La Renaixença literària a Vic: dels orígens a la consolidació

Autor/a

Serrabassa, Pol

Director/a

Pinyol i Torrents, Ramon

Codirector/a

Verdaguer Pajerols, M. Àngels (Maria Àngels), 1972-

Fecha de defensa

2017-11-28

Páginas

563 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura

Resumen

La Renaixença literària a Vic: dels orígens a la consolidació és un recorregut per la cultura catalana a Vic des del 1860 al 1880. En aquest trajecte, es proposa construir un discurs que historiï les accions i els personatges principals d’aquest període a través de documents inèdits i fons poc estudiats. Així, entitats com el Círcol Literari de Vic o l’Esbart de Vic, personatges com Joaquim Salarich, Josep Serra, Martí Genís, Jaume Collell o els germans Masferrer i obres com La garba muntanyesa o el fulletó publicat per l’Eco de la Montaña són temes capitals de l’estudi. I a tot això, s’hi pot sumar la recepció del romanticisme a la capital osonenca, l’evolució del teatre i de la narrativa, o la singularitat i força de la poesia. En suma, doncs, s’ofereix una visió coral del fet literari vigatà en un període ben concret de la història catalana.


La Renaixença literària a Vic: dels orígens a la consolidació es un recorrido por la cultura catalana en Vic entre los años 1860 y 1880. En el trayecto se propone construir un discurso que historie las principales asociaciones y personajes de este periodo a través de documentación inédita y fondos poco estudiados. De esta manera, entidades como el Círcol Literari de Vic o el Esbart de Vic, personajes como Joaquim Salarich, Josep Serra, Martí Genís, Jaume Collell o los hermanos Masferrer y obras como La garba muntanyesa o el folletín publicado por el Eco de la Montaña son temas capitales del estudio. Y a todo esto, se debe sumar la recepción del romanticismo en la capital osonense, la evolución el teatro y de la narrativa, o la singularidad y fuerza de la poesía. En resumen, se ofrece una visión coral del hecho literario vicense en un periodo muy concreto de la historia catalana.

Palabras clave

Renaixença; Vic; Romanticisme; Acadèmies, societats culturals, etc; Escriptors catalans; Literatura catalana; 1860-1880

Materias

82 - Literatura

Área de conocimiento

Literatura

Documentos

tesdoc_a2017_serrabassa_pol_renaixença_literària.pdf

3.691Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)