β-catenina, una proteïna amb diverses funcions en l'acoblament de factors transcripcionals i factors d'unions adherents

Author

Solanas Fuste, Guiomar

Director

Duñach i Masjuan, Mireia

Date of defense

2008-03-03

ISBN

9788469221334

Legal Deposit

B-21104-2009



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular

Abstract

La β-catenina és una proteïna acobladora de factors transcripcionals i també de factors involucrats en la formació de les unions adherents en cèl·lules epitelials. En la primera part del treball es presenta un estudi de β-catenina i placoglobina,en el que s'ha caracteritzat la interacció d'aquestes proteïnes amb els seus cofactors. La β-catenina i la placoglobina estan composades per dos extrems N-i C-terminals i un domini central de repeticions armadillo, per on interaccionen amb la majoria de cofactors. De la mateixa manera com passa amb la β-catenina, els extrems de placoglobina també interaccionen amb el domini armadillo i regulen la capacitat de la placoglobina per unir-se als diferents factors. A més, els extrems terminals, i no el domini armadillo, són els que confereixen l'especificitat d'interacció a la β-catenina i a la placoglobina amb els seus cofactors. En la segona part de la tesi s'ha aprofundit en la interrelació entre dues vies de senyalització, la de β-catenina i la ruta de NF-κB. S'havia descrit una regulació negativa de β-catenina sobre l'activitat transcripcional del factor NF-κB. Per primera vegada s'ha detectat la formació de complexes de NF-κB amb E-cadherina i amb altres components implicats en adhesió cel·lular, amb una colocalització d'aquests factors en la membrana plasmàtica de la cèl·lula. De manera similar a com passa amb β-catenina, l'activitat transcripcional de NF-κB també estaria regulada per E-cadherina, evitant així la transcripció de gens mesenquimals.


β-catenin is a coupling protein for transcription factors and proteins involved in adherent junctions formation in epithelial cells. In the first chapter a study of β-catenin and plakoglobin is presented. The interaction of these two proteins with their cofactors has been characterized. βcatenin and plakoglobin are composed of two N-and C-terminal tails and an armadillo-like repeat containing central domain, surface that interacts with most of the cofactors. As it has been described for β-catenin, plakoglobin terminal tails interact with the armadillo domain and regulate the binding with different factors. Moreover, the terminal tails, and not the armadillo domain, are the domains responsible for determining β-catenin and plakoglobin specificity of interaction with their cofactors. In the second chapter of this thesis the crosstalk between β-catenin and NF-κB signaling pathways has been studied in deep. For the first time the complexes formed by NF-κB and E-cadherin, among other intercellular adhesion molecules, have been detected. These complexes were localized at the cellular membrane. As it has been described for β-catenin, NF-κB transcriptional activity is controlled by E-cadherin, avoiding the expression of mesenchymal genes.

Keywords

E-cadherina; NF-kappaB; Beta-catenina

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Knowledge Area

Ciències Experimentals

Documents

gsf1de1.pdf

7.226Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)