Validación y aplicabilidad clínica del Cuestionario de Evaluación de las Relaciones Familiares Básicas (CERFB) en los trastornos de la conducta alimentaria

Author

Campreciós Orriols, Meritxell

Director

Vilaregut Puigdesens, Anna

Date of defense

2016-01-22

Pages

265 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) són d’una incidència i severitat creixent. Així mateix, ha estat identificada la necessitat d’instruments que avaluïn la família en aquest tipus de psicopatologia. En resposta a aquestes necessitats, l’objectiu principal de la tesi és validar i determinar l’aplicabilitat clínica del Cuestionario de Evaluación de las Relaciones Familiares Básicas (CERFB) en els TCA. La mostra de l’estudi està constituïda per 344 parelles com a unitat familiar (N = 688 participants); 169 famílies grup clínic i 175 famílies grup control no clíniques. Els resultats indiquen que el CERFB presenta unes bones propietats psicomètriques, consistents amb les de la versió original en població general espanyola. Per a la interpretació de les puntuacions del CERFB en els TCA, es proporcionen els barems de Conjugalitat i Parentalitat i es presenta la capacitat avaluativa i discriminativa de l’instrument entre ambdós grups de famílies a partir dels punts de tall de 55 i 42 per a Conjugalitat i Parentalitat, respectivament. El CERFB esdevé l’únic instrument disponible i útil en el diagnòstic relacional a partir de les relacions familiars bàsiques, conjugalitat i parentalitat, de les famílies amb un fill amb TCA, en relació a les famílies no clíniques, tant en contextos clínics com d’investigació. La major disfunció familiar registrada en els TCA suggereix la importància de la prevenció i intervenció familiar en aquests tipus de psicopatologia. Es destaquen i es discuteixen les limitacions per a la interpretació adequada d’aquestes aportacions i es presenten futures vies d’investigació que permetran expandir i especificar la utilitat del CERFB en població general i clínica, i les implicacions teòriques i clíniques de la present tesi.


Los trastornos de la conducta alimentaria (TCA) son de una incidencia y severidad crecientes. A su vez, ha sido identificada la necesidad de instrumentos que evalúen la familia en dicha psicopatología. En respuesta a ello, el objetivo principal de esta tesis es validar y determinar la aplicabilidad clínica del Cuestionario de Evaluación de las relaciones Familiares Básicas (CERFB) en los TCA. La muestra del estudio está constituida por 344 parejas como unidad familiar (N = 688 participantes); 169 familias grupo clínico con un hijo con un TCA y 175 familias grupo control no clínicas. Los resultados indican que el CERFB presenta unas buenas propiedades psicométricas, consistentes con las de la versión original en población general española. Para la interpretación de las puntuaciones del CERFB en los TCA se proporcionan los baremos de Conyugalidad y Parentalidad y se presenta la capacidad evaluativa y discriminativa del instrumento entre ambos grupos de familias a partir de los puntos de corte de 55 y 42 para Conyugalidad y Parentalidad, respectivamente. El CERFB deviene el único instrumento disponible y útil en el diagnóstico relacional a partir de las relaciones familiares básicas, conyugalidad y parentalidad, de las familias con un hijo con TCA en relación a las familias no clínicas, tanto en contextos clínicos como de investigación. La mayor disfunción familiar registrada en los TCA sugiere la importancia de la prevención e intervención familiar en dicha psicopatología. Se destacan y discuten las limitaciones para la interpretación adecuada de estas aportaciones y se presentan futuras vías de investigación que permitirán expandir y especificar la utilidad del CERFB en población general y clínica, y las implicaciones teóricas y clínicas de esta tesis.


Eating disorders (EDs) have an increasing incidence and severity. In turn, a need for specific instruments that assess the family in such psychopathology has been identified. In response to this, the principal aim of the present thesis is to validate and determine the clinical applicability of the Cuestionario de Evaluación de las Relaciones Familiares Básicas (CERFB) in EDs. The study sample consists of 344 couples as family units (N = 688 participants): 169 clinical families with a child with an ED and 175 non-clinical control group families. Results present adequate psychometric properties for the CERFB in EDs, consistent with those of the original version in Spanish general population. For the interpretation of the CERFB’s scores in EDs a reference scale for the Marital and Parental scales is offered and its evaluative and discriminative capacity between both groups of families through the cut-off points of 55 and 42 for marital and parental functions, respectively, is presented. The CERFB becomes the only available and useful instrument in the relational diagnosis through basic family relations, marital and parental functions, of families with a child with an ED in relation to non-clinical families in either clinical of research contexts. The greater dysfunction recorded in EDs suggests the importance of the family prevention and intervention in such psychopathology. Limitations are highlighted and discussed for the proper interpretation of these contributions and future lines of investigation that allow the expansion and greater specificity of the CERFB’s utility in general and clinical population, and theoretical and clinical implications of this thesis are presented.

Keywords

CERFB; Validación; Diagnóstico relacional; Conyugalidad; Parentalidad; Validation; Relational diagnosis; Marital functions; Parental functions

Subjects

159.9 - Psychology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

Tesi_Meritxell_Camprecios.pdf

6.003Mb

Fe_de_erratas_Tesi_Meritxell_Camprecios.pdf

133.6Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)