Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
Durant les últimes quatre dècades, la rehabilitació de la lesió medul·lar ha canviat el focus del tractament mèdic cap als problemes que afecten a la qualitat de vida i a la participació. Les persones amb lesió medul·lar tendeixen a presentar una percepció del benestar més baix, de mitjana, en comparació de la població que no té una discapacitat, i la puntuen més baix pel que fa a la salut física, mental i social i en altres àmbits de la vida que es consideren importants per a tenir una bona qualitat de vida. La participació pot ser considerada com un component clau o com un factor determinant de la qualitat de vida, depenent de com es conceptualitza el constructe qualitat de vida. En les persones amb lesió medul·lar, la participació està més fortament associada amb la qualitat de vida subjectiva que no pas amb les deficències o les limitacions de les activitats. Els objectius d’aquesta tesi doctoral són els següents: Identificar, avaluar i sintetitzar l'evidència sobre la participació com un resultat dels tractaments de rehabilitació funcional per a persones amb lesió medul·lar. Identificar, avaluar i sintetitzar l'evidència sobre el benestar subjectiu com a resultat dels tractaments de rehabilitació funcional per a persones amb lesió medul·lar. Descriure les associacions entre el nivell de funcionament, la percepció del benestar subjectiu i el nivell de participació en les persones amb lesió medul·lar durant el procés de neurorehabilitació hospitalària que practiquen activitat física. Per tal d’abordar aquesta situació, aquesta tesi doctoral ha estat estructurada en tres treballs: 1. La rehabilitació funcional després de la lesió medul·lar: una revisió sistemàtica dels tractament focalitzats en la participació. 2. El benestar subjectiu com a resultat de les intervencions en rehabilitació funcional després de la lesió medul·lar: una revisió sistemàtica. 3. L’activitat física en la neurorehabilitació de la lesió medul·lar: un estudi pilot, obert, transversal de la relació amb el funcionament, el benestar subjectiu i la participació.
Durante las últimas cuatro décadas, la rehabilitación de la lesión medular ha cambiado el foco del tratamiento médico hacia los problemas que afectan a la calidad de vida y a la participación. Las personas con lesión medular tienden a presentar una percepción del bienestar más baja, en promedio, en comparación con la población que no tiene una discapacidad, y la puntúan más bajo en cuanto a la salud física, mental y social y en otros ámbitos de la vida que se consideran importantes para tener una buena calidad de vida. La participación puede ser considerada como un componente clave o como un factor determinante de la calidad de vida, dependiendo de cómo se conceptualiza el constructo calidad de vida. En las personas con lesión medular, la participación está más fuertemente asociada con la calidad de vida subjetiva que con las deficiencias o las limitaciones de las actividades. Los objetivos de esta tesis doctoral son los siguientes: 1. Identificar, evaluar y sintetizar la evidencia sobre la participación como un resultado de los tratamientos de rehabilitación funcional para personas con lesión medular. 2. Identificar, evaluar y sintetizar la evidencia sobre el bienestar subjetivo como resultado de los tratamientos de rehabilitación funcional para personas con lesión medular. 3. Describir las asociaciones entre el nivel de funcionamiento, la percepción del bienestar subjetivo y el nivel de participación en las personas con lesión medular durante el proceso de neurorrehabilitación hospitalaria que practican actividad física. Para abordar esta situación, esta tesis doctoral ha sido estructurada en tres trabajos: 1) La rehabilitación funcional tras la lesión medular: una revisión sistemática de los tratamientos focalizados en la participación. 2) El bienestar subjetivo como resultado de las intervenciones en rehabilitación funcional tras una lesión medular: una revisión sistemática. 3) La actividad física en la neurorrehabilitación de la lesión medular: un estudio piloto, abierto, transversal de la relación con el funcionamiento, el bienestar subjetivo y la participación.
Over the past four decades, the rehabilitation of spinal cord injury has shifted the focus from medical treatment to the problems that affect the quality of life and participation. People with SCI tend to have a perception of quality of life lower on average compared to people without a disability, and scored lowest in terms of physical, mental and social health and other areas of life that are considered important to have a good quality of life. Participation can be seen as a key component or as a determinant of quality of life, depending on how the quality of life construct is conceptualized. In people with spinal cord injury, participation is more strongly associated with subjective quality of life than with deficiencies or limitations of activities. The objectives of this thesis are: 1. Identify, assess and synthesize the evidence on participation as an outcome of functional rehabilitation treatments for people with spinal cord injury. 2. Identify, assess and synthesize the evidence on subjective well-being as an outcome of functional rehabilitation treatments for people with spinal cord injury. 3. Describe the associations between the functioning, the perception of subjective well-being and participation in people with spinal cord injury during neurorehabilitation inpatient hospital. To address this situation, this dissertation has been structured in three works: 1) Functional rehabilitation after spinal cord injury: a systematic review of treatments focused on participation. 2) The subjective well-being as an outcome of interventions on functional rehabilitation after spinal cord injury: a systematic review. 3) The effect of physical activity on subjective well-being and participation in individuals with spinal cord injury during inpatient neurorehabilitation: A cross-sectional pilot study.
Spinal Cord Injuries; Subjective well-being; Life satisfaction; International Classification of Functioning; Participation; Neurorehabilitation; Disability; Physical Therapy; Health Psychology
159.9 - Psychology; 6 - Applied Sciences. Medicine. Technology; 616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system
Ciències de la Salut
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.