1957 INTERBAU - BARCELONA: BASE PER A LA INNOVACIÓ

Author

Girbau Roura, Joaquim

Director

Martínez Duran, Anna

Date of defense

2015-02-24

Legal Deposit

B 7910-2015

Pages

340 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. La Salle

Abstract

La tesi estudia la influència que va tenir l’exposició Interbau de Berlín l’any 1957 en el restabliment de l’arquitectura moderna a Barcelona durant els anys cinquanta. La reconstrucció del barri de Hansa de la ciutat alemanya es va plantejar com a model de la ciutat del futur. Els arquitectes més importants del Moviment Modern com Alvar Aalto, Walter Gropius, Oscar Niemeyer, Le Corbusier, Arne Jacobsen, Sepp Ruf, Egon Eiermann o Günter Gottwald van projectar-hi noves reflexions en el camp residencial que abordaven temes com la flexibilitat, la salubritat, l’estandardització-prefabricació, la relació amb la natura o les relacions veïnals. Aquests nous plantejaments va esdevenir model per arquitectes a Barcelona com l’equip López Íñigo Giráldez Subias, Barba Corsini o Francesc Mitjans, que en aquell moment introduïen l’arquitectura moderna a la ciutat. La tesi planteja l’estudi de l’operació Interbau i les seves conseqüències com una base testada al llarg de cinquanta anys per esdevenir base per a la innovació residencial. El marc normatiu introduït durant el període posterior a Interbau ha restringit el camp per a la recerca i la innovació de l’arquitecte. La reflexió sobre aquest estadi anterior, planteja una porta oberta al replanteig d’algunes d’aquestes normatives que possibiliti avançar en el camp de l’habitatge.


La tesis estudia la influencia que tuvo la exposición de Berlín del año 1957 en el restablecimiento de la arquitectura moderna en Barcelona de los años cincuenta. La reconstrucción del barrio de Hansa de la ciudad alemana se planteó como el modelo de la ciudad del futuro. Los arquitectos más importantes del Movimiento Moderno como Alvar Aalto, Walter Gropius, Oscar Niemeyer, Le Corbusier, Arne Jacobsen, Sepp Ruf, Egon Eiermann o Günter Gottwald proyectaron nuevas reflexiones en el campo residencial que abordaban temas como la flexibilidad, la salubridad, la estandarización-prefabricación, la relación con la naturaleza o la relaciones entre vecinos. Estos Nuevos planteamientos acontecieron modelo para arquitectos en Barcelona como el equipo López Íñigo Giráldez Subias, Barba Corsini o Francesc Mitjans, que en aquel momento introducían la arquitectura moderna en la ciudad. La tesis plantea el estudio de la operación Interbau y sus consecuencias como base testada a lo largo de cincuenta años para utilizarse como base para la innovación residencial. El marco normativo introducido durante el período posterior a Interbau ha restringido el campo para la investigación y la innovación del arquitecto. La reflexión sobre este estadio anterior, plantea una puerta abierta al replanteo de algunas de estas normativas que faciliten avanzar en el campo de la vivienda.


This thesis studies the influence of the Berlin exhibition in restoring modern architecture in Barcelona fifties. The reconsturction of the Hansa district of the German City was planned as the modelo c The City of Tomorrow. The most important architects of the Modern Movement as Alvar Aalto, Walter Gropius, Oscar Niemeyer, Le Corbusier, Arne Jacobsen, Sepp Ruf, Egon Eiermann or Günther Gottwald projected new ideas in the residential field dealing with issues of flexibility, safety, standaritzation – prefabrication, the relationship with nature or neighborly relations. These new approaches bacame model for architects in Barcelona as the team López Íñigo Giráldez Subias, Barba Corsini and Francesc Mitjans, which at that time introduced modern architecture in the City. The thesis presents the study of the operation and its consequences tested over fifty years to be used as a basis for residential innovation. The regulatory framework introduced during the period after Interbau has restricted área for research and innovation architect. Reflection on this earlier stage, raises an open door to rethinking some of these rules to facilitate progress in the field of housing.

Keywords

INTERBAU; Francesc Mitjans; HANSA; MONTBAU; LIGS; SEIDA; LÓPEZ ÍNIGO GIRÁLDEZ SUBIAS

Subjects

72 - Architecture

Knowledge Area

Enginyeria i Arquitectura

Documents

TESI_QUIM_GIRBAU (REVISADA).pdf

53.31Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)