La comunicación en entornos virtuales 2d y 3d. Un análisis con estudiantes del grado de ingeniería

Author

Vaca Barahona, Byron Ernesto

Director

Cela Ranilla, José María

Gisbert Cervera, Mercè

Date of defense

2015-05-20

Legal Deposit

T 999-2015

Pages

245 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Pedagogia

Abstract

El treball de recerca analitza i descriu els aspectes comunicacionals de la interacció i la interactivitat dels estudiants de grau d'enginyeria de la Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, en el context del desenvolupament d'una activitat acadèmica portada a terme en entorns virtuals d'aprenentatge 2D i 3D. Amb aquest propòsit es dissenyen activitats acadèmiques, que posteriorment van ser desplegades en les plataformes tecnològiques de Moodle i d'OpenSim. Per a l'estudi de la interacció s'analitzen els discursos i es classifiquen segons el tipus d'interacció i el sistema d'actituds i aptituds evidenciades en el procés comunicacional. Es conclou amb l'estudi de les percepcions dels estudiants en el context de la interacció i de la interactivitat dels entorns virtuals d'aprenentatgeon es va treballar.


El trabajo de investigación analiza y describe los aspectos comunicacionales de la interacción y la interactividad de estudiantes de grado de ingeniería de la Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, en el contexto del desarrollo de una actividad académica llevada a cabo en entornos virtuales de aprendizaje 2D y 3D. Con este propósito se diseñan actividades académicas, que posteriormente fueron desplegadas en las plataformas tecnológicas de Moodle y de OpenSim. Para el estudio de la Interacción se analizan los discursos y se clasifican según el tipo de interacción y el sistema de actitudes y aptitudes evidenciadas en el proceso comunicacional. Se concluye con el estudio de las percepciones de los estudiantes en el contexto de la interacción y la interactividad de los entornos virtuales de aprendizaje en los que trabajaron.


The research analyzes and describes the communication aspects of interaction and interactivity of undergraduate engineering from the Chimborazo Polytechnic School, in the context of developing an academic activity deployed in both 2D and 3D virtual learning environment. For this purpose, academic activities have been designed and deployed in technology platforms Moodle and OpenSim. For the study of the interaction, the speeches are analyzed and classified according to the type of interaction and the system of attitudes and skills evidenced in the communication process. This research concludes with the study of student perceptions in the context of interaction and interactivity of virtual learning environments in which they worked.

Keywords

comunicació; Comunicación; communication; interacció; Interacción; interaction; interactivitat; Interactividad; interactivity

Subjects

316 - Sociology; 37 - Education; 377 - Specialized instruction. Vocational, technical, professional training. Vocational colleges, institutes. Polytechnics; 62 - Engineering. Technology in general

Documents

Tesi Byron Vaca.pdf

6.749Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)