El retorn al centre de la ciutat. La reestructuració del Raval entre la renovació i la gentrificació

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament de Geografia Humana
dc.contributor.author
Martínez Rigol, Sergi
dc.date.accessioned
2011-06-01T09:14:43Z
dc.date.available
2011-06-01T09:14:43Z
dc.date.issued
2000-07-05
dc.identifier.isbn
978-84-694-5175-5
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/31847
dc.description.abstract
La gentrificació dels centres urbans degradats és un dels aspectes més visibles de les transformacions que s'estan donant en les ciutats contemporànies. La mobilitat del capital en el medi construït i els canvis en l'estructura i el mercat laboral, fruit del procés de reestructuració econòmica iniciat a mitjans dels anys setanta, s'apunten com aquelles causes estructurals que poden explicar el procés de gentrificació. Peró per altra banda, es considera que els individus que decideixen anar a viure als centres urbans també formen part de l'explicació i tenen un paper destacat tant en la reconstrucció social del barri que invadeixen, com en el procés econòmic de revalorització. En el cas d'estudi del barri del Raval de Barcelona, en el marc concret de la reestructuració econòmica, social i urbana de la metròpoli barcelonina, s'analitza com la formació urbana i social del barri justifiquen l'aplicació d'una política urbana liderada pel govern municipal i orientada a la rehabilitació integral, que es converteix en l'impuls al retorn al centre tant del capital com dels nous habitants. L'anàlisi de dades demogràfiques extretes de fonts censals i padronals, així com sobretot la utilització d'entrevistes a nous residents del barri, mostren l'existència del procés de gentrificació al Raval. Aquest es troba en el seu estadi inicial, essent doncs un procés encara en marxa, i en el que el paper dels gentrificadors és reconegut com molt més cultural, a partir de la desmitificació del Raval, que no pas econòmic, buscant la revalorització dels seus habitatges.
cat
dc.description.abstract
The gentrification of the downgraded urban centres is one of the most visible aspects of the transformations of the contemporary cities. Mobility of capital on the built environment and also changes in the working structure and labour markets, caused by the economic restructuring started in the seventies, are seen as the structural causes that could explain the process of gentrification. But by the other side, the individuals that decide to go to live in the urban cores of the cities have and important role in changing the social character of the neighbourhoods that they invade, and also in the economic process of revalorization. In the case study of the Barcelona's neighbourhood named "Raval", framed in the context of the economic, urban and social restructuring of the metropolis of Barcelona, the urban and social production of the neighbourhood are analysed as the cause of the implementation of an urban policy, leadership by the local government and oriented through the integral rehabilitation of the district, that is considered as the impulse of the back to the city movement of capital and people. The analysis of demographic data from the census sources, and above all the use of interviews with new residents of the neighbourhood, shows the Raval's process of gentrification. This process is at the initial stage, so it's still going on, and the role of the gentrifiers is recognized as more cultural, producing a debunk of the neigbourhood, than economic, looking for !he revalorization of their properties.
eng
dc.format.extent
755 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Rehabilitació urbana
dc.subject
Rehabilitación urbana
dc.subject
Urban renewal
dc.subject
Geografia social
dc.subject
Geografía social
dc.subject
Social geography
dc.subject
Condicions socials
dc.subject
Condiciones sociales
dc.subject
Social conditions
dc.subject
Raval (Barcelona, Catalunya: Sector)
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
dc.title
El retorn al centre de la ciutat. La reestructuració del Raval entre la renovació i la gentrificació
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
71
cat
dc.contributor.authoremail
smartinezrigol@ub.edu
dc.contributor.director
Carreras i Verdaguer, Carles, 1948-
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.26991-2011


Documents

01.SMR_1de11.pdf

8.341Mb PDF

02.SMR_2de11.pdf

9.469Mb PDF

03.SMR_3de11.pdf

8.749Mb PDF

04.SMR_4de11.pdf

9.402Mb PDF

05.SMR_5de11.pdf

9.804Mb PDF

06.SMR_6de11.pdf

9.559Mb PDF

07.SMR_7de11.pdf

9.910Mb PDF

08.SMR_8de11.pdf

5.998Mb PDF

09.SMR_9de11.pdf

9.783Mb PDF

10.SMR_10de11.pdf

9.202Mb PDF

11.SMR_11de11.pdf

3.962Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)