de actividad. Cuenta además con una estrategia metodológica para su implementación. La investigación llevada a cabo usa una combinación de metodologías cuantitativas y cualitativas. Para determinar la valoración científica-metodológica del e-SAEPEF se emplea el criterio de expertos a través del método Delphi, para validar su pertinencia y factibilidad y la técnica de Iadov y un pre-experimento pedagógico para validar y valorar respectivamente su efectividad y finalmente se realiza una triangulación metodológica para constatar la pertinencia factibilidad y efectividad de e-SAEPEF.


La present tesi està destinada a propiciar la funció formativa amb la integració de les TIC en el procés d'avaluació de l'ensenyament aprenentatge de la Física a la Universitat de Ciències Informàtiques. Per això es presenta un sistema d'activitats amb la integració de les TIC (e-SAEPEF), que assumeix la Teoria General de Sistemes i el concepte d'activitat. A més, compta amb una estratègia motodològica per a la seva implementació. La investigació duita a terme utilitza una combinació de metodologies quantitatives i qualitatives. Per determinar la valoració científica-metodològica de l'e-SAEPEF s'utilitza el criteri d'experts mitjançant el mètode Delphi, per validar si és pertinent i factible, i la tècnica de ladov i un pre-experiment pedagògic per a validar i valorar respectivament la seva efectivitat i finalment es realitza una triangulació metodològica per a constatar la pertinent factibilitat i efectivitat de e-SAEPEF.


This thesis aims at promoting a training function with the integration of ICT in the process of evaluation of the teaching and learning of Physics at the University of Informatics Sciences. A set of activities with the integration of ICT (e-SAEPEF), which assumes the General systems theory and the concept of activity, is thus presented. It also includes a methodological strategy for its implementation. The research carried out applies a combination of quantitative and qualitative methodologies. In order to determine the methodological and scientific evaluation of e-SAEPEF, an experts’ evaluation (variant of the Delphi method) is employed, as well as a test of satisfaction of the users involved, through the Iadov technique. Effectiveness is measured through a pedagogical pre-experiment conducted with a sample of second year engineering students at the University of Informatics Sciences in Havana, Cuba.

Palabras clave

TIC, evaluación del aprendizaje, evaluación formativa, sistema de actividades, EVE/A, proceso de enseñanza aprendizaje de la Física; TIC, avaluació de l'aprenentatge, avaluació formativa, procés d'ensenyament aprenentatge de la Física, sistema d'activitats; Process of the teaching and learning of Physics, formative assessment, ICT, assessment of learning, activities system

Materias

37 - Educación. Enseñanza. Formación. Tiempo libre; 371 - Organización y gestión de la educación y de la enseñanza

Área de conocimiento

Didàctica i Organització Escolar

Documentos

tahc1de1.pdf

4.039Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)