Marcadores moleculares de diagnóstico y pronóstico en carcinomas del epitelio folicular tiroideo

Autor/a

Castelblanco Echavarría, Esmeralda

Codirector/a

Mauricio Puente, Dídac

Matias-Guiu, Xavier

Fecha de defensa

2014-07-24

Depósito Legal

L.1239-2014

Páginas

211 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Resumen

Són la neoplàsia endocrina més comú. Les alteracions genètiques i epigenètiques dels càncers de l'epiteli fol·licular tiroïdal no tenen valor pronòstic. El seu tractament no ha canviat en dècades i no hi ha opcions per mala resposta al tractament o neoplàsies agressives. L'objectiu de l'estudi va ser identificar possibles marcadors tant per al diagnòstic com per a la predicció del pronòstic en el càncer de tiroide. Es va realitzar una validació immunohistoquímica de perfils proteics diferencials de gens d'una firma molecular en 313 tumors. A més, es va examinar el perfil d'expressió diferencial de miRNAs utilitzant RNA-seq en 59 tumors congelats. Es van identificar models d'expressió proteica que milloren el diagnòstic diferencial entre tumors malignes, i benignes, així com entre tumors de bon i mal pronòstic. A més, es van obtenir perfils d'expressió diferencial de miRNAs que caracteritzen subtipus histològics, subgrups amb major dificultat per al diagnòstic, i també, dins del subtipus papil·lar, es van identificar perfils de pronòstic i perfils associats a la mutació BRAFV600E. Els models d'expressió proteica permetrien disminuir el nombre cirurgies, els models de predicció obtinguts permetrien identificar, en el moment del diagnòstic, a aquells casos de pitjor pronòstic. Els perfils de miRNAs obtinguts permetrien discriminar el càncer de tiroide del teixit normal, i casos amb mal pronòstic


Las alteraciones genéticas y epigenéticas de los cánceres del epitelio folicular tiroideo carecen de valor pronóstico. Su tratamiento no ha cambiado en décadas y no existen opciones para mala respuesta al tratamiento o neoplasias agresivas. El objetivo del estudio fue identificar posibles marcadores tanto para el diagnóstico como para la predicción del pronóstico en el cáncer de tiroides. Se realizó una validación inmunohistoquímica de perfiles proteínicos diferenciales de genes de una firma molecular en 313 tumores. Además, se examinó el perfil de expresión diferencial de miRNAs usando RNA-seq en 59 tumores congelados. Se identificaron modelos de expresión proteínica que mejoran el diagnóstico diferencial entre tumores malignos, y benignos, así como entre tumores de buen y mal pronóstico. Además, se obtuvieron perfiles de expresión diferencial de miRNAs que caracterizan subtipos histológicos, subgrupos con mayor dificultad para el diagnóstico, y también, dentro del subtipo papilar, se identificaron perfiles de pronóstico y perfiles asociados a la mutación BRAFV600E. Los modelos de expresión proteínica permitirían disminuir el número cirugías, los modelos de predicción obtenidos permitirían identificar, en el momento del diagnóstico, a aquellos casos de peor pronóstico. Los perfiles de miRNAs obtenidos permitirían discriminar el cáncer de tiroides del tejido normal, y casos con mal pronóstico.


Genetic and epigenetic alterations of thyroid cancers of follicular epithelium lack of prognostic value. His treatment has not changed in decades and there are no options for poor response to treatment or aggressive neoplasms. The aim of the study was to identify possible markers for both diagnosis and prediction of prognosis in thyroid cancer. Immunohistochemical validation of differential protein profiles of a molecular signature genes in tumors was performed 313. Furthermore, the differential expression profile of miRNAs using RNA-seq on 59 frozen tumors was examined. Protein expression patterns that improve the differential diagnosis between benign malignant tumors, and were identified as well as between tumors with good and poor prognosis. Furthermore, differential expression profiles of miRNAs that characterize histologic subtypes, subgroups with greater difficulty for diagnosis were obtained, and also within the papillary subtype, prognostic profiles and profiles associated with the BRAFV600E mutation was identified. The protein expression patterns allow reducing the number surgeries, prediction models obtained allow identification at the time of diagnosis to cases of poor prognosis. MiRNAs profiles obtained allow to discriminate cancer from normal thyroid tissue, and cases with poor prognosis.

Palabras clave

Carcinoma papil·lar de tiroide; carcinoma fol·licular de tiroide; Marcadors moleculars; miRNAs; Carcinoma papilar de tiroides; Carcinoma folicular de tiroides; Marcadores moleculares; Molecular markers; Papillary thyroid cancer; Follicular thyroid cancer

Materias

616 - Patología. Medicina clínica. Oncología

Área de conocimiento

Medicina

Documentos

Tece1de1.pdf

27.20Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)