Automated mass spectrometry-based metabolomics data processing by blind source separation methods

Autor/a

Domingo Almenara, Xavier

Director/a

Brezmes Llecha, Jesús

Tutor/a

Perera Lluna, Alexandre

Fecha de defensa

2016-10-20

Páginas

200 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica

Resumen

Una de les principals limitacions de la metabolòmica és la transformació de dades crues en informació biològica. A més, la metabolòmica basada en espectrometria de masses genera grans quantitats de dades complexes caracteritzades per la co-elució de compostos i artefactes experimentals. L'objectiu d'aquesta tesi és desenvolupar estratègies automatitzades basades en deconvolució cega del senyal per millorar les capacitats dels mètodes existents que tracten les limitacions de les diferents passes del processament de dades en metabolòmica. L'objectiu d'aquesta tesi és també desenvolupar eines capaces d'executar el flux de treball del processament de dades en metabolòmica, que inclou el preprocessament de dades, deconvolució espectral, alineament i identificació. Com a resultat, tres nous mètodes automàtics per deconvolució espectral basats en deconvolució cega del senyal van ser desenvolupats. Aquests mètodes van ser inclosos en dues eines computacionals que permeten convertir automàticament dades crues en informació biològica interpretable i per tant, permeten resoldre hipòtesis biològiques i adquirir nous coneixements biològics.Una de les principals limitacions de la metabolòmica és la transformació de dades crues en informació biològica. A més, la metabolòmica basada en espectrometria de masses genera grans quantitats de dades complexes caracteritzades per la co-elució de compostos i artefactes experimentals. L'objectiu d'aquesta tesi és desenvolupar estratègies automatitzades basades en deconvolució cega del senyal per millorar les capacitats dels mètodes existents que tracten les limitacions de les diferents passes del processament de dades en metabolòmica. L'objectiu d'aquesta tesi és també desenvolupar eines capaces d'executar el flux de treball del processament de dades en metabolòmica, que inclou el preprocessament de dades, deconvolució espectral, alineament i identificació. Com a resultat, tres nous mètodes automàtics per deconvolució espectral basats en deconvolució cega del senyal van ser desenvolupats. Aquests mètodes van ser inclosos en dues eines computacionals que permeten convertir automàticament dades crues en informació biològica interpretable i per tant, permeten resoldre hipòtesis biològiques i adquirir nous coneixements biològics.


Una de las principales limitaciones de la metabolómica es la transformación de datos crudos en información biológica. Además, la metabolómica basada en espectrometría de masas genera grandes cantidades de datos complejos caracterizados por la co-elución de compuestos y artefactos experimentales. El objetivo de esta tesis es desarrollar estrategias automatizadas basadas en deconvolución ciega de la señal para mejorar las capacidades de los métodos existentes que tratan las limitaciones de los diferentes pasos del procesamiento de datos en metabolómica. El objetivo de esta tesis es también desarrollar herramientas capaces de ejecutar el flujo de trabajo del procesamiento de datos en metabolómica, que incluye el preprocessamiento de datos, deconvolución espectral, alineamiento e identificación. Como resultado, tres nuevos métodos automáticos para deconvolución espectral basados en deconvolución ciega de la señal fueron desarrollados. Estos métodos fueron incluidos en dos herramientas computacionales que permiten convertir automáticamente datos crudos en información biológica interpretable y por lo tanto, permiten resolver hipótesis biológicas y adquirir nuevos conocimientos biológicos.


One of the major bottlenecks in metabolomics is to convert raw data samples into biological interpretable information. Moreover, mass spectrometry-based metabolomics generates large and complex datasets characterized by co-eluting compounds and with experimental artifacts. This thesis main objective is to develop automated strategies based on blind source separation to improve the capabilities of the current methods that tackle the different metabolomics data processing workflow steps limitations. Also, the objective of this thesis is to develop tools capable of performing the entire metabolomics workflow for GC--MS, including pre-processing, spectral deconvolution, alignment and identification. As a result, three new automated methods for spectral deconvolution based on blind source separation were developed. These methods were embedded into two computation tools able to automatedly convert raw data into biological interpretable information and thus, allow resolving biological answers and discovering new biological insights.

Palabras clave

Espectrometria de masses; Processament de senyals; Metabolòmica; Espectrometría de masas; Procesamiento de señales; Metabolómica; Mass spectrometry; Signal Processing; Metabolomics

Materias

004 - Informática; 577 - Bioquímica. Biología molecular. Biofísica; 621.3 - Ingeniería eléctrica. Electrotecnia. Telecomunicaciones

Área de conocimiento

Enginyeria i arquitectura

Documentos

TESI.pdf

10.27Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)