Éric Rohmer: la transformació de la intimitat a la segona meitat del segle XX. Una mirada sociològica

Author

Strino Prat, Francesc

Director

Radigales Babí, Jaume

Date of defense

2017-06-28

Pages

254 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Abstract

Aquest estudi aplica una mirada sociològica a l’obra cinematogràfica d’Éric Rohmer, en tant que el seu caràcter realista i documentalista, reflecteix amb precisió les dinàmiques de la transformació de l’amor a la segona meitat del segle XX. Un cop feta l’anàlisi de contingut i la narratològica de diferents pel·lícules, es demostra que Rohmer va capturar diferents maneres i postures d’adaptar-se al nou context social postindustrial marcat per la revolució sexual i la transformació de les relacions de gènere. La sociologia de l’amor i de la sexualitat (a partir d’Illouz, Giddens, Bozon, Beck & Beck-Gernsheim i Bauman, entre d’altres) proporciona les claus interpretatives noves per a l’anàlisi dels cinema de Rohmer ja que senyalen l’impacte que van exercir els canvis econòmics i culturals postmoderns a les mirades individuals sobre l’amor. Partint d’aquestes claus s’observa com les narratives contradictòries i les normes socials canviants van pressionar els individus a replantejar-se la seva identitat i la seva visió de la intimitat varis cops durant el llarg de la seva vida. Tenint en compte això, es pot observar a través de les pel·lícules de Rohmer les dinàmiques de canvi en matèria de sexualitat, la modificació de les expectatives matrimonials i de l’elecció de la parella. Finalment es subratllen les diferents visions de l’amor romàntic, amor lliure i matrimoni monògam, les visions femenines i masculines coexisteixen i com es negocien a la vida quotidiana de les últimes quatre dècades del segle passat reflectides en aquestes pel·lícules.


Este estudio aplica una mirada sociológica a la obra cinematográfica de Éric Rohmer que, dado su carácter realista y documentalista, refleja con precisión las dinámicas de transformación del amor en la segunda mitad del siglo XX. Tras el análisis de contenido y el narratológico de varias películas, se demuestra que Rohmer capturó diferentes posturas y maneras de adaptarse al nuevo contexto social postindustrial marcado por la revolución sexual y la transformación de las relaciones de género. La sociología del amor y de la sexualidad (a partir de Illouz, Giddens, Bozon, Beck & Beck-Gernsheim y Bauman, entre otros) proporciona claves interpretativas nuevas para el análisis del cine de Rohmer, ya que señala el impacto que ejercieron los cambios económicos y culturales postmodernos en las miradas individuales sobre el amor. Partiendo de estas claves se observa como las narrativas contradictorias y normas sociales cambiantes presionan a los sujetos a replantear su identidad y su visión de la intimidad, varias veces a lo largo de su vida. Teniendo en cuenta esto, también se observan, a través de las películas de Rohmer, las dinámicas de cambio en materia de sexualidad, la modificación de las expectativas matrimoniales y de la elección de la pareja. Finalmente se iluminan diferentes visiones del amor romántico, amor libre y matrimonio monógamo, visiones femeninas y masculinas que coexisten y se negocian en la vida cotidiana de las últimas cuatro décadas del siglo pasado reflejadas en estas películas.


This present study gives a sociological regard towards the cinematographic work of Éric Rohmer. Due to his realistic and documentary sort of films, he reflected precisely the dynamics of the love transformation on the last decades of the 20th century. Once the content and the narratology of different films are analyzed, it is shown that Rohmer captured different ways and postures of adaptation to the new postindustrial social context, influenced by the sexual revolution and the transformation of gender roles. Sociology of love and sexuality (from Illouz, Giddens, Bozon, Beck & Beck-Gernsheim and Bauman, among others) give us new ways of analyzing the cinema of Éric Rohmer, since they focus on the impact of the economic and cultural changes in postmodernity in the individual visions of love. From those new ways we observe the contradictory narrations and changing social rules that pressured people to rearrange their identities and their vision of intimacy even several times among their lives. On account of this and throughout Rohmer’s films, the dynamics of change towards sexual relationships, marriage expectations and the choice of partner can be observed. Finally, different visions of romantic love, free love and monogamous marriage are noted, along with masculine and feminine coexisting visions, and the negotiations in everyday life in the last four decades of the last century shown in these films.

Keywords

Éric Rohmer; Sociologia; Nouvelle Vague

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 3 - Social Sciences; 316 - Sociology; 77 - Photography and similar processes

Knowledge Area

Ciències socials, periodisme i documentació

Documents

Tesi_Francesc_Strino_Prat.pdf

4.851Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)