La reconquesta del temps: estudi fenomenològic sobre el downshifting

Author

Sáez Giol, Lluís

Director

Astelarra Bonomi, Judith

Date of defense

2016-02-01

ISBN

9788449059636

Pages

600 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia

Abstract

La present tesi doctoral es planteja realitzar un estudi fenomenològic sobre el fenomen social del downshifting. El fenomen consisteix en les estratègies individuals basades en la reducció del temps de treball per tal de reequilibrar els temps de la vida i revaloritzar i dotar de major centralitat el temps de lleure. La reducció del temps de treball comporta una correlativa reducció dels ingressos percebuts, però aquesta s’assumeix per part del o la downshifter, així com la pèrdua de capacitat adquisitiva i de consum, en tant que considera que els guanys en temps de lliure disposició personal són preferibles. El pressupòsit de la cultura downshifter és que la qualitat de vida rau en el control dels propis temps, en les relacions amb l’entorn proper i en les activitats d’autorealització personal, més que no en els diners, els béns materials o el el consum. En aquest sentit, el downshifting s’erigeix en una reacció contracultural davant l’actual model productivista i consumista del que Byung-Chul Han anomena la societat del rendiment. Els objectius principals de l’estudi fenomenològic són copsar en profunditat la gènesi i maduració de la idea del downshifting en els i les subjectes implicats, l’evolució del procés de transició i consolidació del nou estil de vida, i la comprensió exhaustiva tant de la seva lògica de funcionament intern, com de les estratègies adaptatives que duu a terme, com finalment del canvi de valors que proposa la cultura downshifter.


The following doctoral dissertation aims at conducting a phenomenological study on the social phenomenon of downshifting. The phenomenon consists on individual strategies based on reducing work time so as to rebalance the overall use of time and revalue and assign greater importance to leisure time. Reducing work time implies a correlated reduction of received income, which is accepted by the downshifting individual, as well as a loss of purchasing and consumption power, perceived as less preferred than the gain in personal, freely used time. The assumption of the downshifting culture is that quality of life stems from controlling one’s own time, having relationships in one’s close surroundings and engaging in self-fulfillment activities, rather than from money, material goods or consumption. In this sense, downshifting becomes a countercultural reaction to the current productivist, consumerist model described by Byung-Chul Han as the achievement society. The main goals of this phenomenological study are: to capture in depth the genesis and maturation of the notion of downshifting in those individuals involved; the evolution of the transition and consolidation stages of the newly acquired lifestyle; a comprehensive understanding of both its internal mode of functioning and of the adaptive strategies put in place; and, finally, the change in values that the downshifting culture proposes.

Keywords

Dowhshifting; Temps; Tiempo; Time; Lleure; Ocio; Leisure

Subjects

316 - Sociology

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

llsg1de1.pdf

2.653Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)