La competència comunicativa oral a la Universitat: disseny, implementació d'un programa de comunicació oral a través de presentacions en públic per a docents universitaris de l'àmbit de l'economia i l'empresa i valoració d'impacte entre l'alumnat

Author

Hernández Escolano, María del Carmen

Director

Alguacil de Nicolás, Montserrat

Date of defense

2016-02-02

Pages

670 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Entre les competències generals/transversals amb que es dissenyen els nous plans d’estudi a la universitat, la competència comunicativa és considerada clau, altament valorada per l’entorn sòcioprofessional. L’estudi de l’impacte s’orienta a identificar contextos afavoridors d’aquesta competència a través de presentacions orals en públic per a professorat i alumnat d’entorn universitari. Es parteix d’una perspectiva àmplia, que entén l’aprenentatge com a camí, procés, i l’avaluació com a oportunitat per obtenir indicadors de millora. Des d’un programa de desenvolupament competencial oral docent i la pràctica reflexiva es proposa influenciar des de l’estil comunicatiu docent i el disseny de contextos d’activitat oral en el marc de l’assignatura en la millora comunicativa de l’alumnat. La recerca es planteja l’estudi d’impacte en el rendiment, la satisfacció, la percepció de competència i el desenvolupament competencial general des de l’acció comunicativa i la didàctica, considerant la incidència de variables com l’avaluació de l’activitat, la llengua i l’etapa.


Entre las competencias generales/transversales con que se diseñan los nuevos planes de estudio en la Universidad, la competencia comunicativa se considera clave, muy valorada por el entorno socioprofesional. El estudio de impacto se orienta a identificar contextos favorecedores de esta competencia, a través de presentaciones orales en público, para profesorado y alumnado universitario. Se parte de una perspectiva amplia, que considera el aprendizaje como un camino, un proceso, y la evaluación como una oportunidad para obtener indicadores de mejora. A partir de un programa de desarrollo competencial oral docent y de la práctica reflexiva se pretende incidir desde el estilo comunicativo docent y el diseño de contextos de actividad oral en el marco de la asignatura en la mejora comunicativa del alumnado. La investigación plantea el estudio de impacto en el rendimiento, la satisfacción, la percepción de competencia y el desarrollo competencial general desde la acción comunicativa i la didàctica, teniendo en cuenta la incidencia de variables como la evaluación de la actividad, la lengua y la etapa.


Among the General competences that are designed new plans of study at the University, the communicative competence is considered key, highly valued by the socio-occupational environment. The study aimed to identify the impact of the best contexts in ordre to development public oral presentations to teachers and students of university. It is part of a broad perspective that sees learning as a path, a process, and the evaluation as an opportunity for performance indicators. From a program of teaching oral skills development and reflective practice is intended to influence from teaching communicative style and design of contexts of oral activity within the framework of the subject in the communicative improvement of students. The research raises the study of impact on the performance, satisfaction, perception of competence and general competence development from the communicative action and learning methodoly, taking into account the incidence of variables such as the evaluation of the activity, the language and the stage.

Keywords

Competències transversals; Universitat; Formació Docent; Qualitat educativa; Competències docents; Comunicació oral; Avaluació; Aprenentatge; Impacte; Entorn sòcioprofessional

Subjects

316 - Sociology; 37 - Education; 378 - Higher education. Universities. Academic study

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

Tesi_Carme_Hernandez.pdf

6.421Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)