Gestión del conocimiento en empresas PYMES: Aplicación en empresas del sector manufacturero en Guadalajara, México

Author

Ramírez García, María Yolotxochitl

Director

Ramírez Roma, Xavier

Codirector

Bosch Casabò, Marianna

Date of defense

2017-04-06

Pages

198 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. IQS

Abstract

Aquest treball pretén donar una mirada exploratòria a la forma en què les empreses PIME duen a terme la seva gestió del coneixement per aportar valor. Així, es consideren quatre fases que constitueixen la gestió del coneixement: generació, emmagatzematge, transferència i usos del coneixement. El treball es planteja com una recerca descriptiva, guiada per la metodologia de casos, i se centra en l’anàlisi de quatre empreses situades en la regió de Guadalajara, Jalisco, que coincideixen en certes característiques, de diverses branques d’activitat, però totes dins el sector de la manufactura. La investigació inclou el disseny d'un instrument d'observació i el tractament dels resultats amb perfils de percentatges i proves de comparació de proporcions per realitzar, posteriorment, anàlisis i inferències. La recopilació de dades es duu a terme mitjançant l'ús d'entrevistes guiades i considerant diferents fonts informants. Com unitats d’estudis es prenen en consideració set departaments com per a cadascuna de les empreses analitzades: recerca i desenvolupament, producció, logística, compres, vendes, crèdit-cobrament i servei al client. D’altra banda, s’assignen codis als elements d’observació i s’utilitzen escales binàries, per a facilitat la interpretació de las dades obtingudes. En el transcurs de la investigació es detecta que les empreses PYMES estudiades gestionen el seu coneixement de forma diferent i que això no representa un impediment per a l'aportació de valor. Es constata, també, que la unitat d’estudi més important en la gestió del coneixement és la de producció i és, precisament, des d’aquesta unitat on les empreses analitzades, generen, en major mesura, coneixement. Per últim, s’observa que en tots els departaments existeixen determinats elements que contribueixen a la gestió del coneixement i s’identifiquen quins són aquests elements.


Este trabajo pretende dar una mirada exploratoria a la forma en la que las empresas PYMES llevan a cabo su gestión del conocimiento para aportar valor. Al respecto, se consideran cuatro fases que constituyen la gestión del conocimiento: generación, almacén, trasferencia y usos del conocimiento. El trabajo se plantea como una investigación descriptiva, guiada por la metodología de casos, y se centra en el análisis de cuatro empresas ubicadas en la región de Guadalajara, Jalisco, que coinciden en ciertas características, de diversos ramos, pero todas ellas dentro del sector de la manufactura. La investigación incluye el diseño de un instrumento de observación y el tratamiento de los resultados con perfiles de porcentajes y pruebas de comparación de proporciones para finalmente realizar análisis e inferencias. La recopilación de datos se lleva a cabo mediante el uso de entrevistas guiadas y considerando distintas fuentes informantes. Como unidades de estudio se consideran siete departamentos para cada una de las empresas analizadas: investigación y desarrollo, producción, logística, compras, ventas, crédito-cobranza y servicio al cliente. Asimismo, se asignan códigos a los elementos de observación y se utilizan escalas binarias para facilitar la interpretación de los datos obtenidos. En el transcurso de la investigación se detecta que las empresas PYMES estudiadas gestionan su conocimiento de forma diferente y que este aspecto no les representa un impedimento para la aportación de valor. Se constata, también, que la unidad de estudio más importante en la gestión del conocimiento es la de producción y es, precisamente, desde esta unidad donde las empresas analizadas generan, en mayor medida, conocimiento. Por último, se observa que en todos los departamentos existen determinados elementos que contribuyen a la gestión del conocimiento y se identifican cuáles son estos elementos.


This paper aims to give an exploratory look at the way in which SME firms carry out their knowledge management to provide value. Four phases are considered that constitute the knowledge management: generation, warehouse, transference and uses of knowledge. It is a descriptive research, guided by the methodology of cases, which focuses on the analysis of four companies located in the region of Guadalajara, Jalisco, which coincide in certain characteristics, of various branches, but all within the manufacturing sector. It includes the design of an observation instrument and the treatment of the results with percentages profiles and tests of comparison of proportions to finally make analyzes and inferences. The data collection is carried out through the use of guided interviews and considering different sources of information. Seven departments are considered as units of study for each company: research & development, production, logistics, purchasing, sales, credit-collection and customer service. On the other hand, codes are assigned to the observation elements and binary scales are used to facilitate the interpretation of the data obtained. The research shows that the analyzed SME companies manage their knowledge in a different ways and that this aspect does not represent an impediment to the contribution of value. It is also verified that the most important unit of study in knowledge management is the production unit and it is precisely from this unit that the companies analyzed generate, to a greater extent, knowledge. Finally, the research shows that in all the departments there are certain elements that contribute to the management of the knowledge and identifies these elements.

Keywords

Gestió del coneixement; PIME; Manufactura; Jalisco; Gestión del conocimiento; PYME; Manufacture; Knowledge management; SME

Subjects

33 - Economics. Economic science; 338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Negocis, administració i dret

Documents

Tesi_Maria_Yolotxochitl_Ramirez.pdf

4.575Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)